MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
03
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ

Όλα όσα κάνουμε δωρεάν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα

Όπερα στον Κήπο του Μεγάρου, ο Λόγος στις γυναίκες στην Ελευσίνα, συζητήσεις για τον Άνθρωπο και την Τέχνη στην Πειραιώς 260, φεστιβάλ, ταινίες και συζητήσεις με ελεύθερη είσοδο, από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου έως τη Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Oι Bloco Swingueira στο ΚΠΙΣΝ©Nikos Karanikolas
Monopoli Team

1. Οθέλλος, προβολή της όπερας στον Κήπο του Μεγάρου

Ακόμη μια προβολή θα παρακολουθήσουμε όσοι επισκεφτούμε τον Κήπο του Μεγάρου, απόψε, το βράδυ της Δευτέρας. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον «Οθέλλο», μια παράσταση μαγνητοσκοπημένη στην Όπερα της Βιέννης. Ποτέ άλλοτε ο Τζουζέππε Βέρντι –που εμπλούτισε το οπερατικό ρεπερτόριο με τρία σαιξπηρικά δράματα: τον Μάκβεθ, τον Οθέλλο και τον Φάλσταφ– δεν εξέφρασε την εκδίκηση, την ίντριγκα και τη ζήλια πιο έντονα και πιο διαβολικά από ό,τι στην όψιμη όπερά του Οθέλλος: από παράφορο πάθος, ο βενετός πολέμαρχος Οθέλλος μετατρέπεται σε δολοφόνο, όταν ο Ιάγος συκοφαντεί την πιστή Δυσδαιμόνα. Μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης στη λογοτεχνία τελειώνει άδοξα, σκληρά και παράλογα. Ως Οθέλλος, ο Γιόνας Κάουφμαν αναλαμβάνει ίσως τον πιο απαιτητικό ρόλο του ρεπερτορίου του. Η σοπράνο Ρέιτσελ Γουίλλις-Σόρενσεν είναι μια ακαταμάχητη Δυσδαιμόνα, με «φωνή που γονατίζει, με ηχόχρωμα που γοητεύει» Η σκηνοθεσία του Έιντριαν Νόουμπλ μεταφέρει τη δράση στα 1900 περίπου, απογυμνώνοντάς την από το ιστορικό της πλαίσιο. Δίνοντας έμφαση στον εσωτερικό κόσμο του πρωταγωνιστή και στη συναισθηματική του αποσύνθεση, ο Oθέλλος αποκτά στοιχεία «ψυχολογικού θρίλερ». Απαραίτητη η είσοδος με δελτία εισόδου.
*Με αγγλικούς υπότιτλους
Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 20:30
Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

2. Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου διοργανώνει ο Δήμος Καλλιθέας

Εξέλιξη

Ο Δήμος Καλλιθέας διοργανώνει ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό αφιέρωμα και τιμά τον σκηνοθέτη από την Καλλιθέα, τον Περικλή Χούρσογλου. Σε αυτή την-αφιερωμένη στη τέχνη- βραδιά, θα προβληθεί η ταινία του Χούρσογλου, «Εξέλιξη», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία του σκηνοθέτη. Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: 2012. Ο Νίκος μένει στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης και διδάσκει σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ζητά από τον πατέρα του, τον κ. Αντρίκο, να τον συνοδεύσει στην τελετή ορκωμοσίας για την Εξέλιξη του στην ανώτερη βαθμίδα στο Πανεπιστήμιο. Ένα ταξίδι πατέρα – γιού με το τρένο, με τον χρόνο να κυλάει προς τα πίσω. Με τους Αλέξανδρο Λογοθέτη, Βασίλη Κολοβό, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρη Ναζίρη. Έκτακτη εμφάνιση: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Περικλής Χούρσογλου, ένιωσε την ανάγκη μέσω της ταινίας να μιλήσει για τον κινηματογράφο, τη διδασκαλία του και την ανάγκη ενός γιου να αισθανθεί την επιβεβαίωση από τον πατέρα του.
Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Ιουλίου στις 21:00
Σινέ Θερινόν – Χώρος Πολιτισμού και Νεολαίας, Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων, Καλλιθέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕύα Στεφανή: Να δούμε με μια ακαριαία, λοξή, ταραγμένη και ειλικρινή ματιά12.09.2018

3. Το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος στην Ελευσίνα δίνει τον λόγο στις γυναίκες

Τέσσερις μέρες γεμάτες «γυναικείες» απόψεις, οπτική και τέχνη, θα λάβουν χώρα στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. Το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ, θα πραγματοποιηθεί για 12η συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά με τίτλο «O λόγος στις γυναίκες». Πώς παρουσιάζεται ο ρόλος των γυναικών μέσα από την αρχαία τραγωδία; Ποια η σχέση των γυναικών με την εξουσία; Υπήρχε #metoo στην αρχαιότητα; Πώς κατέληξαν οι «γάμοι» του Δία ή άλλων θεών με θνητές; Έχουν όλες οι γυναίκες κοινή μοίρα; Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλήρες. Τη Δευτέρα, θα δούμε δια ζώσης τη παράσταση Θεάτρου Σκιών, «Ζήτω οι Γυναίκες!» από τον Άθω Δανέλλη και τη συναυλία «The Kubara Project» με τη Μάρθα Φριντζήλα. Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, η συναυλία της Μάρθας Μαυροειδή με το Μουσικό Σύνολο Σμάρι θα μας συνεπάρει, ενώ τη Τετάρτη, θα γνωρίσουμε την Παλαιστίνια Ποιήτρια Carol Sansour, θα παρακολουθήσουμε την ταινία της «Aida Returns» και θα συζητήσουμε με την ίδια σχετικά με τη ταινία και τη θριαμβευτική επιστροφή της Aida στην πατρίδα της. Τέλος, τη Πέμπτη ακόμη μια ταινία μας περιμένει. Ο λόγος για «Το Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, μία ταινία ενηλικίωσης για τον πρώτο έρωτα, με απρόσμενο τέλος. Έπειτα, θα συζητήσουμε με τους συντελεστές για τα κοινωνικά μηνύματα, τα οποία η ταινία προσφέρει άμεσα ή έμμεσα στο κοινό.
Δευτέρα 1, Τρίτη 2, Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 21:00
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος στην Ελευσίνα δίνει τον λόγο στις γυναίκες12.09.2018

4. Χρήστος Θηβαίος και Πέννυ Μπαλτατζή live στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Αθήνα»

Φωτογραφία: Manolis Symeonidis

Για όλους όσους θέλουν μουσική, το Φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Αθήνα» φροντίζει για αυτό. Το πρώτο από τα τέσσερα φεστιβάλ, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2024, σε γειτονιές, σε πλατείες και σε πάρκα στις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, στα ανοιχτά θέατρα Γκράβας και Κολωνού και στο Άλσος Γουδή, το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας έχει καλλιτέχνες που καλύπτουν όλες τις μουσικές προτιμήσεις. Τη Τρίτη, στον Λόφο Λαμπράκη, θα τραγουδήσουν η Κατερίνα Τσιρίδου, η Αφεντούλα Ραζέλη και ο Βασίλης Προδρόμου. Μια μέρα αργότερα, η Πέννυ Μπαλτατζή θα μας προστάξει να «Χορέψουμε με την ψυχή μας» στην πλατεία Δεξαμενής και την Πέμπτη, στην πλατεία Φωκίωνος Νέγρη, ο Χρήστος Θηβαίος θα μας ερμηνεύσει για τον Άμλετ της Σελήνης και τον Παλιό Στρατιώτη.
Τρίτη 2, Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 21:00
Λόφος Λαμπράκη, Λεωφ. Βουλιαγμένης 46
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι
Πλατεία Κυψέλης 12-13 & Νέγρη Φωκίωνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα μουσικά φεστιβάλ που θα μάς ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι12.09.2018

5. Μαρκουλάκης, Χαρίτος και Δημοπούλου σε μια ανοικτή συζήτηση για τη «Τέχνη και Κοινωνία» στην Πειραιώς 260

Πειραιώς 260, @Michalis Kloukinas

Με αφορμή το νέο έργο της Anne Teresa De Keersmaeker Exit Above – after the tempest, το οποίο παρουσιάστηκε στις 25/6 στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με αποκλειστικό χορηγό την Πειραιώς, οι δύο φορείς, Φεστιβάλ και Πειραιώς, συνδιοργανώνουν μία ανοικτή συζήτηση-στρογγυλή τράπεζα με θέμα την αλληλεπίδραση Τέχνης και Κοινωνίας. Στο επίκεντρο της  συζήτησης είναι ο Άνθρωπος. Ο ελεύθερος και βαθύς διάλογος του δημιουργού με το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι είναι σήμερα πιο αναγκαίος από ποτέ, όταν παντού στον κόσμο η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ίδια η ζωή του πλανήτη κινδυνεύουν. Για αυτό και με συντονίστρια τη Κατερίνα Ευαγγελάτου, η Ελένη Δημοπούλου (σκηνοθέτις), ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (ηθοποιός/σκηνοθέτης), η Αικατερίνη Παπαγεωργίου (σκηνοθέτις), η Έλενα Τοπαλίδου (ηθοποιός/χορεύτρια), ο Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθέτης/κινηματογραφιστής), ο Ηλίας Χατζηγεωργίου (χορογράφος) και ο Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας) θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους σχετικά με το πώς μπορεί η Τέχνη να φωτίσει σκοτεινές ή αθέατες πλευρές της καθημερινότητας. Είσοδος με δελτία εισόδου (τα οποία θα δίνονται κατά προτεραιότητα την ημέρα της εκδήλωσης από τα ταμεία της Πειραιώς 260)
Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 20:00
Πειραιώς 260 – Χώρος Ε, Ταύρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑφιέρωμα: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 202412.09.2018

6. Ένα δημόσιο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Goethe-Institut Athen

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Engaged Scenography (Ενεργή Σκηνογραφία) το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Goethe-Institut Athen παρουσιάζουν την Τετάρτη 3 Ιουλίου ένα δημόσιο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων, στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Το πρόγραμμα με τίτλο Τι είναι η σκηνογραφία σήμερα; φιλοδοξεί να διερευνήσει πρόσφατες προσεγγίσεις στη σκηνογραφία, κατά τη διάρκεια συζητήσεων, παρουσιάσεων και παραστάσεων. Την Τετάρτη ο Γιώργος Σαπουντζής θα βρεθεί επί σκηνής με το Urban Longing. O γνωστός για τη διαθεματική του προσέγγιση στις τέχνες δημιουργός, παράγει έργα στα οποία συνδυάζονται τα μέσα του βίντεο, του ήχου, της γλυπτικής, της εγκατάστασης και της περφόρμανς για να δώσουν μορφή σε σύνθετους χώρους που διερευνούν πώς ερχόμαστε σε επαφή και αλληλοεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.
Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 20:00
Κέντρο Μελέτης Χορού Ι & Ρ. Ντάνκαν, Χρυσάφης 34, Βύρωνας

7. Μια ξεχωριστή συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα

Μια ξεχωριστή συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2024. Ο Μίμης Πλέσσας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και διαθέτει βαθιά γνώση της ιστορίας της μουσικής. Έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις και διεύθυνε με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Με καλλιτεχνική επιμέλεια της Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα και σκηνοθετική επιμέλεια της Ελεάνας Πλέσσα, η Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας θα μας χαρίσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια που είναι στη βιωμένη μνήμη μας, τα αγαπούν όλες οι γενιές ακροατών και έχουν συνοδεύσει σημαντικές στιγμές της ζωής μας.
Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00
Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

8. Ο Πασχάλης στο Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Bεΐκου

Ο Δήμος Γαλατσίου και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού μας προσκαλούν όλους στο φετινό Φεστιβάλ Γαλατσίου 2024, με τίτλο «Όμορφες νύχτες στην πόλη», το οποίο ξεκίνησε την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024. Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, συναυλίες, χορό, stand-up comedy, παιδικό φεστιβάλ στις πλατείες της πόλης με θέατρο σκιών, ταινίες, κλόουν και ταχυδακτυλουργούς. Αυτή την εβδομάδα, ο Πασχάλης, ο τραγουδιστής με τις μεγάλες επιτυχίες θα μας κρατήσει συντροφιά. Σε ένα Party γεμάτο επιτυχίες από τους Olympians και τις δεκαετίες 60′, 70′, 80′, 90’, η μουσική βραδιά θα μας οδηγήσει στο σήμερα, για να θυμούνται οι παλιοί και να χορεύουν παλιοί και νέοι μαζί.
Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00
Θέατρο Άλσους Bεΐκου, Λεωφόρος Ομορφοκκλησιάς 

9. Προβολή της ταινίας «Το Έμβασμα» από το 14ο Athens Open Air Film Festival

Το Έμβασμα

Κλασικές και πολυαγαπημένες ταινίες σε ολοκαίνουργιες και ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, κινηματογραφικές ολονυκτίες κάτω από την πανσέληνο, μαραθώνιος θρυλικών ταινιών τρόμου σε ένα από τα πιο δροσερά πάρκα της Αθήνας, αξέχαστες προβολές σε μερικά από τα πιο απροσδόκητα και εντυπωσιακά σημεία της πόλης. Αυτά είναι όσα περιλαμβάνει το 14ο Athens Open Air Film Festival, που αυτή τη Τετάρτη θα προβάλει τη ταινία «Το Έμβασμα», την ιστορία ενός άνεργου μεσήλικα που λαμβάνει μια ταχυδρομική επιταγή σημαντικής αξίας από έναν ανιψιό του στο Παρίσι. Αυτή είναι η αρχή σε μια (μικρό)αστική Οδύσσεια, με συμπληγάδες τη γραφειοκρατία και τα κόμπλεξ μιας άγουρης μεταποικιοκρατικής κοινωνίας. Διασκευάζοντας το ομότιτλο μυθιστόρημά του, ο Σεμπέν έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τους συντηρητικούς θεσμούς. Παράλληλα εκδηλώνει το επαναστατικό του ανάθεμα βάζοντας τους ήρωες του να μιλούν στην ουολόφ (αντί της επίσημης γαλλικής) κι αλιεύοντας ανθρώπινες αξίες όσο επιτίθεται στο status quo. Σκηνοθετεί με ακρίβεια, λιτότητα και ζηλευτή αποτελεσματικότητα μια τραγικωμωδία που συλλαμβάνει στο απόλυτο το πολύχρωμο χάος ενός ταξικού καθαρτηρίου, διαβρωμένου από την έννοια του χρήματος. Το «Mandabi» στέκει μέχρι και σήμερα σαν ένα πανέμορφο μέσα στην απλότητά του φιλμ. Εξακολουθεί όμως να μοιάζει και σαν προειδοποίηση κρυμμένη στα ηθικά διδάγματα ενός ρεαλιστικού παραμυθιού.
Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:30
Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ14ο Athens Open Air Film Festival: Το πρόγραμμα προβολών του φετινού καλοκαιριού12.09.2018

10. Φεστιβάλ Κρουστών της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το Φεστιβάλ Κρουστών της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έρχεται να παρασύρει το κοινό σε μια μεγάλη, πολύχρωμη και ξέφρενη γιορτή. Το πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του σολίστ κρουστών Μαρίνου Τρανουδάκη, περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που εκτείνονται από ξεχωριστά εργαστήρια και masterclasses έως μοναδικές συναυλίες με διακεκριμένα σύνολα. Η Τετάρτη, η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει τις συναυλίες της ομάδας κρουστών Anasa Drummers του Πολιτιστικού Κέντρου Anasa, του ντουέτου κρουστών Behind Bars (Παναγιώτης Ζιάβρας, Μαρίνος Τρανουδάκης), του μουσικού σχήματος Polis Ensemble και του Γιάννη Αγγελόπουλου (Γιαν Βαν). Η δεύτερη ημέρα φέρνει τις εμφανίσεις του πρότζεκτ Point Twο των Χρήστου Ραφαηλίδη και Πέτρου Κλαμπάνη, του δεξιοτέχνη της μαρίμπας Θεόδωρου Μιλκόβ και των Γιάννη Παπαγιαννούλη, Πάνου Καρτίμπελη και Ηλέκτρας Χρυσάνθου. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.
Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιουλίου, 20:30
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού, Καλλιθέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024: Αυτό είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το καλοκαίρι12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις