MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
06
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ/ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι “8 γυναίκες” του Ρομπέρ Τομά: Μια βουτιά στα ‘άδυτα’ του γυναικείου ψυχισμού

Η διαχρονικά δημοφιλής αστυνομική κωμωδία του του Ρομπέρ Τομά, παρουσιάζεται σε περιοδεία το φετινό καλοκαίρι με ένα δυνατό καστ με τη σκηνοθετική ματιά του Χρήστου Σουγάρη.

author-image Μιλένα Αργυροπούλου

Οι “8 γυναίκες” ξεκίνησαν το ταξίδι τους στο θέατρο Βράχων την Παρασκευή 5 Ιουλίου και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσουν την περιοδεία τους σε διάφορα ανοικτά θέατρα της Ελλάδας. Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα τους και καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας και την αίσθηση που μας άφησαν αφότου ακούστηκε και το τελευταίο χειροκρότημα.

Το κοινό δίνει το δυνατό του χειροκρότημα στην πρεμιέρα

Υπόθεση & ερμηνείες

Και ενώ οκτώ γυναίκες, μέλη της ίδιας οικογένειας μαζί με το υπηρετικό προσωπικό, συζητούν αμέριμνες στο σαλόνι τους, η είδηση ότι ο κύριος του σπιτιού είναι νεκρός σκάει σαν βόμβα. Η αναζήτηση του- ή καλύτερα της- ενόχου είναι πλέον στα σκαριά και κάπως έτσι ξεκινά μια πολύωρη στιχομυθία ανάμεσα στις ηρωίδες, η οποία όμως δεν θα φέρει στην επιφάνεια μόνο τον υπαίτιο του φόνου, αλλά πολλά κρυμμένα μυστικά.

Γκαμπί, Σουζόν, Κατρίν, Ογκουστίν, Μαμή, Πιερέτ, Σανέλ και Λουίζ γίνονται ‘δικαστές’ η μία της άλλης και μπαίνουν σε επικίνδυνα μονοπάτια, που κανείς δεν ξέρει πού θα τις βγάλουν. Το κυριότερο όμως είναι πώς ο ίδιος ο θεατής θα κληθεί να λύσει το μεγαλύτερο μυστήριο. Πώς ένας άντρας έχει γίνει έρμαιο στα χέρια οκτώ γυναικών; Μήπως καθεμία ξεχωριστά έχει βάλει το λιθαράκι της στη μοιραία κατάληξη με έναν τρόπο που ποτέ δεν φανταζόταν;

Η Ευγενία Δημητροπούλου και η Υρώ Μανέ στον ρόλο της Σουζόν και της Γκαμπί αντίστοιχα

Η Τάνια Τρύπη στον ρόλο της Πιερέτ

Φυσικά, το έργο του Ρομπέρ Τομά, ένας ύμνος στον γυναικείο ψυχισμό, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί με ακρίβεια χωρίς τις κατάλληλες ερμηνείες των 8 γυναικών, οι οποίες, με τον μοναδικό της χαρακτήρα καθεμιά ξεχωριστά, συντέλεσαν στη διεξαγωγή ενός αρκετά καλού αποτελέσματος. Η γοητεία της Ιωάννας Τριανταφυλλίδου, η φινέτσα της Ευγενίας Δημητροπούλου, το ταπεραμέντο των Υρώ Μανέ και Φωτεινής Ντεμίρη, ο δυναμισμός της Τάνιας Τρύπη, η επιβλητικότητα της Γιώτας Φέστα, η χιουμοριστική διάθεση της Μαρίζας Τσαρή και η καθηλωτική ερμηνεία-ειδικά στην τελευταία σκηνή- της Ευγενίας Ξυγκόρου συνδυάστηκαν θα λέγαμε με αρκετά έξυπνο τρόπο, αποδεικνύοντας ότι τη γυναικεία δύναμη-πόσο μάλλον όταν αυτή δεν προέρχεται μόνο από μία αλλά από πολλές γυναίκες-κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

Η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και η Ευγενία Ξυγκόρου στον ρόλο της Λουίζ και της Κατρίν αντίστοιχα

Σκηνοθεσία με κινηματογραφική αισθητική

Το έργο χαρακτηρίζεται ως “αστυνομική κωμωδία” και όπως ήταν αναμενόμενο το μυστήριο εναλλασσόταν συνεχώς με τα κωμικά στοιχεία. Αυτό ωστόσο που μας εξέπληξε και δεν περιμέναμε να δούμε ήταν η κινηματογραφική και μουσικοχορευτική διάσταση που ο σκηνοθέτης, Χρήστος Σουγάρης, επέλεξε να προσδώσει στην παράσταση. Παρακολουθούσαμε λοιπόν τις ερμηνείες των ηθοποιών μέσω και ενός προτζέκτορα, που βρισκόταν ακριβώς πίσω από τη σκηνή. Μία ευρηματική σκηνοθετική επιλογή που μας επετρεπε να εστιάσουμε στις εκφράσεις των ηρωίδων και να εισέλθουμε πιο ‘βαθιά’ στον ψυχισμό τους. Την ίδια ώρα κάθε πρωταγωνίστρια ξεχωριστά είχε την ευκαιρία να ‘παρουσιάσει’ τον χαρακτήρα που υποδυόταν μέσω ολιγόλεπτων μουσικοχορευτικών διαλειμμάτων, που παρεμβάλλονταν της πλοκής και έδιναν μια πιο εύθυμη νότα στην εξέλιξη της δράσης.

Η Μαρίζα Τσαρή στον ρόλο της Ογκουστίν

Η Γιώτα Φέστα στον ρόλο της μαντάμ Σανέλ

Με έμπνευση τον Αλμοδοβάρ

“Η παράσταση αυτή έχει να κάνει με την αγάπη μου για το κινηματογραφικό σύμπαν του Αλμοδόβαρ, που με έχει συντροφεύσει από την ηλικία των 18 ετών. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει εκείνος τον γυναικείο ψυχισμό και τις ιδιαιτερότητες της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, ιδιαιτέρως εκείνων των γυναικών οι οποίες ζουν μία ζωή κάπως στα άκρα, με έκανε να συνειδητοποιήσω διαβάζοντας τις ‘8 γυναίκες’ ότι υπάρχουν πάρα πολλά κοινά σημεία με την εξαιρετική ταινία ‘Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης’. Θεώρησα έτσι ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μένα να κάνω ένα hommage στον τρόπο με τον οποίο ο Αλμοδόβαρ περιγράφει όλα όσα προανέφερα, τον γυναικείο ψυχισμό και τα λοιπά. Είναι ένα πολύ ωραίο έργο οι ‘8 γυναίκες’ και πίστεψα ότι εδώ μου δίνεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνω κάτι που θα είναι πιο ποιητικό, πιο στιλιζαρισμένο, εξου και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας ρεαλισμός, κανένα ρεαλιστικό σκηνικό, και συνδυάζει πολύ όμορφα μεγάλες μου αγάπες, όπως ο κινηματογράφος, γι’ αυτό και η χρήση της κάμερας μέσα στην παράσταση αυτή, η μουσική, γι’ αυτό υπάρχουν και τα τραγούδια, σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και μουσική του RSN, και βεβαίως και το θέατρο που είναι διαχρονική αγάπη για εμένα”, μας εκμυστηρεύτηκε ο Χρήστος Σουγάρης, δικαιολογώντας έτσι τις ιδιαίτερες σκηνοθετικές επιλογές του.

Ο Χρήστος Σουγάρης (δεξιά) με τον ηθοποιό Γιάννη Κουκουράκη που βρέθηκε στην πρεμιέρα

Οι πρωταγωνίστριες μας μιλούν

Εκτός από την σκηνοθέτη μιλήσαμε και με μερικές από τις ηθοποιούς , οι οποίες μοιράστηκαν μαζί μας τα συναισθήματά τους μετά την πρεμιέρα.

“Τέλειωσε η πρεμιέρα μας, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο, δηλαδή αυτό που ελπίζαμε συνέβη και ακόμα παραπάνω. Ο κόσμος διασκέδασε και το χάρηκε και αυτό ήταν μια μεγάλη χαρά για μας, μας ξεκούρασε, γιατί είχαμε πάρα πολύ εξαντλητικό πρόγραμμα τις τελευταίες μέρες “, δήλωσε η Φωτεινή Ντεμίρη.

Η Φωτεινή Ντεμίρη στον ρόλο της Μαμή

“Είναι μια δύσκολη παράσταση, κουραζόμαστε πολύ, έχει πολλά τεχνικά, έχει τραγούδι, έχει χορό, είναι μια παράσταση ‘τρελή’. Οπότε είχα πολύ άγχος για σήμερα, νομίζω πήγε καλά, τώρα βέβαια έχω άγχος για αύριο, νομίζω θα πάει έτσι το καλοκαίρι”, μας είπε γελώντας η Ευγενία Ξυγκόρου. Αμέσως μετά η Ευγενία Δημητροπούλου συμπλήρωσε: “Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που συνεργάζομαι πρώτη φορά με τον Χρήστο τον Σουγάρη ως σκηνοθέτη. Είχαμε βρεθεί κάποια στιγμή στον ίδιο θίασο και είναι μεγάλη μου τιμή που μας σκηνοθετεί φέτος. Και φυσικά με αυτόν τον υπέροχο θίασο γυναικών, που είναι μία και μία, και έχουμε να πούμε αυτήν την υπέροχη ιστορία, που είναι αστυνομική κωμωδία, έχει σασπένς, μυστήριο, αλλά και αρκετό γέλιο και κωμικά στοιχεία. Νομίζω ότι θα έχουμε μία πολύ ωραία περιοδεία”.

Οι “8 γυναίκες” είναι έτοιμες λοιπόν να ‘γεμίσουν’ το καλοκαίρι μας! Για όσους βρεθήκατε στην πρεμιέρα ελπίζουμε να ταυτιστήκατε με όσα διαβάσατε. Για τους υπόλοιπους ευχόμαστε να σας κεντρίσαμε την περιέργεια να διαπιστώσετε πώς ένας φόνος μπορεί να προκαλέσει και άφθονο γέλιο…!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌρνιθες, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη σε καλοκαιρινή περιοδεία12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δειτε εδώ το πρόγραμμα της περιοδείας

Κείμενο: Ρομπέρ Τομά. Μετάφραση: Κοσμάς Φοντούκης / Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης / Σκηνικό – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου/ Μουσική: RSN / Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος / Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης / Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύλια Κόη / Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννοκόπουλος

Διανομή: Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου, Μαρίζα Τσάρη

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις