MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
24
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΛΗΨΗ

Τι κάνει μία παθολόγος για να μένει ασφαλής στον καύσωνα

Οι καύσωνες έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας στα καλοκαίρια μας. Κι αφού δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, ας μάθουμε πώς μπορούμε να προστατευόμαστε και να νιώθουμε πιο δροσερά όταν η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Ο καύσωνας είναι ένα καιρικό φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Και μάλιστα, οι καύσωνες που ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι όλο και περισσότεροι και με μεγαλύτερη διάρκεια. Χαρακτηριστικά, όπως φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από αρχές του Ιούνη!

Γιατί το σώμα μας αντιδρά στον καύσωνα;

«Η φυσιολογική θερμοκρασία που τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να λειτουργήσουν είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου. Αυτό αλλάζει σε ισχυρά διαφορετικές εξωτερικές καιρικές συνθήκες και εφόσον δεν πάσχουμε από κάποια λοίμωξη ή άλλη παθολογική κατάσταση, δηλαδή όταν είμαστε υγιείς. Καθώς λοιπόν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει, τότε ο οργανισμός μας λογικό είναι να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να διατηρήσει στον πυρήνα του την σωστή θερμοκρασία με την οποία μπορεί να λειτουργήσει», εξηγεί η Δρ. Αναστασία Μαργούτα, Ειδική Παθολόγος.

«Όταν το ανθρώπινο σώμα ζεσταίνεται, προκαλείται διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του. Οι φλέβες και οι αρτηρίες μας, λοιπόν, «ανοίγουν την διάμετρό τους» αυξάνοντας τη χωρητικότητά τους σε αίμα ως αντίδραση στην υψηλή θερμοκρασία. Για αυτό τον λόγο, συνήθως, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά την διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Αυτό με την σειρά του κάνει την καρδιά μας να προσπαθεί περισσότερο για την αιμάτωση ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕξάψεις και καύσωνας μαζί… Καλά θα πάει αυτό…12.09.2018

Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες του καύσωνα στο σώμα μας

«Μερικά από τα συμπτώματα που έχει ως αποτέλεσμα ο τρόπος που αντιδρά το σώμα στον καύσωνα είναι η κακή κυκλοφορία των υγρών στο σώμα. Από την μία πλευρά έχουμε έντονο και συνεχή ιδρώτα και από την άλλη το πρήξιμο στα πόδια και την ταχυπαλμία. Έτσι, το σώμα χάνει υγρά, και μαζί απορρυθμίζονται και οι ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο κτλ) με αποτέλεσμα την ανισορροπία στα υγρά», μας εξηγεί η γιατρός. Και πώς το βιώνουμε αυτό, ποια είναι τα συμπτώματα της επίδρασης του καύσωνα;

Όλες αυτές οι διεργασίες που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα κατά την διάρκεια του καύσωνα, τελικά μας οδηγούν σε απώλεια των δυνάμεών μας, ή εξασθένιση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, όπως:

  • Ναυτία
  • Ζαλάδες
  • Κράμπες
  • Κούραση
  • Υπνηλία

Εάν η αρτηριακή πίεση είναι πάρα πολύ χαμηλή, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε προβλήματα στην λειτουργικότητα της καρδιάς.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στον καύσωνα

Οι ηλικιωμένοι  και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας είναι οι κατηγορίες των ανθρώπων που είναι λιγότερο ανθεκτικά στον καύσωνα.

Επιπλέον οι διαβητικοί είναι μία κατηγορία, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Και αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της ασθένειας τους , αφυδατώνονται ευκολότερα με την παραμικρή εφίδρωση.

Σε περίπτωση που μετακινούμαστε μαζί με τα κατοικίδια μας, σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε μέσα σε αυτοκίνητο, αλλά τα παίρνουμε μαζί μας σε δροσερό μέρος και πάντα με νερό, για να ενυδατώνονται, ό,τι ακριβώς ισχύει δηλαδή και για τους ανθρώπους.

Τι να κάνουμε για να παραμένουμε ασφαλείς σε υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα

Ζητήσαμε από την Δρ. Μαργούτα να μας πει τι κάνει η ίδια και τι συμβουλεύει τους ασθενείς της σχετικά με τους καύσωνες. Βασικές συμβουλές αλλά πάντα σημαντικές για την ασφάλειά μας:

  • Διατηρούμε δροσερούς εσωτερικούς χώρους.
  • Πίνουμε πολλά υγρά, αποφεύγοντας το αλκοόλ που προκαλεί αφυδάτωση.
  • Αποφεύγουμε την παραμονή σε κλειστά οχήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, και τα κατοικίδια.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις επικίνδυνες ώρες, καθώς όταν η ακτινοβολία είναι πιο έντονη.
  • Παραμένουμε στην σκιά, χρησιμοποιούμε αντιηλιακό και φοράμε καπέλο.
  • Αποφεύγουμε τη σωματική δραστηριότητα και άσκηση τις ώρες την ημέρας με πολλή ζέστη.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που έπαθε θερμοπληξία, τότε καλό είναι να τον μεταφέρουμε άμεσα σε σημείο με δροσιά, να τον ξαπλώσουμε με τα πόδια ψηλά και να τον ενυδατώσουμε άμεσα τόσο με πόσιμο νερό όσο και με ενυδατικά σπρέι σώματος, ολοκληρώνει τις συμβουλές της η ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓραφείο & καύσωνας: Τι να βάλεις στη δουλειά όταν κάνει τόση ζέστη12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life