MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βούλα Γκίκα: Η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή

Είχε αφήσει το στίγμα της στο λαϊκό τραγούδι ως η «Βασίλισσα του Σεγόντου» συνεργαζόμενη με μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στράτος Διονυσίου, ο Πάνος Γαβαλάς κ.α.

Βούλα Γκίκα: Η γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή
Monopoli Team

Η Βούλα Γκίκα γεννήθηκε στο Άργος το 1933. Λίγο πριν τον πόλεμο η οικογένεια της θα μετακομίσει στον Πειραιά. Την πρώτη της εμφάνιση στο λαϊκό πάλκο θα την πραγματοποιήσει μόλις στα 16 της χρόνια στο πλευρό του Απόστολου Χατζηχρήστου. Παράλληλα, θα κάνει δεύτερες φωνές σε δισκογραφικές δουλειές του Μάρκου Βαμβακάρη, του Γεράσιμου Κλουβάτου, του Βασίλη Τσιτσάνη και άλλων δημιουργών της εποχής.

Τις επόμενες τρεις δεκαετίες θα αναδειχθεί ως η «βασίλισσα του σεγόντου» μέσα από συνεργασίες με σπουδαίους ερμηνευτές όπως ο Πάνπος Γαβαλάς, ο Σπύρος Ζαγοραίος, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Στράτος Διονυσίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Έχει χαρίσει τη φωνή της σε εμβληματικά τραγούδια όπως «Οι Γλάροι» (1959, Νίκος Μεϊμάρης), «Νά ‘τανε το ’21» (1969,  Σταύρος Κουγιουμτζής – Σώτια Τσώτου),  «Μίλησε μου» (1970, Μάνος Χατζιδάκις). Ενώ στα πρώτα βήματα του Μανώλη Μητσιά, το 1970, θα κάνει δεύτερη φωνή στα τραγούδια «Δεν είναι αυλή να δροσιστείς» και «Έλα αύριο βράδυ στις εννιά» της συνθέτριας Ελένης Καραΐνδρου.

Ήταν παντρεμένη με τον συνθέτη Νίκο Καρανικόλα. Μαζί οι δύο τους θα κάνουν επιτυχημένες εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Επιπλέον η Βούλα Γκίκα θα γράψει στίχους για μερικά από τα τραγούδια του. Ως σόλο τραγουδίστρια θα γνωρίσει την επιτυχία με το «Ξαναγεννήθηκα» του Άκη Πάνου και τις δεκαετίες του ’80 και ’90 θα ακολουθήσει μια προσωπική δισκογραφική πορεία με δίσκους όπως «Ρεμπέτικο Σεργιάνι» (1980), «Γρανίτης ο Αγώνας μας» (1984), «Δυο στάλες κόκκινο κρασί» (1990) κ.α, ενώ δεν θα σταματήσει να κάνει δεύτερες φωνές για νεότερους τραγουδιστές.

[relart 1]

Η Βούλα Γκίκα έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα