MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Καλοκαίρι και μικροί αναγνώστες: 10 βιβλία που δεν θα αφήσουν από τα χέρια τους στις διακοπές

Αυτά είναι, σύμφωνα με 5 αγαπημένους εκδοτικούς οίκους, τα ιδανικά βιβλία που θα κρατήσουν στους νεαρούς αναγνώστες συντροφιά φέτος το καλοκαίρι!

Photo by Aaron Burden on Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Ο Ιούλιος έχει πλέον μπει για τα καλά, και οι διακοπές για κάποιους έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ για άλλους είναι προ των πυλών. Ποιο βιβλίο όμως είναι η πιο κατάλληλη επιλογή να πάρουμε στους μικρούς αναγνώστες, για να τους κρατήσει την καλύτερη συντροφιά το φετινό καλοκαίρι;

Φυσικά, δε θα μπορούσε να είναι ένα μόνο το βιβλίο, για αυτό ψάξαμε και ανακαλύψαμε 10 νέους τίτλους παιδικών βιβλίων, ό, τι πρέπει για την παραλία και τις διακοπές, τους οποίους και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα, παρέα με 5 αγαπημένους μας εκδοτικούς οίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας; 5+1 βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων12.09.2018

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το μεγάλο σύμπαν του Όλιβερ – Χόρχε Τσαμ

Η πρώτη μας επιλογή έρχεται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, οι οποίες μας συστήνουν τον Όλιβερ, και μαζί με αυτόν το… μεγάλο του σύμπαν, το οποίο ξεκινά όταν πατάει το πόδι του στο γυμνάσιο. Ο Χόρχε Τσαμ, κατανοώντας τη δυσκολία ενός παιδιού να μεταβεί από το δημοτικό στο γυμνάσιο, δημιούργησε έναν χαρακτήρα άκρως διασκεδαστικό, μέσα από τις περιπέτειες του οποίου οι αναγνώστες όχι μόνο διαβάζουν και καθησυχάζονται για τη μετάβαση αυτή, αλλά μαθαίνουν και τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φυσική!

Ο Όλιβερ έχει πολλά στο κεφάλι του ξεκινώντας την πρώτη του χρονιά στο γυμνάσιο: καινούριους φίλους, καινούρια μαθήματα, καινούρια όλα. Αλλά τουλάχιστον υπάρχει ένα πράγμα που βγάζει ακόμη νόημα: η φυσική! Αποφασισμένος να γίνει κάποια μέρα αστροφυσικός, ο Όλιβερ εξηγεί όλα όσα μαθαίνει – το πώς ρεύεται ο ήλιος, το πώς πετούν από μέσα μας τα σωματίδια-φάντασμα, τις ασύλληπτες ομοιότητες ανάμεσα στον Ερμή και τα κεφτεδάκια του σχολικού εστιατορίου. (Α, υπάρχουν και μαύρες τρύπες που αλλοιώνουν τον χρόνο, αστέρια που εκρήγνυνται και εξωγήινοι! Τέλος πάντων, εξωγήινοι μπορεί να υπάρχουν, μπορεί και όχι.) Ο Όλιβερ νιώθει πως τα πράγματα αρχίζουν να στρώνουν… Θα καταφέρει όμως να γλιτώσει απ’ το γραφείο της διευθύντριας ή να ξεφορτωθεί την ενοχλητική αδερφή του; 

Δράκοι στην αρένα – Ίνγκο Ζίγκνερ

Επόμενη πρόταση των εκδόσεων είναι η 27η περιπέτεια του αγαπημένου δράκου που εμπνεύστηκε ο Ίνγκο Ζίγκνερ για τους μικρούς αναγνώστες, του Καρύδα, με τίτλο “Δράκοι στην αρένα“. Αυτή τη φορά, ο Καρύδας και οι φίλοι του θα πάνε ένα ταξίδι στην αρχαία Ρώμη που τόσο τους ενθουσίασε και θα βρεθούν σε μία αρένα έτοιμοι να μονομαχήσουν…

«Αχ! Πολύ θα ήθελα να έβλεπα πραγματικούς μονομάχους στην αρένα!» λέει ο Όσκαρ, ξεφυλλίζοντας με τον φίλο του τον Καρύδα ένα συναρπαστικό βιβλίο για την αρχαία Ρώμη. Της Ματίλντας δεν της αρέσουν καθόλου οι μονομαχίες, δεν καταλαβαίνει γιατί οι φίλοι της ενθουσιάζονται τόσο. Τελικά όμως πείθεται, και η παρέα ξεκινάει για ένα ταξίδι στην αρχαία Ρώμη… Μόνο που εκεί οι τρεις φίλοι θα βρεθούν πολύ πιο κοντά στους μονομάχους απ’ όσο θα ήθελαν. Και μια καινούρια περιπέτεια ξεκινάει…

Εκδόσεις Ψυχογιός

Το βάζο της αντιβαρεμάρας – Μαρία Αγγελή

Επειδή οι εκδόσεις Ψυχογιός ξέρουν πως κάποιες φορές, όταν ξεμείνουμε από ιδέες για διασκέδαση, οι διακοπές μπορεί να γίνουν λίγο βαρετές, μας προτείνουν το “Βάζο της αντιβαρεμάρας“, το νέο βιβλίο της Μαρίας Αγγελή, που μας συστήνει έναν κόσμο γεμάτο ευφάνταστες ιδέες που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο όλο το καλοκαίρι, μέσα από μία απίθανη ιστορία!

Δύο αδελφάκια βαριούνται αφόρητα, μέχρι τη στιγμή που η μαμά τους εμφανίζεται με το βάζο της αντιβαρεμάρας, το οποίο κρύβει πολλές εκπλήξεις που θα προσφέρουν στα παιδιά αμέτρητες στιγμές χαράς και διασκέδασης. Θα μαγειρέψουν, θα κατασκευάσουν, θα παίξουν και θα μάθουν… Το βάζο της αντιβαρεμάρας είναι μια δημιουργική πρόταση που θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους καθώς θα περνάνε μαζί ποιοτικό χρόνο, ενώ παράλληλα μέσα από το παιχνίδι θα ανακαλύψουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Αόρατος – Ελόι Μορένο

Ένα βιβλίο για τους έφηβους της παρέας προτείνουν στη συνέχεια οι εκδόσεις. Αναφερόμαστε στον “Αόρατο” του Ελόι Μορένο, μία διαφορετική και πραγματικά συγκινητική ιστορία γεμάτη όμορφα μηνύματα, για όλες εκείνες τις ορατές και τις αόρατες μάχες που δίνουν τα παιδιά στο σχολείο, όταν η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός δεν είναι αυτονόητα.

Ποιος δεν έχει ευχηθεί ποτέ να είναι αόρατος; Αλλά και ποιος δεν έχει ευχηθεί να πάψει να είναι; «Το πρόβλημα είναι πως ποτέ δεν κατάφερα να ελέγξω απόλυτα τη δύναμη αυτή: κάποιες φορές, όταν ήθελα πιο πολύ να είμαι αόρατος, τότε με έβλεπε περισσότερος κόσμος, ενώ, αντίθετα, όταν ήθελα να με δουν όλοι, τότε το σώμα μου αποφάσιζε να εξαφανιστεί». Το βιβλίο αυτό αφηγείται, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι δική μου ή δική σου.

Εκδόσεις Διόπτρα

Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας: Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες – Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Οι εκδόσεις Διόπτρα με τη σειρά τους, προτείνουν ως ιδανικό ανάγνωσμα για την παραλία το νέο βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου με τίτλο “Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας: Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες“. Στη νέα περιπέτεια τους, οι πρωταγωνιστές της αγαπημένης αυτής σειράς των εκδόσεων, θα ανακαλύψουν την ιστορία των μαγευτικών και γεμάτων μυστήριο Χάιλαντς, θα ερευνήσουν τον μύθο γύρω από τη Νέσι, το μυθικό τέρας που λέγεται ότι ζει στα νερά του Λοχ Νες και θα εξιχνιάσουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα μυστήρια εκεί.

Ο Ορέστης –ή Όρι, όπως τον φώναζε πάντα ο μπαμπάς του από το «Ορ» που σημαίνει «χρυσός» στην κέλτικη γλώσσα, τη γλώσσα της δυτικής Σκοτίας–, δεν θέλει με τίποτα να περάσει το καλοκαίρι του στο Ινβερνές, την πρωτεύουσα των σκοτσέζικων Χάιλαντς. «Μια πόλη στο πουθενά», όπου το καλοκαίρι θυμίζει φθινόπωρο! Ίσως αλλάξει γνώμη όταν, παρέα με τους Κατασκόπους της Γεωγραφίας, θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο του θρυλικού τέρατος της λίμνης Λοχ Νες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς θα διαχειριστείς τη γονεϊκότητα; 10 σημαντικά βιβλία για κάθε γονιό εκεί έξω12.09.2018

Σέργουφ Χολμς: Το πιο viral μυστήριο! – Isaac Palmiola

Φυσικά, από τις προτάσεις μας δε θα μπορούσε να λείπει το νέο απόκτημα της σειράς περιπετειών του Σέργουφ Χολμς και της παρέας του. Αυτή τη φορά βέβαια γίνονται… viral, αφού το μυστήριο το οποίο εξερευνούν έχει μαζέψει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, μιας και εξαφανίστηκαν όλοι οι καλεσμένοι του πιο δημοφιλούς πάρτι της χρονιάς! Θα καταφέρουν άραγε οι δαιμόνιοι μικροί ντετέκτιβ να ανακαλύψουν τον διοργανωτή του μυστήριου αυτού πάρτι, και ταυτόχρονα να σώσουν όλους τους καλεσμένους;

Κάποιος οργάνωσε ένα challenge-πρόκληση για χορό και διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσεως με τη βοήθεια μιας διάσημης τικτόκερ. Στο πάρτι, όμως, συνέβη κάτι αναπάντεχο: όλοι οι καλεσμένοι εξαφανίστηκαν! Αυτά είναι τα γεγονότα! Το πάρτι οργανώθηκε από έναν μασκοφορεμένο άγνωστο. Αυτά είναι τα στοιχεία! Οι ντετέκτιβ θα κάνουν τα πάντα για να βρουν τους καλεσμένους που εξαφανίστηκαν. Ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μάσκα; Εδώ μυρίζει μυστήριο!

Εκδόσεις Μίνωας

Τι φάση… με τη γεωγραφία! – Ελευθερία Βαρελά

Σύμφωνα με τις εκδόσεις Μίνωας, ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν να διαβάσουν οι μαθητές μέσα στο καλοκαίρι, είναι το “Τι φάση… με τη γεωγραφία!” της Ελευθερίας Βαρελά. Σε αυτό, θα ανακαλύψουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ελλάδα, τα νησιά της, τη θέση της στον πλανήτη και πολλά άλλα… μυστικά με τη μορφή κουίζ, που θα τους συναρπάσουν, χωρίς αμφιβολία.

Η Ελλάδα είναι πιο μεγάλη από την Πορτογαλία;  Τα Δωδεκάνησα είναι… δώδεκα; Με ποιο μεταφορικό μέσο θα πάω από την Καρδίτσα στην Αλόννησο; Η Άρτα βρέχεται από θάλασσα; Η Θεσσαλονίκη έχει αεροδρόμιο; Βρες τις απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, σε μια μοντέρνα έκδοση γεωγραφίας για ανήσυχα παιδιά που θέλουν να μάθουν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ελλάδα και τη θέση της στον πλανήτη μας.

Η Λίλι, ο Λίο και οι θυμωμένοι πειρατές – Μαρκ Μπράντλεϊ

Το πρώτο βιβλίο μίας νέας σειράς παιδικών κόμικ αποτελεί την επόμενη επιλογή των εκδόσεων. Με τίτλο “Η Λίλι, ο Λίο και οι θυμωμένοι πειρατές“, ο Μαρκ Μπράντλεϊ κατάφερε να δημιουργήσει μία διασκεδαστική περιπέτεια γεμάτη συναισθήματα, που αξίζει μία θέση στη βαλίτσα των διακοπών.

Η Λίλι και ο Λίο κάνουν ένα απίθανο ταξίδι… δηλαδή… βασικά για ένα πικ νικ ξεκίνησαν… Όμως, όταν χάνονται, αυτά τα μικρά πλασματάκια με τα μεγάλα αισθήματα θα πρέπει να συνεργαστούν. Προσθέστε μερικούς θυμωμένους πειρατές, πολλά καπέλα (η Λίλι τα λατρεύει), μια καταστροφή… ή και δύο, και έχετε την τέλεια συνταγή για την απόλυτη περιπέτεια! Είστε έτοιμοι για μια αποστολή διάσωσης με την τεράστια δύναμη της φιλίας;

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η μυρωδιά της θάλασσας – Philippe Barbeau

Για όσους γονείς θέλουν να νοσταλγήσουν τα δικά τους παιδικά καλοκαίρια, οι εκδόσεις Παπαδόπουλος έχουν τη λύση, μιας και στις 8 Ιουλίου επανεκδίδουν το αγαπημένο και άκρως καλοκαιρινό βιβλίο του Philippe Barbeau, “Η μυρωδιά της θάλασσας“. Με αυτό, θα βρεθούμε μικροί και μεγάλοι, από τα θρανία σε απέραντες αμμουδιές, ακολουθώντας τους πρωταγωνιστές του στις ευφάνταστες περιπέτειές τους, που θα μας θυμίσουν τις αξίες της διαπαιδαγώγησης.

Ο Κοκκινοτρίχης και η παρέα του έχουν σκοπό να κάνουν τον βίο αβίωτο στον καινούργιο τους δάσκαλο, όπως έκαναν και σε όλους τους προηγούμενους. Μόνο που ο Τυφλοπόντικας, όπως τον αποκαλούν εξαιτίας των γυαλιών του, δεν είναι ένας συνηθισμένος δάσκαλος. Όχι μόνο δεν τους βάζει τις φωνές, αλλά του αρέσει να κάνει και πλάκες… Μέχρι και να παίζει ποδόσφαιρο μαζί τους, του αρέσει! Σύντομα, όμως, κανένας από τους μαθητές δεν έχει τη διάθεση για φασαρίες, ειδικά τώρα που ο Τυφλοπόντικας έχει σκοπό να πραγματοποιήσει ένα όνειρό τους: να πάνε όλοι μαζί στη θάλασσα!

Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι – Γιώργος Τσακνιάς

Τελευταία πρόταση των εκδόσεων για το αφιέρωμά μας αποτελεί το νέο βιβλίο του Γιώργου Τσακνιά. Από τον τίτλο ήδη, “Ένα καλαμάρι επιθυμεί να πάει στο φεγγάρι“, καταλαβαίνουμε πως η ιστορία αυτή είναι ιδανική για να κρατήσει συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες, με τις διασκεδαστικές περιπέτειες που θα τους διηγηθούν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τα πιο γνωστά ζώα που συναντάμε στον βυθό της θάλασσας, όπως το καλαμάρι που θέλει να γίνει… αστροναύτης!

Τόσα και τόσα έχουν γραφτεί για τα συναισθήματα και τις πράξεις των ανθρώπων – ποιος όμως θα υμνήσει τον συναρπαστικό κόσμο του βυθού; Αθερίνες, καβούρια, συναγρίδες, μέχρι και καρχαρίες παρουσιάζονται να έχουν τη δική τους προσωπικότητα, τα ολόδικά τους γούστα, ταξίδια και ασχολίες. Απ’ τη ζωή τους δεν λείπουν οι αναποδιές, όμως με λίγο χιούμορ και μερικές καλές ρίμες, το κέφι επικρατεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι σημαίνει να σέβεσαι το περιβάλλον; 10 βιβλία μάς μιλούν για την προστασία του περιβάλλοντος12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία