MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση πρωτεΐνη μπορείς να φας με ασφάλεια

Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για υγιή οστά, δέρμα, μάτια, όργανα, ακόμη και μαλλιά. Πόση όμως είναι αρκετή;

Πηγή: Pexels
Monopoli Team

Όσον αφορά την πρωτεΐνη, το διαδίκτυο είναι πιθανώς γεμάτο με συμβουλές σχετικά με το ότι το να τρώτε περισσότερη είναι πάντα καλύτερο. Η αλήθεια; Είναι σίγουρα σημαντικό να τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, αλλά αυτό που χαρακτηρίζεται ως «αρκετή» είναι διαφορετικό από το ένα άτομο στο άλλο.

Οι ανάγκες σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο της ζωής σας, τους διατροφικούς στόχους και την κατάσταση της υγείας σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈχεις περάσει τα 40; Ποια τρόφιμα είναι καλό να εντάξεις στην καθημερινότητά σου12.09.2018

Γιατί είναι σημαντική η πρωτεΐνη στη διατροφή σας;

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που αποτελούν τις πρωταρχικές πηγές ενέργειας του σώματός σας. Τα άλλα είναι υδατάνθρακες και λίπος. Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών, την πέψη των τροφίμων και την εκτέλεση άλλων βασικών σωματικών λειτουργιών.

Επίσης ορισμένα αμινοξέα αναφέρονται ως απαραίτητα, που σημαίνει ότι πρέπει να τα λαμβάνετε από τα τρόφιμα επειδή το σώμα δεν τα παράγει.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για την παρακολούθηση των αμινοξέων που λαμβάνετε σε κάθε γεύμα. Εφόσον τρώτε γενικά μια ποικιλία υγιεινών τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να είστε καλυμμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝτομάτες γεμιστές: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό12.09.2018

Πόση πρωτεΐνη μπορεί να αφομοιώσει το σώμα σας;

Μπορεί να έχετε δει πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τόση πρωτεΐνη – περίπου 35 γραμμάρια -. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το σώμα μπορεί να αφομοιώσει και να απορροφήσει πολλή περισσότερη πρωτεΐνη. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα του σώματός σας να απορροφά πρωτεϊνικά θρεπτικά συστατικά στο έντερό σας και να τα μεταφέρει σε άλλες περιοχές του σώματος για ενέργεια είναι σχεδόν απεριόριστη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε απεριόριστες ποσότητες πρωτεΐνης ή ότι η περισσότερη πρωτεΐνη προσφέρει πάντα περισσότερα οφέλη. Εξάλλου, η πρωτεΐνη είναι πηγή θερμίδων. Και αν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα σας – είτε σε ένα δεδομένο γεύμα είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, το επιπλέον θα αποθηκευτεί ως λίπος.

Η υπερβολική πρωτεΐνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς και δυνητικά για καρδιακές παθήσεις, εάν η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης προέρχεται από πηγές κορεσμένων λιπαρών όπως το κόκκινο κρέας.

Επίσης, είναι σημαντικό να κατανείμετε την πρόσληψη πρωτεΐνης ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η λήψη περίπου σταθερών ποσοτήτων πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα σας φαίνεται να αποφέρει οφέλη για την υγεία, όπως η αποκατάσταση και η ανάπτυξη των μυών.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Διατροφή