MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ Σ/Κ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις: 10 προτάσεις για το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουλίου

Η παράσταση «Αίας» του Γιώργου Νανούρη ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία από την Ηλιούπολη, ο φημισμένος Ούγγρος σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούτσο και ο θίασος Proton Theater στην Πειραιώς 260 με το Parallax, η Τάνια Τσανακλίδου γιορτάζει πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας στο Ηρώδειο. Εδώ θα βρείτε όλα όσα αξίζει να βάλετε στην ατζέντα σας το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουλίου.

Monopoli Team

Θέατρο

Αίας, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει συγκλονιστικά και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας «Αίας» του Σοφοκλή, ενώ ο  Απόστολος Χαντζαράς συνομιλεί μαζί του ζωγραφίζοντας, μπροστά στα μάτια των θεατών. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 από το Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής». Ο Αίαντας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί.
Κυριακή 14/7, 21:30
Εισιτήρια: Από 15€. Προπώληση: more.com
Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», Γαρδίκη και Σμόλικα, Ηλιούπολη. Τηλ: 21 0992 3840

Parallax: Η αιχμηρή παράσταση του παγκοσμίου φήμης Ούγγρου σκηνοθέτη Κορνέλ Μουντρούτσο στην Πειραιώς 260

Ο παγκοσμίου φήμης Ούγγρος σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούτσο έρχεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στις 14 και 15 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 με το «Parallax», τη νέα του αιχμηρή παράσταση. Μια ουγγρική οικογένεια συγκρούεται. Τρεις διαφορετικές γενιές διαφωνούν για εξαιρετικά επίκαιρα και επώδυνα ζητήματα ταυτότητας και διαφορετικότητας. Ο πολυβραβευμένος Κορνέλ Μουντρούτσο μαζί με τον ουγγρικό θίασο Proton Theatre εξερευνούν επί σκηνής αν και πώς μπορούν να συνυπάρξουν η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και η ανάγκη για ατομική ελευθερία. *Παίζουν: Lili Monori Éva, Emőke Kiss-Végh Léna, Erik Major Jónás, Roland Rába Márk κ.α.
Παραστάσεις: 14-15 Ιουλίου 2024. Κυριακή και Δευτέρα στις 21:00.
Εισιτήρια: Από 5€. Προπώληση: more.com
Πειραιώς 260, Καλλιθέα, Πειραιώς, 260, Τηλ. 21 0928 2900. http://aefestival.gr/

Ορέστεια: Θεόδωρος Τερζόπουλος και Εθνικό Θέατρο “κατεβαίνουν” στην Επίδαυρο με την εμβληματική τριλογία του Αισχύλου

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο και παρουσιάζει – σήμερα και αύριο Σάββατο – στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, την τριλογία «Ορέστεια», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Tο 458 π.Χ., σε μια εποχή βίαιων κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών, o Αισχύλος παρουσιάζει στη γιορτή των Διονυσίων την Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και το τελευταίο σωζόμενο έργο του, που συνέταξε δύο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του, αντανακλώντας πολλές από τις ραγδαίες μεταβολές της εποχής του. Κεντρικός άξονας της τριλογίας είναι το τραγικό βραχυκύκλωμα του Ορέστη που διαχέεται σε όλα τα πρόσωπα του δράματος και στον χορό μέσα από διαδοχικά στάδια: από την αποσταθεροποίηση στο αδιέξοδο, στην τρέλα. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται η Αθηνά στο τρίτο μέρος της τριλογίας, για να θεσμοθετήσει τη δημοκρατία με τη βία, μέσω μιας αμφιλεγόμενης σύναψης ειρήνης. Ένα ανεπανάληπτο πολιτιστικό γεγονός, μια εμβληματική παράσταση διανοητικού και φιλοσοφικού βάθους, που έρχεται να διευρύνει τα όρια της τέχνης και έχει βγει ήδη sold out!
Παρασκευή 12/7 και Σάββατο 13/7 στις 21:00
Εισιτήρια: Από 5€. Προπώληση: more.com
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου

Χορός

Strong Born, της Kat Válastur: Μια συνομιλία με τον μύθο της Ιφιγένειας εν Αυλίδι στην Πειραιώς 260

Το Strong Born της Ελληνίδας χορογράφου Κατερίνας Παπαγεωργίου – που υπογράφει τα έργα της ως Kat Válastur – έρχεται στις 13 και 14 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, ως συνέχεια του προηγούμενου έργου της, που συνομιλεί με τον μύθο της Ιφιγένειας εν Αυλίδι, τον οποίο προσεγγίζει από φεμινιστική σκοπιά. Εμπνέεται από τη σημασία του ονόματος της ευριπίδειας ηρωίδας («αυτή που γεννήθηκε ισχυρή») αντλώντας ταυτόχρονα την έμπνευσή της από τα Αναστενάρια, βορειοελλαδίτικο δρώμενο στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες πατούν σε αναμμένα κάρβουνα, αλλά και από τον θυσιαστικό χορό που περιλαμβάνεται στην Ιεροτελεστία της άνοιξης του Βάσλαβ Νιζίνσκι. *Παίζουν: Xenia Koghilaki, Noumissa Sidibé, Tamar Sonn.
Παραστάσεις:  Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουλίου στις 21:00
Εισιτήρια: Διακεκριμένη ζώνη 30€, Ζώνη Α 5€-25€, Ζώνη Β 5€-15€. Προπώληση: more.com
Πειραιώς 260 – Χώρος Η, 2103272000 (τηλ κέντρο Φεστιβάλ Αθηνών)

Κάρμεν, σε χορογραφία του σπουδαίου χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα παραγωγή του μπαλέτου «Κάρμεν», σε χορογραφία του σπουδαίου Σουηδού χορογράφου Γιόαν Ίνγκερ, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 στη Μαδρίτη από το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας. 11, 12, 14 Ιουλίου 2024 παρουσιάστηκε, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, σε μουσική διεύθυνση Έκτορα Ταρτανή. O Ίνγκερ ανέλαβε το ρίσκο και την πρόκληση να δημιουργήσει μια καινούρια χορογραφία για την ηρωίδα του Μπιζέ, η οποία θεωρείται το σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, θέτοντας ως προτεραιότητά του μια διαφορετική ανάγνωση της διάσημης ιστορίας. Έτσι επέλεξε να επικεντρωθεί στο θέμα της βίας, μέσα όμως από τη ματιά ενός παιδιού. Υπό αυτή την οπτική γωνία ο Ίνγκερ προτρέπει τον θεατή να παρακολουθήσει τη δράση της ιστορίας μέσα από το φίλτρο της αθωότητας. *Παίζουν: Κάρμεν: Έλενα Κέκκου / Ελευθερία Στάμου. Δον Χοσέ: Ντανίλο Ζέκα / Βαγγέλης Μπίκος. Ταυρομάχος: Γιάννης Μητράκης κ.α.
Παραστάσεις: 11, 12, 14 Ιουλίου 2024, Ώρα έναρξης: 21.00.
Εισιτήρια: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70 • Φοιτητικό, παιδικό: €12 • Περιορισμένης ορατότητας: €10. Προπώληση: ticketservices.gr
Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλ. Ταμείων: +30 213 0885700.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτην πρόβα: «Όρνιθες» για το Φεστιβάλ Επιδαύρου (και περιοδεία στην Ελλάδα)12.09.2018

Συναυλίες

Αλεξία Βουλγαρίδου και Jan Roelof Wolthuis στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου και ο Ολλανδός συνθέτης και πιανίστας Γιαν Ρούλοφ Βόλτχαους παρουσιάζουν το Σάββατο 13 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου τραγούδια των Σούμαν, Βάγκνερ, Ραβέλ και Στράους. Το αγαπημένο, ατμοσφαιρικό θέατρο θα γεμίσει από μελωδίες των σπουδαίων μουσικών, με θέμα την αγάπη, τη χαρά, τη φύση και τον θάνατο.
Σάββατο 13/7, 21:30
Εισιτήρια: 5€ – 15€. Προπώληση: more.com
Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, Επίδαυρος

Jacob Collier: Ο «πολύχρωμος Mozart της Gen Z» για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο Jacob Collier, από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της νέας γενιάς, «ο πολύχρωμος Mozart της Gen Z» συμφωνα με τους New York Times, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Δημοτικό θέατρο του Λυκαβηττού στις 13 Ιουλίου 2024. Αναγνωρισμένος από κοινό, κριτικούς και μουσικούς, ο 28χρονος παραγωγός, πολυοργανίστας και συνθέτης Jacob Collier μετρά ήδη 6 βραβεία Grammy καθώς και έντεκα υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς το 2021. Με την καινούργια του δισκογραφική δουλειά ο Collier επιχειρεί να ξεπεράσει ακόμα περισσότερο τα σύνορα της μουσικής του διαδρομής και να «πλέξει» με ευφάνταστο τρόπο όλα τα μουσικά είδη (τζαζ, φανκ, σοουλ, ποπ και κλασσική μουσική) πάντα με τον δικό του ξεχωριστό «καλειδοσκοπικό» τρόπο.
Σάββατο 13/7, 21:30
Εισιτήρια: Α Ζώνη: 60€ Β Ζώνη: 50€ Γ Ζώνη: 40€ Δ Ζώνη: 30€. Προπώληση: ticketservices.gr
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, Λυκαβηττός

Η Τάνια Τσανακλίδου γιορτάζει «50 καλοκαίρια και χειμώνες» στο Ηρώδειο

Η Τάνια Τσανακλίδου μια ερμηνεύτρια που έχει «σφραγίσει» με τη φωνή και την ευαισθησία της μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου έρχεται την Κυριακή, 14 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η ερμηνεύτρια και ηθοποιός φέρνει στο σήμερα τους μουσικούς θησαυρούς της 50χρονης δισκογραφίας της στήνοντας μια γιορτή – αναδρομή με αυτά που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την μεγάλη πορεία της. Στην μουσική παράσταση που θα επιμεληθεί η ίδια, η ροή των τραγουδιών θα ακολουθεί τόσο την κοινωνικοπολιτική συνθήκη στην οποία γεννήθηκαν όσο και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Τσανακλίδου στο πέρασμα των χρόνων. Και κάπως έτσι η περίοδος της Χούντας και της Μεταπολίτευσης, οι μπουάτ της Πλάκας, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Λεοντής θα «συνομιλήσουν επί σκηνής» με το πέρασμα από το Θέατρο Τέχνης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, τον Γιάννη Σπανό και τον Μορμόλη, την Edith Piaf, τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Κραουνάκη, τον Μιχάλη Δέλτα κ.ά.
Κυριακή 14/7, 21:00
Εισιτήρια: Διακεκριμένη Ζώνη: 70€ Ζώνη A: 60€ Ζώνη B: 45€ Ζώνη Γ: 40€ Άνω Διάζωμα Ζώνη Δ: 30€ Ζώνη Ε: 5€ – 25€ Ζώνη ΣΤ: 5€ – 20€ Ζώνη Ζ: 15€. Προπώληση: more.com
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα 105 55, Ελλάδα

Rockwave Nights: Pan Pan x Years of Youth στο Θέατρο Λυκαβηττού

Τα Rockwave Nights παραμένουν… στην Κορυφή. Στις 14 Ιουλίου στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού θα ανέβουν οι Pan Pan x Years Of Youth μαζί με φίλους-guests. Ο Pan Pan μετά από ένα tour με τον Years Of Youth με sold out συναυλίες ανά την Ελλάδα, επιστρέφει στην γενέτειρά του για ένα show όπου θα παρουσιάσει μουσική από τις Φαντασμαγορίες και τους Λύκους στον Άρη, σε μια επαναφήγηση των κομματιών σε διάλογο με την αρχιτεκτονική της Aθήνας. Μια ηλεκτρονική ουτοπία για τα παιδιά που δεν κοιμούνται ακόμη.
Κυριακή 14/7, 21:00
Εισιτήρια: Από 13€. Προπώληση: more.com
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, Λυκαβηττός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚινηματογράφος, μουσική, γαστρονομία, βιωσιμότητα: Ένα τριήμερο στο 3o Evia Film Project που τα είχε όλα12.09.2018

Εκθέσεις

Δημοκρατία: Η τέχνη συνομιλεί με την πολιτική ιστορία της Νότιας Ευρώπης σε μια έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου φιλοξενεί, μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου 2025 μια νέα, επίκαιρη έκθεση με τον τίτλο «Δημοκρατία», η οποία ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά την διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Η Εθνική Πινακοθήκη στρέφεται στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με στόχο να αναδειχθεί το πώς αυτή μπορεί να συνδέεται με τις διαμάχες και την αναταραχή που επικρατούσε στη Νότια Ευρώπη το 1960 και το 1970. Με φόντο μία χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες και προκλήσεις για τις δημοκρατικές αξίες, η έκθεση εμβαθύνει στις ιστορικές ιδιαιτερότητες της κοινής εμπειρίας, στα συναισθήματα και στο συλλογικό τραύμα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις πράξεις διαμαρτυρίας, αντίστασης, προσωπικής και κοινωνικής χειραφέτησης. Με άξονα την τέχνη της αντίστασης και της διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η έκθεση αντιμετωπίζει συγκριτικά για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο την πολιτική λειτουργία της τέχνης στα δικτατορικά καθεστώτα του Ευρωπαϊκού Νότου και διερευνά την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών αναζητήσεων, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία, καθώς και την ενεργή κληρονομιά τους.
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 10:00–18:00, Τετάρτη στις 12:00–20:00
Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Βασ. Κωνσταντίνου 50, 116 34, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ φωτογράφος Θανάσης Καρατζάς αποτυπώνει 15 χρόνια αθηναϊκού night life12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις