MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

Amalia melancholia: Η παράσταση της Ζωής Χατζηαντωνίου επιστρέφει για το Φεστιβάλ Αθηνών

H Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων, της Ζωής Χατζηαντωνίου ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Φωτογραφία: Alex Kat
Φωτογραφία: Alex Kat
Monopoli Team

H Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων, της Ζωής Χατζηαντωνίου ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, από τις 20 έως τις 22 Ιουλίου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Αν ήταν φυτό, θα της έδιναν το όνομα Amalia melancholia. Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων. Μια παράσταση για τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο.

Φωτογραφία: Alex Kat

Οι σύγχρονες ιατρικές μελέτες αποδίδουν την ατεκνία της Αμαλίας σε μια αφανή απλασία, που, αν γινόταν γνωστή εκείνη την εποχή, θα καθιστούσε την πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας ένα τέρας, κακό οιωνό για τη λαμπρή επανεκκίνηση του κράτους. Υποβλήθηκε σε θεραπείες τεκνοποίησης επί δεκαέξι χρόνια και μετά θάνατον σε νεκροψία. Η εξέταση της πενηνταεξάχρονης γυναίκας αποκάλυψε ευρήματα τα οποία αποσιωπήθηκαν.

Φωτογραφία: Alex Kat

Η αποτυχία της να προσφέρει ένα παιδί στον λαό είχε πολιτικές επιπτώσεις. Ωστόσο, από το όραμα της Αμαλίας γεννήθηκε ένα «παιδί»: ένας κήπος. Μέσα σ’ αυτόν, παρά τις τόσες προτομές επιφανών ανδρών, δεν υπάρχει σήμερα ούτε μία επίσημη αναφορά στη γυναίκα που τον δημιούργησε.

Όπως είχε πει η Έμιλυ Κολανδρή σε συνέντευξή της στη Στέλλα Χαραμή και το Monopoli.gr: “Στην παράσταση παρακολουθούμε την αδυναμία μιας γυναίκας και μιας χώρας για πλήρωση. Και στα μάτια όλων, μια γυναίκα «επιτυγχάνει» όταν γίνεται μητέρα. Φαντάζομαι πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα – στις μέρες μας ακόμα – να δώσει λογαριασμό στον κοινωνικό της περίγυρο για το πότε θα κάνει παιδιά, για το αν θέλει να κάνει παιδιά ή αν μπορεί να κάνει παιδιά. Πόσο μάλλον για μια γυναίκα που πρέπει να δώσει λογαριασμό σε έναν ολόκληρο λαό, αφού από ένα σημείο και μετά, η ζωή της έγινε αντικείμενο κουτσομπολιών και χλεύης. Ενώ το σώμα της ήταν πεδίο ιατρικών δοκιμών και κομπογιαννιτών. Δεν μπορείς να μην συγκινηθείς από μια τέτοια ιστορία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑφιέρωμα: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 202412.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, βοηθοί σκηνογράφου Κατερίνα Βλάχμπεη, Μαρία Καλοφούτη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή, Ρίτα Λυτού

Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Από 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: Σάββατο 20 έως Δευτέρα 22 Ιουλίου
Πληροφορίες: Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί
Παραστάσεις: Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιουλίου στις 21:00, Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 19:30
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/zoi-xatziantoniou-amalia-melancholia-i-basilissa-ton-foinikon-en/
Πληροφορίες Χώρου: Ευμολπιδών 41, 2103455020
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ