Ένας «Τόπος υπερκόσμιων συρράξεων» στο Συνοικισμό Χαλανδρίου
Εστιάζοντας στις χωρο-ταξικές διαστάσεις της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στη σχέση με το «ξένο», η ομαδική έκθεση σύγχρονης ελληνικής τέχνης +oikismos επιστρέφει για Πέμπτη χρονιά στο Χαλάνδρι, με τη συμμετοχή 46 καλλιτεχν(ιδ)ών.
Με τίτλο δανεισμένο από δημοσίευμα χαλανδριώτικης εφημερίδας των αρχών του 20ού αιώνα, η καλλιτεχνική ομάδα που, με κέντρο μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, διοργανώνει μια σειρά από δράσεις με το όνομα +oikismos, επιστρέφει για πέμπτη χρονιά, παρουσιάζοντας την ομαδική έκθεση/παρέμβαση στον δημόσιο χώρο «Τόπος υπερκόσμιων συρράξεων», από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.
Την έκθεση – εικαστική παρέμβαση, στην οποία συμμετέχουν φέτος 46 καλλιτέχν(ιδ)ες και ομάδες, επιμελούνται οι Παναγιώτης Δαραμάρας, Θοδωρής Κορέλης, Ήρα Παπαδοπούλου και Δημήτρης Χαλάτσης.
Ποιο είναι το «ξένο»;Η έκθεση «Τόπος υπερκόσμιων συρράξεων» εισάγει τον επισκέπτη στα συμβαίνοντα της προσφυγικής συνοικίας του Χαλανδρίου, αναμοχλεύοντας τις παλαιότερες αλλά και σύγχρονες νόρμες συνδιαλλαγής με το «ξένο». Εξετάζει την καταγωγή και την περιπλάνηση ως ένα άλλο υποκείμενο ή έναν οικείο-ξένο που επαναλαμβάνει τις προϋπάρχουσες κοινωνικές πρακτικές, μέσα από το κοινωνικό πρόσημο της τάξης.
Ποιο είναι τελικά το «ξένο» στη νεωτερική και μετανεωτερική εποχή; Είναι η απειλή που κουβαλά πιο τρομακτική και από αυτή του εχθρού; Έχει στο συλλογικό φανταστικό τη δύναμη να υποσκάπτει την κοινωνική δομή της πόλης και γι’ αυτό «διώκεται» χρησιμοποιώντας ανύπαρκτα φαντάσματα; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν με τα έργα και τις παρεμβάσεις τους οι 46 καλλιτέχν(ιδ)ες που συμμετέχουν.
Η μνήμη, κρίσιμο στοιχείο που διαμορφώνει την ανθρώπινη εμπειρία και κοινωνική ταυτότητα, αναδεικνύεται για άλλη μια χρονιά στην έκθεση του +oikismos, η οποία περιλαμβάνει εφήμερες in situ εγκαταστάσεις, performances, videos και ομιλίες, στα πάρκα, στους δρόμους, στο ρέμα και σε αυλές προσφυγικών κατοικιών του Συνοικισμού.
Τις ημέρες της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν live performances από τους καλλιτέχνες: Σπύρο Αγγελόπουλο, Ιωάννα Νεοφύτου, Γραφούλες (28.6), Φανή Σοφολόγη, Γεωργία Καρύδη (29.6), Άννα Τσουλούφη, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου (30.6) και Δημήτρη Χαλάτση (1.7). Όλες ξεκινούν στις 19.30.
Την Τρίτη 2 Ιουλίου (19.15) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Έφη Δήμου, φιλόλογος-συγγραφέας, Μάνια Μεζίτη, ποιήτρια-μεταφράστρια, Σαμσών Ρακάς, ποιητής, Σωτήρης Σιαμανδούρας, συγγραφέας, με συντονίστρια την Κωστούλα Μάκη, στην προσφυγική κατοικία που ποτελεί το επίκεντρο της έκθεσης, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, στο Χαλάνδρι.
Η συμμετοχή στην έκθεση και σε όλα τα δρώμενα είναι ελεύθερη. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2024.
Στη φετινή έκθεση του +oikismos συμμετέχουν οι: Σπύρος Αγγελόπουλος, Χλόη Ακριθάκη, Έλενα Ακύλα, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Λιλιάνα Αρεταίου, Ανδρέας Βάης, Βασίλης Βλασταράς, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Απόλλων Γλύκας, Παναγιώτης Δαραμάρας, Έλυα Ηλιάδη, Γιώργος Θεοδώρου, Μπάμπης Καραλής, Γεωργία Καρύδη, Παναγιώτης Κεφαλάς, Δάφνη Λιαναντωνάκη, Θάνος Μακρής, Διονύσης Ματαράγκας, Ιωάννα Νεοφύτου, Μαρία Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπαδάτος, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Πειρουνίδου, Νίκος Ποδιάς, Κώστας Σιαφάκας, Γιάννης Σινιόρογλου, Φανή Σοφολόγη, Φοίβος Σοφικίτης, Έλενα Στίγκα, Μάγδα Ταμμάμ, Μάνος Τσιχλής, Άννα Τσουλούφη, Δημήτρης Χαλάτσης, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Κώστας Χριστόπουλος, Μυρτώ Χμιελέφσκι, Γραφούλες, Κολεκτίβα Εικαστικών Ψυχοθεραπευτριών Ροές, ParticipA(c)tion (Ιωάννα Νεοφύτου, Κατερίνα Ρογκάκου), Phantom investigations (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας).