MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
06
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

MuSifanto: To φεστιβάλ που έφερε την κλασική μουσική στη Σίφνο

Το φεστιβάλ «MuSifanto» επέστρεψε στη Σίφνο για 9η χρονιά, από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου 2024 με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχουν στόχο τη σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη φυσική ομορφιά και την ζώσα μουσική παράδοση του νησιού.

| Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Θωμοπούλου
Monopoli Team

Το Φεστιβάλ MuSifanto που φέτος έχει θέμα «Νερά, Δέντρα, Περιβόλια τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε.Πρέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως κάθε χρόνο, το MuSifanto φιλοξενεί καταξιωμένους ερμηνευτές και δασκάλους, που μέσα από καθημερινές συναυλίες, ρεσιτάλ και σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας και δημιουργίας μαθητικής ορχήστρας και παιδικής χορωδίας σε σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, επιχειρούν να εμπνεύσουν μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με ανάλογα ακούσματα.

Όλες οι εκδηλώσεις του MuSifanto είναι με ελεύθερη είσοδο και πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους του νησιού όπως αυλές εκκλησιών, πλατείες χωριών και σε τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους ενώ ξεχωρίζει ο απογευματινός μουσικός περίπατος, που περιλαμβάνει περιπλάνηση στις ομορφιές της Σίφνου και αναπάντεχα ζωντανά μουσικά στιγμιότυπα, γεμίζοντας το νησί με μελωδική ατμόσφαιρα.

Για το όραμα του φεστιβάλ αλλά και για το μέλλον του θεσμού μας μιλούν η Επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», Μαρία Κωνσταντινίδη και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζουλιέττα Καρόρη.

© Αλεξάνδρα Θωμοπούλου

Πώς προέκυψε ως ιδέα και ποιο ήταν το όραμα της ομάδας που ξεκίνησε και υλοποίησε το φεστιβάλ Musifanto;

Για να μιλήσουμε για το MuSifanto, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το 1992, όταν η Φραγκίσκη Καρόρη, μια σημαντική φυσιογνωμίας της κλασικής μουσικής, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, δημιούργησε μαζί με προσωπικότητες όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Λούλης και η Λίνα Κάσδαγλη, η Άννα Σικελιανού κ.α., το Σύνδεσμο «Οι φίλοι του ελληνικού νησιού και της θάλασσας», μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πολιτιστικής αποκέντρωσης και να προσφέρουν ευκαιρίες σε παιδιά που ζουν στα νησιά της Ελλάδας. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1996, ο Σύνδεσμος ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου, το οποίο μετονομάστηκε αργότερα σε Μουσικό Εργαστήρι «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη», που αποτέλεσε την αρχή για μια σειρά εργαστηρίων που ιδρύθηκαν επίσης σε Σέριφο, Κέα, Ικαρία, Λήμνο, Κάσο και Σίφνο. Έτσι, με τις πρωτοβουλίες αυτές, τα παιδιά των νησιών έρχονται σε επαφή με τη μουσική μέσω της εκπαίδευσης κάποιου οργάνου (πιάνο, κιθάρα, φλογέρα, φλάουτο, βιολί) ή συμμετέχοντας σε ομαδικά μουσικά μαθήματα (ορχήστρα, χορωδία, μουσική προπαιδεία), αλλά και με τη ζωντανή μουσική μέσα από το Φεστιβάλ. Ως φυσική συνέχεια αυτού του σκεπτικού, δημιουργήθηκε 9 χρόνια πριν το MuSifanto, για να αποτελέσει έμπνευση για τα παιδιά που «φοιτούν» στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου Σίφνου αλλά και για μαθητές μουσικής από όλη την Ελλάδα.

H βασική αποστολή του MuSifanto, είναι να δώσουμε στα παιδιά ένα όραμα για το τι σημαίνει να μελετούν κλασική μουσική. Παράλληλα, είναι η δική μας πρόταση για την ανάπτυξη και τον τουρισμό, ένας άλλος τρόπος διακοπών στο νησί.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι καλλιτεχνικοί άξονες του Musifanto;

Όπως είπα και παραπάνω, η βασική αποστολή του MuSifanto, είναι να δώσουμε στα παιδιά ένα όραμα για το τι σημαίνει να μελετούν κλασική μουσική. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούμε να ζωντανέψουμε τις παρτιτούρες που μελετούν μέσα στη χρονιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να τις ερμηνεύσουν μπροστά στο κοινό, στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, που περιλαμβάνει και συναυλίες από επαγγελματίες μουσικούς, που ελπίζουμε ότι μπορεί να τους εμπνεύσουν. Είναι ένας μουσικός θεσμός που φέρνει σε επαφή μουσικούς και κοινό γύρω από τα μαθήματα, τις πρόβες, τις συναυλίες και δημιουργείται μια μουσική ανταλλαγή που συμπεριλαμβάνει όλους: από τους πιο μικρούς μαθητές μέχρι τους Έλληνες και ξένους σολίστ.

Παράλληλα, το MuSifanto είναι η δική μας πρόταση για την ανάπτυξη και τον τουρισμό, ένας άλλος τρόπος διακοπών στο νησί, που θα προσελκύσει Έλληνες και ξένους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με σημαντικά έργα που ερμηνεύουν μουσικοί εγνωσμένου κύρους. Ενδεικτικά τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν οι Ντόρα Μπακοπούλου, Νεφέλη Μούσουρα, Φανή Αντωνέλλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Κώστας Τοσίδης, Marco Ramelli, Michael Klinghoffer, και πολλοί ακόμα.

Ποια χαρακτηριστικά της Σίφνου καθιστούν το νησί «γόνιμο έδαφος» για ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Στη Σίφνο έχει δημιουργηθεί πλέον μία μαγιά μαθητών, νέων και των γονιών τους, που είναι εξοικειωμένοι με τη μουσική, χάρη και στο μουσικό εργαστήρι. Επιπλέον, το νησί πάντα είχε παραθεριστές αλλά και κατοίκους καλλιεργημένους. Και όταν λέω καλλιεργημένους, μιλώ για ανθρώπους εξοικειωμένους με την τέχνη και τα γράμματα αλλά και άλλους έτοιμους να προσλάβουν το Ωραίο, έχοντας εξοικειωθεί με αυτό, μέσω της ομορφιάς του ξεχωριστού τοπίου της Σίφνου. Εξάλλου, το νησί επισκέπτονται πολλοί Αθηναίοι, αλλά και πολλοί ξένοι, Γάλλοι, Άγγλοι, Αμερικανοί, που είναι μαθημένοι στις καλής ποιότητας συναυλίες, τις οποίες εντυπωσιάζονται όταν τις απολαμβάνουν στα γραφικά σημεία του νησιού που επιλέγουμε.

© Αλεξάνδρα Θωμοπούλου

Ποιες ήταν οι προκλήσεις που κληθήκατε ν’ αντιμετωπίσετε και ποιοι στήριξαν τη διοργάνωση του φεστιβάλ;

Κάθε χρόνο οι προκλήσεις περιστρέφονται γύρω από τη δυσκολία εύρεσης οικονομικής στήριξης, κυρίως. Όπως γνωρίζετε ένα Φεστιβάλ έχει πολλά έξοδα, πόσο μάλλον όταν γίνεται «εκτός έδρας». Βεβαίως, είναι σταθερά στο πλευρό μας ο Δήμος Σίφνου, το ΥΠΠΟ αλλά και ιδιώτες και υποστηρικτές του Φεστιβάλ.

Πώς υποδέχτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σίφνου το Musifanto;

Το φεστιβάλ αυτό το έχουν αγκαλιάσει με θέρμη οι ντόπιοι κάτοικοι της Σίφνου, καθώς πρωταρχικός στόχος του MuSifanto είναι να φέρει κυρίως την κλασική, αλλά και άλλα είδη, μουσικής κοντά στους μαθητές και τους κατοίκους της Σίφνου. Για τον λόγο αυτό προσκαλούμε καταξιωμένους ερμηνευτές και δασκάλους να παρουσιάσουν μουσικά έργα για να προσφέρουν έμπνευση σε μικρούς και μεγάλους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με ανάλογα ακούσματα. Αλλά και οι επισκέπτες του νησιού ενθουσιάζονται με αυτές τις μουσικές εκπλήξεις του φεστιβάλ και καταλήγουν να κυνηγούν τις εκδηλώσεις του, τις καθημερινές συναυλίες, τα ρεσιτάλ, αλλά και τα σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας και δημιουργίας μαθητικής ορχήστρας.

Θεωρείτε ότι φεστιβάλ αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης για το νησί;

Δεν ξέρω αν το έχουμε ήδη πετύχει, αλλά για πολλούς σίγουρα και βέβαια είναι ένας από τους στόχους μας. Να μπει στον τουριστικό χάρτη και να γνωρίζουν οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες από το εξωτερικό, ότι μπορούν να επιλέξουν ως προορισμό διακοπών τη Σίφνο, όχι μόνο για την ομορφιά του τοπίου της αλλά και γιατί εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να ακούσουν καλούς μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ερμηνεύουν απαιτητικό ρεπερτόριο ποιοτικής μουσικής.

© Αλεξάνδρα Θωμοπούλου

Ποια είναι τα highlights της φετινής διοργάνωσης;

Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην αρμονική σχέση της μουσικής με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου, θα απολαύσουμε ένα πανόραμα από άριες και χορούς του 16ου και 17ου αιώνα σε όργανα της εποχής από το μουσικό σύνολο Ex Silentio, ένα ρεσιτάλ κιθάρας από τον διεθνώς βραβευμένο σολίστ κιθάρας και συνθέτη Μιχάλη Σουρβίνο και τους D&A GuitarDuo και σύγχρονη μουσική εμπνευσμένη από τη φύση από το μουσικό σύνολο Galan Trio. Ξεχωρίζουμε επίσης, την μουσική βραδιά με τραγούδια και χορούς από τα σιφνέικα γλέντια, αφιερωμένη σε Σιφνιούς μουσικούς, που συνδέονται με τη γη, μέσα από το επάγγελμα που υπηρετούν. Τέλος, θα έχουμε τη χαρά να δούμε τα έργα των μαθητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής 2024 από νησιά και παράκτιες πόλεις της Ελλάδας, πλαισιωμένα από φωτογραφίες της περιβαλλοντολόγου Κατερίνας Κανακάρη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαριάνθη Σίμου στον Αρτεμώνα και στο Μουσικό Εργαστήρι Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη στο Κάτω Πετάλι.

Πώς εύχεστε να εξελιχθεί το Musifanto τα επόμενα χρόνια;

Πρωταρχικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε ποιοτική μουσική εκπαίδευση σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και νέους των νησιών μας. Γι’ αυτό και θέλουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε νέα Μουσικά Εργαστήρια, ιδιαίτερα στα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

Τι απαιτείται για τη συνέχιση της πορείας του;

Μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία και από φορείς που σχετίζονται με τον πολιτισμό και χορηγούς που πιστεύουν στην αξία της μουσικής εκπαίδευσης και την πολιτιστική τόνωση των νησιών. Η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση και την ανάπτυξη των Μουσικών Εργαστηρίων.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα