MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
WELLNESS

Πώς θα κοιμηθείτε χωρίς air condition με τον καύσωνα!

Ο ύπνος το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο… project ειδικά όταν έχει καύσωνα και δεν θέλουμε να ανάψουμε το κλιματιστικό – ή αν δεν έχουμε στο υπνοδωμάτιο.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Ιδρώνουμε, παλεύουμε με τα σεντόνια, ξυπνάμε μέσα στη νύχτα ή δεν μπορούμε καν να αποκοιμηθούμε. Εάν τα παρακάτω σας φαίνονται γνώριμα, τότε οι παρακάτω δοκιμασμένες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα χωρίς να ανάψετε το κλιματιστικό – ή χωρίς να αναγκαστείτε να σπεύσετε να αγοράσετε ένα!

Tips για καλύτερο ύπνο όταν έξω σκάει ο τζίτζικας

Η καλή νύχτα ξεκινάει… από το πρωί! Αερίστε έξυπνα το σπίτι σας στη διάρκεια της ημέρας, κρατώντας παράθυρα και κουρτίνες κλειστά κατά τις πιο θερμές ώρες και ανοίγοντάς τα μετά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία θα έχει πέσει.

Δροσιστείτε για να αποκοιμηθείτε: Κλασικό αλλά αποτελεσματικό: βάλτε μια νωπή πετσέτα στο ψυγείο και τυλίξτε την γύρω από τα πόδια σας όταν πέσετε για ύπνο. Ακόμη πιο… τολμηρό; Βάλτε το πανωσέντονο στο ψυγείο και σκεπαστείτε με αυτό. Μια πιο hard core συμβουλή που διαβάσαμε στον Ίντερνετ είναι να έχουμε έναν κουβά γεμάτο με κρύο νερό δίπλα στο κρεβάτι και να βυθίζουμε το πόδι μας σε αυτόν για να μας πάρει εύκολα ο ύπνος. Δεν ξέρω πόσο πρακτικό μπορεί να είναι – η πετσέτα ακούγεται πιο safe, αλλά αν θέλει κάποιος να το δοκιμάσει ισχύει ότι τα άκρα συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Επενδύστε στα σωστά υφάσματα: Το καθαρό βαμβάκι και το λινό είναι υφάσματα που «αναπνέουν» και διατηρούν πιο ισορροπημένη θερμοκρασία στο σώμα και το κρεβάτι. Εάν φοράτε πιζάμες, επιλέξτε επίσης 100% βαμβακερό ύφασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕξάψεις και καύσωνας μαζί… Καλά θα πάει αυτό…12.09.2018

Ζητήστε… διαζύγιο ύπνου! Τον χειμώνα μπορεί να είναι υπέροχο να χουχουλιάζετε ο ένας δίπλα στον άλλον στο κρεβάτι, τώρα όμως το καλοκαίρι, τα δύο σώματα στο ίδιο κρεβάτι ανεβάζουν περισσότερο τη θερμοκρασία και δυσκολεύουν τον ύπνο. Εάν έχετε εναλλακτική δοκιμάστε τα πιο ζεστά βράδια να κοιμάστε χωριστά από τον σύντροφό σας. Κι αν φοβάστε την απόσταση αυτή, σκεφτείτε ότι η κούραση και η αϋπνία φέρνει… γκρίνια ενώ ένας καλός ύπνος φτιάχνει τη διάθεση!

Αποφύγετε τη βραδινή προπόνηση: Η άσκηση, ακόμη και η ήπια, ανεβάζει τη βασική θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό και δυσκολεύει τον ύπνο. Σε περιπτώσεις καύσωνα το effect αυτό μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα βράδια σας, οπότε καλύτερα αποφύγετε την άσκηση μετά το απόγευμα.

Φάτε νωρίς και ελαφρά: Η μεγάλη ποσότητα φαγητού επιβραδύνει την πέψη και θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στο σώμα σας. Το ίδιο ισχύει και με την πρωτεΐνη, η οποία αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Τις ημέρες με καύσωνα προτιμήστε να φάτε πιο νωρίς από το συνηθισμένο και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ώστε να πέσετε με ελαφρύ στομάχι για ύπνο.

Επενδύστε σε έναν ανεμιστήρα οροφής: Όσοι τον έχουν δοκιμάσει ισχυρίζονται ότι τους έχει κάνει να κλείσουν το κλιματιστικό τη νύχτα! Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να είναι αποτελεσματικός, καλό είναι να επενδύσετε κάτι παραπάνω ώστε να είναι καλής ποιότητας και να έχει αρκετή ισχύ ώστε να δροσίζει πραγματικά το δωμάτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαύσωνας: Επηρεάζει την εγκυμοσύνη ή ακόμα και την πιθανότητα σύλληψης;12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life