MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Είναι η διαλειμματική νηστεία καλή ιδέα για απώλεια βάρους;

Η διαλειμματική δίαιτα ή νηστεία είναι μια πρακτική που επιλέγουν πολλοί για έλεγχο του βάρους, ενώ πρόσφατη έρευνα την ενοχοποίησε για πιθανή σύνδεση με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Πόσοι γύρω σας κάνουν διαλειμματική δίαιτα; Πιθανότατα αρκετοί αφού η πρακτική αυτή έχει γίνει πολύ δημοφιλείς και είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι έχουν βρει τη λύση για τον έλεγχο του βάρους. «Η διαλειμματική νηστεία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και μπορούμε να πούμε ότι έχει αρκετούς οπαδούς. Είναι ένα είδος νηστείας που αποτελείται από δυο φάσεις. Την φάση της νηστείας και την φάση κατανάλωση τροφής. Στη φάση της νηστείας επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμίδες όπως νερό, καφές, τσάι χωρίς γάλα ή ζάχαρη», εξηγεί η Γεωργία Παρασκευά, διαιτολόγος – διατροφολόγος (@healthynewyou_nutrition).

Ποιες είναι οι μορφές της διαλειμματικής νηστείας

Τα κύρια μοτίβα διαλειμματικής νηστείας είναι τα παρακάτω:

  • 16:8 , αυτό το μοτίβο είναι και το πιο διαδεδομένο. Επιτρέπει την κατανάλωση φαγητού μέσα σε ένα 8ωρο και μετά για τις υπόλοιπες 16 ώρες ακολουθεί η νηστεία.
  • 5:2, αυτό το μοτίβο περιλαμβάνει πέντε ημέρες την εβδομάδα με θερμιδική πρόσληψη ίση με τις ανάγκες του διαιτώμενου και δυο μέρες με αυστηρό περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων , περίπου μείωση 70 – 75% κάτω από τις θερμίδες που χρειάζεται ο διαιτώμενος για συντήρηση.
  • 1:1, σε αυτό το μοτίβο υπάρχουν μέρες με ελεύθερη κατανάλωση τροφής, οι οποίες εναλλάσσονται διαδοχικά με μέρες νηστείας. Οι μέρες νηστείας μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο μη θερμιδικά ποτά ή μόνο το 20 – 25% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών του ατόμου.

Διαλειμματική νηστεία και οφέλη για τον οργανισμό

«Θετικά είναι αρκετά τα ευρήματα αυτού του τρόπου διατροφής σε άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η βασική δράση αυτού του μοτίβου έγκειται στην εξασφάλιση επαρκών διαστημάτων νηστείας ώστε να διακοπεί ο κύκλος της υπερινσουλιναιμίας και να επιτρέψουν στα κύτταρα του λιπώδους ιστού να ξεκινήσουν την διαδικασία καταβολισμού των ενεργειακών αποθεμάτων. Μελέτες λοιπόν δείχνουν ότι επιδρά στο μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς να αυξάνονται τα επεισόδια υπογλυκαιμίας. Ένα επίσης θετικό εύρημα αφορά στην γήρανση και τη μνήμη, καθώς προάγει τη μακροζωία και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφιλιστικών ασθενειών π.χ νόσος Alzheimer», σημειώνει σχετικά η ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤόσο χρόνο θα πρέπει να γυμνάζεστε αν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με έρευνες12.09.2018

Έχει η διαλειμματική νηστεία πιθανούς κινδύνους για την υγεία;

Πρόσφατη σχετική μελέτη ξεσήκωσε αρκετή συζήτηση πρόσφατα για τον πιθανό καρδιαγγειακό κίνδυνο που συσχέτισαν οι ερευνητές με τη διαλειμματική νηστεία. «Η νέα αυτή έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο και έρχεται να ενοχοποιήσει τη διάσημη διαλειμματική νηστεία αποδίδοντας της πέρα από βραχυπρόθεσμα οφέλη, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, άτομα που είχαν καρδιαγγειακή νόσο και ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία τότε είχαν 66 % υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ η διάρκεια φαγητού άνω των 16 ωρών ημερησίως συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των ατόμων με καρκίνο», σχολιάζει η ειδικός.

Παρότι όμως η έρευνα αυτή χρειάζεται συνεκτίμηση και περαιτέρω έλεγχο, υπάρχουν άλλα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη διαλειμματική δίαιτα και που έχουν τεκμηριωθεί.

  • Μέχρι και σήμερα οι μελέτες καταλήγουν ότι αυτού του είδους η διατροφή οδηγεί μακροπρόθεσμα σε ελάχιστη απώλεια βάρους και οριακές βελτιώσεις στους μεταβολικούς βιοδείκτες. Η απώλεια βάρους δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται σε άτομα που ακολουθούν κάποια άλλη υποθερμιδική διατροφή με διαφορετικό πρότυπο π.χ. μεσογειακή διατροφή.
  • Η διαλειμματική νηστεία επίσης δεν συνιστάται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς μπορεί να διαταράξει την έκκριση ορμονών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της έμμηνου ρύσεως, υπογονιμότητας και άλλες αρνητικές επιπτώσεις.
  • Οι ώρες νηστείας που προτείνει το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με γαστρίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολύωρη νηστεία έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή έκκριση γαστρικών υγρών στο στομάχι, το οποίο λόγο οξύτητας μπορεί να προκαλέσει καούρες, τυμπανισμό και να επηρεάσει αρνητικά την χλωρίδα του εντέρου, δημιουργώντας πιο έντονα συμπτώματα κολίτιδας.

Συνεπώς η διαλειμματική νηστεία δεν έχει να προσφέρει παραπάνω οφέλη από ένα άλλο είδος διατροφής και καλό θα είναι να μην γίνει τρόπος ζωής αλλά να εφαρμόζεται για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και πάντα με επίβλεψη και καθοδήγηση από διαιτολόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιαλειμματική νηστεία: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life