MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Γιορτές Ρόκκας 2024: Μουσικές του κόσμου και της Κρήτης στην πανσέληνο του Αυγούστου

Οι Γιορτές Ρόκκας 2024 και η Εθνική Λυρική Σκηνή υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη μουσικές του κόσμου και της Κρήτης, υπό το φως της πανσελήνου της 19ης Αυγούστου στον συγκλονιστικό χώρο της Αρχαίας Ρόκκας.

Monopoli Team

Το 2024 είναι μια χρονιά-ορόσημο για τις Γιορτές Ρόκκας, καθώς συμπράττει με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μαζί υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά γεμάτη μουσικές του κόσμου και της Κρήτης, υπό το φως της πανσελήνου της 19ης Αυγούστου στον συγκλονιστικό χώρο της Αρχαίας Ρόκκας.

Το φετινό πρόγραμμα, με τίτλο «Μουσικές του Κόσμου και της Κρήτης στην Πανσέληνο»,  φέρνει στη σκηνή την Vamos Orchestra, το Aeolos Woodwind Quintet, και τις Chóres, με σολίστες τους Ζαχαρία Καρούνη και Τάσο Αποστόλου.

Το πρόγραμμα της βραδιάς

Η βραδιά θα ξεκινήσει με το πρώτο μέρος αφιερωμένο στη «Misa Criolla» του Ramirez. Το έργο αυτό, που συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία από τη Λατινική Αμερική με τη δομή της κλασικής λειτουργίας, θα παρουσιαστεί από τον Ζαχαρία Καρούνη και τις Chóres.

Η Misa Criolla (Κρεολή Λειτουργία) του Αριέλ Ραμίρες αποτελεί μία από τις πρώτες μουσικές μελοποιήσεις της Ρωμαιοκαθολικής Θείας Λειτουργίας μετά την απόφαση της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού το 1963 να επιτρέψει τη χρήση τοπικών γλωσσών αντί της Λατινικής στους καθολικούς ναούς παγκοσμίως. Ο Αργεντινός συνθέτης, μια από τις σημαντικότερες φιγούρες του παγκόσμιου κινήματος για τη σύνθεση λαϊκής και λόγιας ευρωπαϊκής μουσικής, χρησιμοποίησε τις βαθιές του γνώσεις στην παραδοσιακή μουσική των Άνδεων για να ενσωματώσει στο ισπανικό κείμενο της Λειτουργίας ρυθμούς και όργανα από τη Λατινική Αμερική. Το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή υβριδικά έργα του 20ού αιώνα, το οποίο απέκτησε μεγάλη απήχηση, ιδίως μετά την επιτυχημένη δισκογραφική εκδοχή του 1964.

Στην Ελλάδα, η Misa Criolla έγινε γνωστή το 1989 μέσω της ερμηνείας των Σταύρου Ξαρχάκου και Γιώργου Νταλάρα. Η ηχογράφηση του 1990 με τον Χοσέ Καρρέρας ως σολίστ παραμένει η πιο διάσημη εκδοχή του έργου, συμβάλλοντας στη διαχρονική του δημοτικότητα.

Στο δεύτερο μέρος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακές μουσικές από διάφορες γωνιές του κόσμου. Με ερμηνείες που θα μαγέψουν το κοινό, η βραδιά θα ταξιδέψει από την Κορσική στη Ρομά παράδοση με το «Ederlezi». Η Αλεξάνδρα θα ερμηνεύσει το «Cancao do» και από την Πορτογαλία την Καταλονία, την Ιταλία  και την Ελλάδα.

Το τρίτο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην Κρήτη, με μια σειρά από κλασικά κρητικά κομμάτια που θα ταξιδέψουν το κοινό στις παραδόσεις και τα πάθη της κρητικής μουσικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ4ο Kournos Music Festival: Ο μουσικός θεσμός της Λήμνου επιστρέφει με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα12.09.2018

Αυτή η βραδιά υπόσχεται να είναι μια μοναδική εμπειρία, φέρνοντας κοντά μουσικές και πολιτισμούς από όλο τον κόσμο, κάτω από τον κρητικό ουρανό και το φως της πανσελήνου. Οι Γιορτές Ρόκκας 2024 θα είναι μια γιορτή της μουσικής, της παράδοσης, και της ενότητας των λαών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

19 Αυγούστου 2024 | 09:00μμ

Αρχαιολογικός Χώρος Ρόκκας

Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις