MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φέτος, στο Παρίσι, η ισότητα φύλων γίνεται πράξη – Οι 42 αθλήτριες της ελληνικής αποστολής

Για πρώτη φορά, θα υπάρχει αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στους άντρες αθλητές και στις γυναίκες αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Monopoli Team

Πριν 124 χρόνια, το 1900, το Παρίσι «έγραψε» ιστορία. Για πρώτη φορά, επιτράπηκε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες η γυναικεία συμμετοχή, με 22 αθλήτριες συνολικά. Τώρα, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, το Παρίσι θα θέσει ακόμα ένα ιστορικό ορόσημο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, η τελετή έναρξης των οποίων θα γίνει στις 26 Ιουλίου, η ισότητα των φύλων στον αγωνιστικό χώρο θα γίνει πράξη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα «γράψουν» ιστορία επιτυγχάνοντας αριθμητική ισότητα μεταξύ των φύλων στον αγωνιστικό χώρο, διασφαλίζοντας ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Κι αυτή είναι μια μνημειώδης στιγμή. Γιατί η ισότητα των φύλων πρέπει να είναι αυτονόητη, αλλά ακόμα και σήμερα, το 2024 – και ειδικά στον αθλητισμό, δεν είναι.

Για πρώτη φορά, θα υπάρχει αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στους άντρες αθλητές και στις γυναίκες αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για πρώτη φορά, οι μισοί από τους 10.000 και παραπάνω αθλητές που συμμετέχουν, θα είναι γυναίκες. Η ΔΟΕ, εκτιμά ότι πάνω από 5.000 γυναίκες αναμένεται να αγωνιστούν στο Παρίσι. Φέτος, θα υπάρξουν 329 αγωνίσματα με μετάλλια, 152 από αυτά θα είναι για γυναίκες και 20 θα είναι μικτού φύλου. Επιπλέον, 28 από τα 32 αθλήματα θα είναι πλήρως ισορροπημένα μεταξύ των δύο φύλων. Ένα «ταξίδι» που μετρά αιώνες, τελικά θα ανατρέψει το σενάριο, φέτος, το 2024, στο Παρίσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑTelegraph: Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι εξελίσσονται σε οικονομικό φιάσκο12.09.2018

Η άνοδος του αριθμού των γυναικών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν μια αργή και σταθερή ανάπτυξη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Forbes, το 1964 οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 13% των αθλητών, ενώ η συμμετοχή τους αυξήθηκε στο 23% το 1984, στο 44% το 2012 και στο 48% το 2020. Συγκριτικά, το 1900, όταν το Παρίσι φιλοξένησε για πρώτη φορά τους Αγώνες, υπήρχαν μόνο 22 αθλήτριες (2,2%) και συμμετείχαν σε δύο μόνο αθλήματα: τένις και γκολφ.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια σπάνια ευκαιρία όταν οι γυναίκες αθλήτριες μπορούν να γίνουν πρωτοσέλιδο όσο και οι άνδρες αθλητές», έγραψε σε σχετική δήλωσή της η Ναουάλ ελ Μουταβακέλ, μέλος της ΔΟΕ. «Γνωρίζουμε ότι σε κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν κορυφαίες ώρες παγκόσμιας μετάδοσης. Προσαρμόσαμε το πρόγραμμα αναλόγως για να διασφαλίσουμε ότι ένας ισορροπημένος ως προς το φύλο αριθμός αγώνων μεταλλίων και συνολικών ωρών διεξαγωγής αγώνων θα λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών».

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η ελληνική συμμετοχή στο Παρίσι

Η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά το 2012 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, θα στείλει τριψήφιο αριθμό μελών. Η χώρα μας, θα εκπροσωπηθεί από 101 αθλητές και αθλήτριες (42 γυναίκες, 59 άνδρες) σε 17 αθλήματα.

Ενδεικτικά, το 2021, στους τελευταίους Ολυμπιακούς που διεξήχθησαν στο Τόκιο, η Ελλάδα είχε στείλει ομάδα 83 ατόμων (46 άνδρες, 37 γυναίκες) σε 17 αθλήματα. Η χώρα μας, είχε επιστρέψει με συνολικά τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Φένια Παπαδόδημα θα “ζωντανέψει” την Αρχαία Ολυμπία στο Παρίσι12.09.2018

Οι Ελληνίδες αθλήτριες που αγωνίζονται για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Παναγιώτα Δόση (ύψος): Το 2023 αναδείχθηκε δύο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας. Έχει εκπροσωπήσει την Εθνική Ομάδα σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, με μεγαλύτερη διάκριση το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα (Μαρακές, 2018) και το αργυρό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 το 2023.

Ζωή Φίτσιου (κωπηλασία, διπλό σκιφ ελαφρών βαρών): Θα πάρει μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, μαζί με τη Μιλένα Κοντού. Έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2022 και μαζί με τη Μιλένα Κοντού πήραν ασημένιο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2023 και του 2024.

Μιλένα Κοντού (κωπηλασία, διπλό σκιφ ελαφρών βαρών): Είναι μόλις 18 ετών. Έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2022 και μαζί με τη Ζωή Φίτσιου και πήραν ασημένιο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2023 και του 2024.

Γεωργία Δαμασιώτη (κολύμβηση): Αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης με χρόνο 57.74 στα 100μ πεταλούδα όπου έπιασε και το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Χριστίνα Μόσχη (σκοποβολή): Αγωνίζεται στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι. Έχει βγει 4η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hellenic Olympic Committee (@hellenic_olympic_committee)

Εμμανουέλα Κατζουράκη (σκοποβολή): Ξεκίνησε τη σκοποβολή στο αγώνισμα του σκιτ σε ηλικία 15 ετών. Το 2015 κατέκτησε και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κάτι που επανέλαβε το 2016, το 2018 και το 2020. Το 2021 ήταν 4η στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κροατίας, την επόμενη χρονιά κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού. Το 2023 ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαρόκου στο ατομικό και στο τρίτο στο μεικτό.

Ευαγγελία Αναστασιάδου (κωπηλασία): Αθλήτρια κωπηλασίας, κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο στο μονό σκιφ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας 2022.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝑬𝒗𝒂𝒏𝒈𝒆𝒍𝒊𝒂 𝑨𝒏𝒂𝒔𝒕𝒂𝒔𝒊𝒂𝒅𝒐𝒖 (@_evangelia_an)

Ιόλη Μυτιληναίου (ιππασία): Αγωνίστηκε στους Παγκόσμιους Αγώνες Ιππασίας της FEI, το 2022, και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2021 και 2023 στο Ρίζενμπεκ και στο Μιλάνο. Είναι η Ελληνίδα αναβάτρια με την υψηλότερη κατάταξη στην παγκόσμια κατάταξη της FEI στο Show-Jumping (υπερπήδηση εμποδίων). Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε Ολυμπιακούς αγώνες σε αυτό το άθλημα, ύστερα από 20 χρόνια. Τελευταία συμμετοχή της Ελλάδας ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, με τη συμεμτοχή της μητέρας της, Χάνα Μυτιληναίου.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα