MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
06
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
τραγωδία

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Μήδεια του Simon Stone για πρώτη φορά στην Αθήνα

Ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης Σάιμον Στόουν παρουσιάζει τη δική του Μήδεια στο Παλλάς.

Μήδεια του Σάιμον Στόουν, ©Dim Balsem
Μήδεια του Σάιμον Στόουν, ©Dim Balsem
Monopoli Team

Ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως, ο σκηνοθέτης Σάιμον Στόουν παρουσιάζει τη δική του Μήδεια στο Θέατρο Παλλάς από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, σε ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού.

Οδεύοντας προς την εμβληματική επέτειο των 70 χρόνων από την έναρξή του (το 2025), το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εντάσσει νέους χώρους στον καλλιτεχνικό του σχεδιασμό και με πνεύμα εξωστρέφειας προχωράει στη μετάκληση σπουδαίων δημιουργών, όπως ο παγκόσμιος αστέρας του θεάτρου Σάιμον Στόουν που θα παρουσιάσει τη Μήδεια για τρεις παραστάσεις, με το καστ του Internationaal Theater Amsterdam, ενός από τους ισχυρότερους θεατρικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.

Ο Σάιμον Στόουν έχει μεταξύ άλλων σκηνοθετήσει την ταινία The Dig για το Netflix, ενώ έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου (Τζέφρι Ρας, Ρέιφ Φάινς κά) και έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣάιμον Στόουν: Ποιος είναι ο Αυστραλός δημιουργός που έχει κατακτήσει την Ευρώπη;12.09.2018

Καλλιτεχνικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, η Μήδεια του επιδραστικού σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιού, έχει παρουσιαστεί στις σημαντικότερες σκηνές παγκοσμίως (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Άμστερνταμ, Μαδρίτη κα), αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Μάλιστα στο BAM της Νέας Υόρκης ο θίασος αποτελούνταν από Αμερικανούς ηθοποιούς. Η Μήδεια έκανε πρεμιέρα το 2014 στην Ολλανδία με τον θίασο του Ίβο βαν Χόβε Toneelgropeamsterdam και με τη Marieke Heenbik στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία απέσπασε το βραβείο Theo d’Or. Στην Ελλάδα, παρότι γνωρίζουμε τον Στόουν ως συγγραφέα, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παράσταση σε δική του σκηνοθεσία.

Φωτογραφία: Sanne Paper

Έχοντας μόλις πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική κλινική, στον απόηχο ενός δύσκολου διαζυγίου, η Άννα ελπίζει σε μια συμφιλίωση με τον σύζυγό της, Λούκας, παρότι είχε προηγουμένως προσπαθήσει να τον δηλητηριάσει. Η επανένωση προβλέπεται ολέθρια, αφού το σπίτι τους μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Φωτογραφία: Dim Balsem

Η Μήδεια στο σήμερα

Ίσως δεν υπάρχει γυναικεία μορφή από το σύμπαν του αρχαίου δράματος που να συγκλονίζει περισσότερο από τη Μήδεια. Κάθε εποχή δίνει τη δική της ερμηνεία στην ιστορία της πριγκίπισσας που προδίδει την πατρίδα της και τους δικούς της από έρωτα για τον Ιάσονα. Του χαρίζει δύο παιδιά, αλλά μετά από λίγα χρόνια βλέπει μια νεότερη γυναίκα, κόρη βασιλιά κι εκείνη, να παίρνει τη θέση της. Η Μήδεια κάνει το ασύλληπτο: δεν σκοτώνει μόνο την επίδοξη νύφη, αλλά και τα δικά της παιδιά.

Κι αν η Μήδεια ζούσε σήμερα; Εμπνευσμένος από την ιστορία μιας γιατρού στο Κάνσας που σκότωσε τον άντρα της και δύο από τα τρία παιδιά τους στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στον απόηχο ενός δύσκολου διαζυγίου, ο Στόουν προτείνει μια σύγχρονη ανάγνωση του ευριπίδειου δράματος, με φόντο τη μεσοαστική Αμερική του σήμερα. Ο πυρήνας του μύθου ζυμώνεται με νέα υλικά αλλά μένει αναλλοίωτος. Έχοντας μόλις πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική κλινική, η Άννα ελπίζει σε μια συμφιλίωση με τον σύζυγό της, Λούκας, παρότι είχε προηγουμένως προσπαθήσει να τον δηλητηριάσει. Η επανένωση προβλέπεται ολέθρια, αφού το σπίτι τους μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και εκτόνωσης ακραίων συναισθημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑφιέρωμα: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 202412.09.2018

*Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Peter Van Kraaij
Μετάφραση: Vera Hoogstad, Peter Van Kraaij
Σκηνοθεσία: Simon Stone

Σκηνικά: Bob Cousins
Κοστούμια: An D'Huys
Μουσική Διεύθυνση: Stefan Gregory
Φωτισμοί: Bernie van Velzen

Παίζουν: Marieke Heebink, Alexander Elmecky, Bart Slegers, Eva Heijnen, Evgenia Brendes, Leon Voorberg, Mente Wijsman, Fedy Bakker

Διάρκεια: 80 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Διακεκριμένη ζώνη β΄ 60€, Ζώνη Α 50€, Ζώνη Β 5€-40€, Διακεκριμένη ζώνη α' 80€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 9 έως 11 Ιουλίου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων στο more.com
Παραστάσεις: Τρίτη 9, Τετάρτη 10, Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/festival/mideia/basismeno-ston-eyripidi/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 3, City Link, 2103213100
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Σύνταγμα
Παλλάς
Απο 09/07/2024 εως 11/07/2024
Βουκουρεστίου 3, City Link
Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη: 21:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ