MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πώς θα χάσω 5 κιλά πριν από τις διακοπές;

Εάν σας απασχολεί κάτι τέτοιο, η απάντηση σίγουρα δεν είναι με μια «δίαιτα αστραπή». Η διαιτολόγος μας εξηγεί γιατί μία σούπερ στερητική δίαιτα δεν βοηθάει σε τίποτε.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Με τις διακοπές μπροστά μας, είναι πολλοί που θα ήθελαν να υπάρχει μία «μαγική» δίαιτα που θα τους βοηθήσει να χάσουν γρήγορα και εύκολα πολλά κιλά. Δυστυχώς δεν υπάρχει, αλλά επειδή πολλοί καταφεύγουν σε δίαιτες αστραπή, ζήτησα από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc, MBA, SRD , να μας βοηθήσει με τις γνώσεις της. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δίαιτες που μπορεί να επιλέξει κανείς, όμως όλες επιτυγχάνουν την απώλεια βάρους ακολουθώντας την ίδια εξίσωση: Να λαμβάνετε λιγότερη ενέργεια τροφής κάθε μέρα από αυτή που αυτή που χρειάζεται το σώμα σας», τονίζει. «Σίγουρα όμως όχι τόσο λίγες όσες περιλαμβάνει μία δίαιτα αστραπή, η οποία μπορεί να έχει αποτέλεσμα rebound στο βάρος και το μεταβολισμό σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ διαιτολόγος προτείνει 11 τροφές για λαμπερό και νεανικό δέρμα12.09.2018

Τι είναι η «δίαιτα αστραπή»;

Πρόκειται για μια υποθερμική δίαιτα με σκοπό την απώλεια 3-5 κιλών μέσα σε διάστημα 8 μόλις ημερών. Αυτός είναι ο λόγος που την κάνει να ακούγεται πολύ δελεαστική, κυρίως στις γυναίκες. Η δίαιτα αστραπή ακολουθεί έναν συγκεκριμένο μοτίβο διατροφικής συμπεριφοράς, με πολύ λίγες θερμίδες, προερχόμενες κυρίως από πρωτεΐνη, αποκλείοντας γεύματα ή σνακ. Ένα κλασικό μοτίβο διατροφής είναι μόνο πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό. Υπάρχουν ορισμένες που αποκλείουν ακόμα και το πρωινό. Αυτές οι δίαιτες τυπικά χαρακτηρίζονται από την αποφυγή υδατανθράκων, ιδιαίτερα του σιταριού. Το ψωμί, τα μακαρόνια και άλλα προϊόντα απουσιάζουν εντελώς από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Κάποιες επίσης δίνουν έμφαση στην αποτοξίνωση και επιτρέπουν μόνο την κατανάλωση τροφών όπως σούπες, λαχανικά, χυμούς και νερό. Άλλες επικεντρώνονται στο γεύμα μετά από άσκηση και στην πλήρη αποχή από τους υδατάνθρακες. Ουσιαστικά οι τροφές που καταναλώνονται είναι μόνο πρωτεΐνες και λίπη.

«Σε αυτό το σημείο καλό είναι να πούμε ότι ταχεία απώλεια βάρους, σημαίνει ταχεία απώλεια μυϊκής μάζας. Υπό κανονικές συνθήκες, για κάθε ένα κιλό που χάνετε, το 60% είναι λίπος και το 15% είναι μυϊκή μάζα και 25% νερό. Το θερμιδικό έλλειμα αυξάνεται όταν υπάρχει απότομη απώλεια βάρους με αποτέλεσμα η μυϊκή μάζα να μειώνεται περισσότερο», τονίζει η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου. «Αντίθετα αν ακολουθήσετε μία δίαιτα με κανονικό ρυθμό απώλειας βάρους, πιο αργό από εκείνον που σας υπόσχονται οι στερητικές δίαιτες, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή θα χάνετε λίπος χωρίς να χάνετε παράλληλα και μυϊκή μάζα περισσότερη από την φυσιολογική. Στην πραγματικότητα λοιπόν τέτοιου είδους διατροφικά προγράμματα δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με τον σωστό τρόπο αλλά αντίθετα θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία με την πάροδο του χρόνου  λόγω της έλλειψης σημαντικών θρεπτικών ουσιών και ενέργειας».

Γιατί οι άκρως στερητικές δίαιτες δεν είναι η λύση για γρήγορη απώλεια βάρους

«Μία βασική συνέπεια από τις γρήγορες δίαιτες είναι η απώλεια μυών, αφού δεν λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης και ο μυϊκός ιστός δεν μπορεί να διατηρηθεί. Επίσης μπορεί να προκληθεί αδυναμία αλλά και διαταραχές στην ψυχολογία, για παράδειγμα κατάθλιψη, εκνευρισμός και δυσφορία. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται έναν συνδυασμό από μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Σε μια δίαιτα αστραπή, τα παραπάνω στοιχεία δε λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες και για αυτό το λόγο μπορεί να παρατηρηθεί πτώση του ανοσοποιητικού και μείωση του μεταβολισμού. Αντί αυτών των στερητικών διαιτών θα ήταν προτιμότερο να ακολουθηθούν κάποιες βασικές οδηγίες διατροφής για σταδιακή και ποιοτική απώλεια βάρους», εξηγεί η διαιτολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔροσερό και light γλυκό με γιαούρτι – με δύο μόνο υλικά!12.09.2018

Tips για υγιεινή απώλεια βάρους

Τρώτε πάντα πρωινό. Το #1 tip είναι φυσικά να μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα. Έτσι δε θα νιώσετε πολύ νωρίς το αίσθημα της πείνας και θα αποφύγετε το τσιμπολόγημα.

Ελέγξτε τις μερίδες που θα σερβίρετε. Το φαγητό σε υπερβολική ποσότητα, παχαίνει. Αυτό ισχύει ακόμα και για τροφές με χαμηλές θερμίδες. Πρέπει λοιπόν να υπολογίζουμε τις θερμίδες που θα φάμε για να μη το παρακάνουμε.

Σχεδιάστε από πριν τα γεύματά σας. Είναι αποδεδειγμένο πως ο εφοδιασμός μιας κουζίνας με τροφές «φιλικές» προς τη δίαιτα και η δημιουργία δομημένων προγραμμάτων γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους. Καθαρίστε την κουζίνα σας από επεξεργασμένα τρόφιμα γεμάτα συντηρητικά και προσπαθήστε να κατευνάζετε την επιθυμία σας για αυτά, με κάποια άλλα σνακ, πιο υγιεινά.

Δώστε βάση στην ετικέτα των τροφίμων που αγοράζετε. Μην ξεχνάτε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες από τα τρόφιμα που θα επιλέξετε στα ψώνια σας, γιατί μπορεί να περιέχουν συστατικά βλαβερά για την υγεία όπως υπερβολική ποσότητα αλατιού ή συντηρητικών.

Θέτετε ρεαλιστικούς στόχους. Ο καθορισμός συγκεκριμένων, μετρήσιμων, ρεαλιστικών και σχετικών στόχων είναι ζωτικής σημασίας για επιτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να χωριστούν σε επιμέρους στόχους για να εξασφαλιστεί ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Ψυχολογική υποστήριξη από το κοντινό περιβάλλον. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχετε άτομα που θα σας στηρίξουν σε αυτή τη προσπάθεια και θα σταθούν δίπλα σας.

Μην ξεχνάτε τη γυμναστική. Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία και η αυξανόμενη συχνότητα αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους. Το ιδανικό είναι μία ώρα μέτριας έντασης δραστηριότητα καθημερινά. Δείτε το σώμα σας να αλλάζει δραστικά!

Περισσότερα από The Art of Life