MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι και οι δύο μορφές μπορούν να περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.

Πηγή: Pexels
Monopoli Team

Οι καταψύκτες παντοπωλείων είναι εφοδιασμένοι με αρακά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μπουκίτσες μπρόκολου, καλαμπόκι και καρότα. Αυτά τα βολικά, προκομμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και, συνήθως, χαμηλότερη τιμή από τις φρέσκες εκδόσεις.

Τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα είναι διατροφικά παρόμοια. Σε αυτό λοιπόν που θα επικεντρωνόμουν περισσότερο είναι τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και την οικογένειά σας με βάση πράγματα όπως το κόστος, η ευκολία και οι προσωπικές προτιμήσεις, με κύριο στόχο την αύξηση της συνολικής πρόσληψης λαχανικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς θα καταλάβεις ότι δεν τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά12.09.2018

Πώς τα κατεψυγμένα λαχανικά παραμένουν θρεπτικά

Τα λαχανικά περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες Α και C, και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορες παθήσεις. Τα κατεψυγμένα λαχανικά που διατίθενται στο εμπόριο συλλέγονται στη μέγιστη ωρίμανση, ασπρίζονται και καταψύχονται γρήγορα με μια διαδικασία που διατηρεί τη θρεπτική τους ποιότητα.

Ουσιαστικά, τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά ζεματίζονται —είτε βυθίζονται σε βραστό νερό είτε μεταβιβάζονται μέσω ατμού- για να σταματήσουν τα ένζυμα να συνεχίσουν να ωριμάζουν το προϊόν.

Το ζεμάτισμα είναι μια βασική διαδικασία που βοηθά στην καταστροφή ορισμένων βακτηρίων στα λαχανικά και απενεργοποιεί ένζυμα που διαφορετικά θα έβλαπταν το θρεπτικό περιεχόμενο, την υφή και τη γεύση του λαχανικού. Μετά το ζεμάτισμα, τα λαχανικά τοποθετούνται σε λουτρό πάγου για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος, στραγγίζονται, στεγνώνουν και καταψύχονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 καλοκαιρινές σαλάτες με όσπρια, για εκείνες τις μέρες που βαριέσαι να μαγειρέψεις12.09.2018

Οι επιστήμονες τροφίμων έχουν καθορίσει τη βέλτιστη ποσότητα χρόνου ζεματίσματος για διάφορα λαχανικά για να εξασφαλίσουν ελάχιστη απώλεια θρεπτικών συστατικών και την αδρανοποίηση των ενζύμων, ενώ φροντίζουν να μην μαγειρεύουν τα λαχανικά. Το κουνουπίδι χρειάζεται 3 λεπτά σε βραστό νερό, ενώ τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού χρειάζονται μόνο 10 έως 15 δευτερόλεπτα.

Αν τρώτε το λαχανικό αμέσως μετά τη συγκομιδή του, μπορεί να έχει καλύτερη διατροφική αξία, αλλά τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν ελάχιστες απώλειες θρεπτικών συστατικών μετά την επεξεργασία, οπότε δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ για το ότι έχουν χαμηλότερη διατροφική αξία από τα φρέσκα.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Διατροφή