MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
05
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
KEEP WATCHING

Το Douglas is Cancelled είναι ό,τι πιο αληθινό θα δεις στην TV – και αν το κάνεις cancel εσύ θα χάσεις

Λίγο πριν κάνει πρεμιέρα στην COSMOTE TV, είδαμε τα πρώτα επεισόδια του Douglas is Cancelled, της τρομακτικά επίκαιρης βρετανικής σειράς για την κουλτούρα της ακύρωσης, με την υπογραφή του Στίβεν Μόφατ.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 03.07.2024

Η κουλτούρα της ακύρωσης αποτελεί πλέον ένα ολόκληρο φαινόμενο, το βλέπουμε παντού γύρω μας, το ακούμε στην τηλεόραση, το διαβάζουμε σε tweets και δημοσιεύσεις στο Facebook – μπορεί και να συμμετέχουμε κιόλας σε αυτό. Για κάποιους ο όρος αυτός έχει αρνητική χροιά – συνήθως αυτοί οι κάποιοι συνδυάζουν τέτοιες συζητήσεις με rants για την ‘λογοκρισία’ που φέρνει η πολιτική ορθότητα – ενώ για κάποιους άλλους, αυτός είναι ένας τρόπος για να δείξουμε σε πρόσωπα με εξουσία/φήμη πως δεν είναι στο απυρόβλητο, τουλάχιστον όχι όσο νόμιζαν. Από τις πρώτες αυτές γραμμές φαίνεται ότι αυτή είναι μια τεράστια συζήτηση, με πολλές προεκτάσεις και ακόμα περισσότερες πλευρές.

Ίσως γι’ αυτό ο Στίβεν Μόφατ, όνομα – σταθμός στην βρετανική τηλεόραση ως δημιουργός του Doctor Who και του Sherlock, αποφάσισε να γράψει μια μίνι σειρά, για λογαριασμό του BBC, αποκλειστικά για αυτό το θέμα. Με τίτλο, Douglas is Cancelled, η σειρά αυτή κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στην βρετανική τηλεόραση, ενώ θα κάνει πρεμιέρα αύριο, Πέμπτη 4 Ιουλίου, στην COSMOTE TV.

Ο Ντάγκλας (Χιου Μπόνεβιλ – Downton Abbey) είναι ένας αξιοσέβαστος παρουσιαστής μιας μεγάλης τηλεοπτικής εκπομπής

Ο Ντάγκλας (Χιου Μπόνεβιλ – Downton Abbey) είναι ένας αξιοσέβαστος παρουσιαστής μιας μεγάλης τηλεοπτικής εκπομπής

Όπως ήταν μάλλον, αναμενόμενο η σειρά συζητήθηκε πολύ από τον βρετανικό Τύπο, προκαλώντας συζητήσεις επί συζητήσεων στο Χ/Twitter. Και δεν θα γινόταν αλλιώς, αν σκεφτεί κανείς το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα που πραγματεύεται – το ‘cancel’ δηλαδή – αλλά και την υπόθεση της σειράς, που, λίγους μήνες μετά τον χαμό που προκάλεσε η απόλυση του Phil Schofield από την πιο δημοφιλή πρωινή εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης, έρχεται να πει την ιστορία ενός λαοφιλή παρουσιαστή, ο οποίος κινδυνεύει να φάει cancel μετά από ένα tweet που τον κατηγορεί ότι έκανε ένα σεξιστικό αστείο σε έναν οικογενειακό γάμο.

Φυσικά, το ατόπημα του Shoffield ήταν μεγαλύτερο και δεν μιλάμε για μια κωμωδία, αλλά για πραγματική ζωή. Έτσι, τα πράγματα ήταν πιο ‘απλά’, στην περίπτωση του Shoffield, υπήρχαν φωτογραφίες και αποδείξεις, ο παρουσιαστής απολύθηκε από το This Morning και έχασε την αξιοπιστία του, με συνοπτικές διαδικασίες. Η ιστορία του Ντάγκλας είναι κάπως πιο περίπλοκη. Το tweet δεν ξεκαθαρίζει ποιο ήταν αυτό το σεξιστικό αστείο, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται τίποτα, ενώ ο Μόφατ χτίζει περίτεχνα το προφίλ ενός άκακου δημοσιογράφου, που κάνει τα κλασικά σεξιστικά αστειάκια που θα έκανε ένας κλασικός boomer. Σε σημεία, φτάνεις και να τον λυπάσαι, αναρωτιέσαι μήπως όντως είναι άλλο ένα θύμα της κουλτούρας της ακύρωσης. Μέχρι και το τέλος του δεύτερου επεισοδίου, ο Μόφατ σε αφήνει να αναρωτιέσαι, μέχρι κυριολεκτικά τα τελευταία δευτερόλεπτα του φινάλε, που καταλαβαίνεις ότι μόνο άκακος δεν είναι ο Ντάγκλας – και μένεις με το στόμα ανοιχτό από το cliffhanger που σε κάνει να πεθαίνεις από αγωνία για το τρίτο επεισόδιο, στο οποίο λογικά μαθαίνουμε ακριβώς τι είπε ο Ντάγκλας.

Σε όλο αυτό το παζλ καθοριστικό ρόλο παίζει η συμπαρουσιάστρια του Ντάγκλας, Μάντλιν Κρόου, την οποία υποδύεται καταπληκτικά η Κάρεν Γκίλαν, που κατά γενική ομολογία κλέβει την παράσταση. Η Έιμι του Doctor Who, η Nebula των Guardians of the Galaxy/Avengers και Ρούμπι του Jurassic Park επέστρεψε στην τηλεόραση – και δη στη βρετανική – αποκλειστικά και μόνο χάρη στο σενάριο του Μόφατ, το οποίο όπως λέει και η ίδια αφηγείται μια ιστορία όλο και πιο επίκαιρη. Η Γκίλαν υποδύεται αριστοτεχνικά την Μάντλιν, και μέχρι το τέλος αναρωτιέσαι ποιος είναι ο ρόλος της. Είναι απλά μια αδίστακτη δημοσιογράφος που κάνει τα πάντα για να σώσει την εκπομπή και τον συμπαρουσιαστή της; Ή μια γυναίκα, που έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι ακριβώς πόσο σάπιος και σεξιστικός είναι αυτός ο χώρος, πλέκει την εκδίκησή της; Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Μάντλιν είναι πρόσωπο – κλειδί σε αυτή την ιστορία, με την Γκίλαν να είναι η πλέον κατάλληλη για αυτό το ρόλο.

Εννοείται ότι η Γκίλαν δεν είναι η μόνη που μας χαρίζει μια απολαυστική ερμηνεία. Το καστ είναι γεμάτο φοβερούς ηθοποιούς – ακόμα και στους δεύτερους ρόλους. Θα δεις την Alex Kingston ως σύζυγο του Ντάγκλας, τον Nick Mohammed του Ted Lasso, αλλά και τον σπουδαίο Βρετανό κωμικό Joe Wilkinson να κλέβουν την παράσταση στους πιο ξεκαρδιστικούς ρόλους. Για εμένα, αυτό είναι και το σημαντικότερο στο Douglas is Cancelled. Δεν ξεχνάει ότι είναι σάτιρα, παρά τις δραματικές στιγμές.

Η Alex Kingston του ER και Arrow, υποδύεται τη σύζυγο του Ντάγκλας και αρχισυντάκτρια σκανδαλοθηρικού περιοδικού

Ο Μόφατ σατιρίζει την υπερβολική πολλές φορές Gen Z – αν είσαι νεότερος ίσως ταυτιστείς λίγο με την κόρη του Ντάγκλας που δεν χαρίζεται στους γονείς της και στις εν δυνάμει προβληματικές συμπεριφορές τους, αν είσαι μεγαλύτερος ίσως ταυτιστείς με τους boomers που αναρωτιούνται ‘τι έκαναν πάλι’. Κυρίως όμως σατιρίζει όλους εκείνους που κινούν τα νήματα στη βιομηχανία, τους τηλεοπτικούς παραγωγούς, τις τηλεοπτικές προσωπικότητες, τους αρχισυντάκτες και δημοσιογράφους, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στα media σαν ένα κοινό μυστικό.

Μάλιστα, για αυτό το λόγο θα διαφωνήσω με αυτή την κριτική του Guardian. Το Douglas is Cancelled δεν αποτελεί επίθεση στην πολιτική ορθότητα, στην woke κουλτούρα, στις ‘χιονονιφάδες’ και τους πολιτικούς ακτιβιστές. Ναι, ο Μόφατ δείχνει πόσο γρήγορα, από ένα και μόνο tweet, μπορεί να δημιουργηθεί μια θύελλα αντιδράσεων, δεν μένει όμως εκεί. Φτιάχνει μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη εικόνα, τονίζοντας κυρίως την υποκρισία όλων εκείνων που μπροστά στις κάμερες και σε συναδέλφους το παίζουν πολιτικά ορθοί, συμπεριληπτικοί και ‘σύμμαχοι’ και τελικά ενδιαφέρονται μόνο για την εικόνα τους, δεν θα διστάσουν να κάνουν το χειρότερο σεξιστικό αστείο και μετά να δώσουν την πιο ‘ειλικρινή’ #not συγγνώμη. Αν θα συμφωνήσω κάπου με την κριτικό του Guardian, αυτό είναι ότι τα δύο πρώτα επεισόδια είναι ‘γρήγορα, αστεία και σαρωτικά’. Ναι, η νέα σειρά του Στίβεν Μόφατ είναι όλα αυτά και αν βιαστείς και την κάνεις cancel, κρίνοντας από κριτικές όπως η παραπάνω, από τον τίτλο του, ακόμα και από το πρώτο επεισόδιο, τότε εσύ θα χάσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το «Douglas Is Cancelled» θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, την Πέμπτη 4/7 στις 22.00. Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE SERIES HD, κάθε νέο επεισόδιο της σειράς, θα διατίθεται για θέαση οποιαδήποτε στιγμή στον δωρεάν on demand κατάλογο ταινιών και σειρών της COSMOTE TV.

Περισσότερα από Cine News