Τζιμ Μόρισον: Όσα δεν ξέρατε για τον “ποιητή” της ροκ
Σαν σήμερα, 3 Ιουλίου 1971, πεθαίνει ο Τζιμ Μόρισον. Εμείς κάνουμε μία αναδρομή σε όσα πολλοί δεν ξέρουν για την σύντομη -αλλά θρυλική- ζωή του σπουδαίου ροκ καλλιτέχνη.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 1943 γεννήθηκε ο Τζιμ Μόρισον, ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της εποχής του, που έζησε μία έντονη, αλλά και σύντομη ζωή. Ο αντισυμβατικός τραγουδιστής των The Doors, αποτελεί μέχρι και σήμερα την φυσιογνωμία που καθόρισε ένα σημαντικό κομμάτι της ροκ μουσικής σκηνής.
Ως γιος στρατιωτικού, χρειάστηκε πολλές φορές να αλλάξει σχολείο και κοινωνική ζωή. Το Λος Άντζελες όμως τον κέρδισε και εκεί τελείωσε τις σπουδές του. Συγκεκριμένα, αποφοίτησε από την Καλών Τεχνών και όσο φοιτούσε, κατάφερε να δημιουργήσει δύο δικές του ταινίες και να γνωρίσει πολλούς συγγραφείς και ανθρώπους των τεχνών.
Με την ποίηση πάντα είχε καλές σχέσεις, η συναναστροφή του όμως με άτομα που την αγαπούσαν εξίσου και οι συζητήσεις τους για αυτή, τον ώθησε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με αυτόν τον τομέα.
Το κεφάλαιο DoorsΌταν το 1965 ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία του γνωστού ροκ συγκροτήματος The Doors, το οποίο ίδρυσε με τον συμφοιτητή του Ρέι Μάνζαρεκ, ο ταλαντούχος μουσικός είχε δύο σημαντικούς ρόλους. Χάριζε την ξεχωριστή του φωνή, αλλά και το ταλέντο του στην ποίηση, καθώς ο Τζιμ Μόρισον ήταν και στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών του συγκροτήματος.
Το 1967, οι Doors γνώρισαν επιτυχία με το κομμάτι “Light My Fire“, το οποίο έφτασε το νούμερο ένα στα Billboard Hot 100. Από εκείνη την μέρα, η πορεία του ροκ συγκροτήματος ήταν μόνο ανοδική, μέχρι το 1971, που αναγκάστηκε να διακοπεί απότομα.
Στις 3 Ιουλίου του 1971, και ενώ ήταν μόλις 27 ετών, το άστρο του Τζιμ Μόρισον έσβησε στο Παρίσι. Ο θάνατος του για πάντα θα αποτελεί μυστήριο, τόσο λόγω της έλλειψης αυτοψίας, όσο και λόγω της περίεργης συμπεριφοράς της συντρόφου του, Πάμελα Κούρσον, μετά τον θάνατό του.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι η καρδιακή ανακοπή από την χρόνια χρήση ναρκωτικών, σε συνδυασμό με κάποια προβλήματα υγείας που είχε. Δεν λείπουν όμως και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτόν, που περιλαμβάνουν την δολοφονία του αλλά και την σκηνοθεσία του θανάτου του, για να μπορέσει επιτέλους να ζήσει την ζωή που ήθελε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Lizard King, όπως ήταν το ψευδώνυμό του, για πάντα θα ζει στις καρδιές των ανθρώπων που αγάπησαν την μουσική του. Σε μόλις 6 χρόνια καριέρας, ο Τζιμ Μόρισον είχε καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην ροκ μουσική σκηνή και να κάνει τον κόσμο να μιλάει για ακόμα έναν μουσικό θρύλο, που χάθηκε νωρίς. Ποια είναι όμως 15 πράγματα που δεν ξέραμε για τον θρυλικό ποιητή της ροκ;
«Φίλος είναι αυτός που σου παρέχει απόλυτη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου»- Τζιμ Μόρισον
Το συγκρότημα πέρασε δύο χρόνια στην αφάνεια, μέχρι να καταφέρει τελικά να ξεχωρίσει το τραγούδι τους Light My Fire. Γρήγορα σκαρφάλωσε στα chart και έγινε νούμερο ένα τραγούδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι τον θάνατό του, ο Μόρισον είχε ηχογραφήσει συνολικά έξι στούντιο άλμπουμ με τους Doors, τα οποία γνώρισαν όλα μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση.
Η άρνηση του να λογοκριθείΌταν στην αρχή της καριέρας των Doors, το συγκρότημα προσκλήθηκε στην εκπομπή The Ed Sullivan Show, τους ζητήθηκε να τραγουδήσουν την μεγάλη τους επιτυχία, Light My Fire. Από την εκπομπή όμως είχαν ασκήσει βέτο ο στίχος “Girl we could not get much higher” να αλλάξει σε “girl, we couldn’t get much better”, για να μην παραπέμπει στα ναρκωτικά. Τα μέλη των Doors συμφώνησαν να το κάνουν αυτό, όμως το ελεύθερο πνεύμα του Μόρισον δεν μπόρεσε να δεχτεί την λογοκρισία, και τελευταία στιγμή τραγούδησε κανονικά το τραγούδι.
Όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών, ο Τζιμ είδε ένα τροχαίο ατύχημα, το οποίο έλαβε χώρα στην έρημο, και εκεί έχασε την ζωή της μία οικογένεια ιθαγενών. Η εικόνα αυτή είχε χαραχτεί στην μνήμη του και ο τραγουδιστής προσπάθησε να την αποτυπώσει στην μουσική του, καθώς το γεγονός αυτό το αναφέρει σε τουλάχιστον τρία τραγούδια του.
Ο Μόρισον ανέπτυξε μια εξάρτηση από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η οποία κατά καιρούς επηρέασε τις ερμηνείες του στη σκηνή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που εμφανιζόταν στην σκηνή μεθυσμένος και χαμένος, νευριάζοντας με την συμπεριφορά του τόσο τις διοργανώσεις, όσο και το κοινό, που περίμενε μία διαφορετική εμπειρία συναυλίας.
Ο εθισμός του στα ναρκωτικά ήταν σοβαρόςΠαρότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως δεν έκανε έντονη χρήση ναρκωτικών, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Τζιμ Μόρισον είχε εθιστεί και στην κοκαΐνη, ενώ έκανε και ταυτόχρονη χρήση ηρωίνης. Οι καταχρήσεις του αυτές, συνέβαλαν στο τέλος της ζωής του αλλά και στην ποιότητά της. Αρκετές φορές συμπεριφερόταν αλλοπρόσαλλα και το ψευδώνυμό του Lizard King, βγήκε επειδή ο τραγουδιστής νόμιζε πως επικοινωνούσε με τα ερπετά.
Ο Τζιμ είχε έναν σκύλο, τον Σέιτζ τον οποίο αγαπούσε πολύ. Όταν έπρεπε να μετακομίσει στο Παρίσι και δεν μπορούσε να τον πάρει μαζί του, έστελνε κάθε μήνα χρήματα για να του παρέχει όλες τις ανέσεις. Ακόμα, είχε άλλα δύο σκυλιά, τον Στόουνερ και τον Θορ.
Ήθελε να γίνει λίγο πιο κλασικόςΟ Τζιμ Μόρισον ήθελε να ονομάσει το άλμπουμ Absolutely Live του 1970, Lions In The Street. Ήθελε επίσης να κυκλοφορήσει ένα ποιητικό άλμπουμ που ηχογράφησε το 1969 και να το ονομάσει The Rise and Fall of James Phoenix. Ήθελε να κάνει μία στροφή στην καριέρα του προς πιο κλασικούς δρόμους, όμως τα υπόλοιπα μέλη δεν συμβάδιζαν με αυτές του τις επιθυμίες.
Όταν τον είχαν ρωτήσει τί πιστεύει για τους Led Zeppelin, ο τραγουδιστής είχε απαντήσει πως: «Για να πω την αλήθεια, δεν ακούω ροκ εν ρολ, οπότε δεν τους έχω ακούσει ποτέ. Συνήθως ακούω κλασική μουσική ή Peggy Lee, Φρανκ Σινάτρα και Έλβις Πρίσλεϊ». Ο αγαπημένος του μουσικός ήταν ο Τζίμι Ριντ και συγκεκριμένα το τραγούδι Baby What You Want Me to Do.
Ο Τζιμ Μόρισον πέρασε την τελευταία του δεκαετία με την Πάμελα Κούρσον. Είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο και ερωτεύτηκαν από την πρώτη στιγμή. Η Πάμελα ήταν αυτή που τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί διεξοδικά με την άλλη μεγάλη του αγάπη, την ποίηση.
Η ποίησή τουΠαρότι ο Μόρισον ήταν πολύ γνωστός τραγουδιστής και στιχουργός, συνάντησε δυσκολίες όταν έψαχνε εκδότη για την ποίησή του. Εξέδωσε τελικά μόνος του τόμους ποιημάτων το 1969, τους “Κυρίους” και “Τα νέα πλάσματα”, έργα αφιερωμένα στην μεγάλη του αγάπη, την Πάμελα Κούρσον.
Το κεφάλαιο «Παρίσι»Τον Μάρτιο του 1971, ο Τζιμ Μόρισον μετακόμισε μετά από προτροπή της Πάμελα, στο Παρίσι. Η αλλαγή αυτή ήταν ευπρόσδεκτη από τον θρυλικό τραγουδιστή, καθώς ήθελε να αφοσιωθεί στην ποίησή του και το Παρίσι ήταν η ιδανική διέξοδος.
Θα μπορούσε να τον έχει σκοτώσει το άσθμα τουΟ Μόρισον υπέφερε από άσθμα και χρησιμοποιούσε ένα εισπνεόμενο φάρμακο. Λίγα χρόνια αργότερα, το φάρμακο αυτό απαγορεύτηκε, καθώς ανακαλύφθηκε πως η συστηματική του χρήση σε συνδυασμό με αλκοόλ και άλλες ουσίες, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Κατά τον δαίμονα εαυτούΟ τάφος του στο νεκροταφείο Père Lachaise στο Παρίσι, φέρει την ελληνική επιγραφή “Κατά τον δαίμονα εαυτού“. Οι συγγενείς του έβαλαν αυτή την φράση για να θυμίζει το ελεύθερο, ανήσυχο και αντισυμβατικό πνεύμα του ποιητή της ροκ που, όπως μεταφράζεται και η επιγραφή, έκανε στην σύντομή ζωή του μόνο όσα του υπαγόρευε η συνείδησή του.
Οι αγωγές πατρότηταςΤη περίοδο του θανάτου του, εκκρεμούσαν τουλάχιστον 20 αγωγές πατρότητας εναντίον του, αν και δεν προχώρησαν ποτέ, ούτε κανένας θέλησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για να διεκδικήσει την περιουσία του Μόρισον.
Οι Doors θα διαλύονταν οριστικάΑκόμα κι αν δεν είχε χάσει την ζωή του στο Παρίσι, οι The Doors δεν θα ηχογραφούσαν ξανά μετά το LA Woman. Ο Μόρισον είχε αρχίσει να απογοητεύεται από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και είχε εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία του να αποχωρήσει. Στην τελευταία τους μάλιστα συναυλία το 1970, ο αντισυμβατικός frontman έχασε κάθε έλεγχο και ο αλκοολισμός του έγινε η αιτία να ψυχρανθούν εντελώς, οι μέχρι τότε τυπικές σχέσεις με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος.