MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #2: 5 προτάσεις από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, ξεχωρίσαμε 5 βιβλία για όλα τα λογοτεχνικά γούστα, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ειρήνη Μωραϊτη | 21.07.2024

Καλοκαίρι στο νησί, στο βουνό, στο χωριό ή την πόλη. Σημασία δεν έχει που θα το περάσουμε, αλλά ποιος θα μας κρατήσει συντροφιά, και η αλήθεια είναι πως καλύτερη επιλογή από τη λογοτεχνία ίσως και να μην υπάρχει, για πολλούς.

Για αυτό και παρέα με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ανακαλύψαμε τις 5 καλύτερες επιλογές, σε διάφορα λογοτεχνικά είδη, που έχουν χαρίσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων για φέτος το καλοκαίρι, και αξίζουν χωρίς αμφιβολία μία θέση στη βαλίτσα ή και το κομοδίνο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα βιβλία του καλοκαιριού μας #1: 6 προτάσεις από τις Εκδόσεις Αγγελάκη12.09.2018

Αγαπημένα πράγματα – Lauren Bravo

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Πολλές φορές, για να βρεις τον εαυτό σου πρέπει πρώτα να πετάξεις από πάνω σου όσα πράγματα σε κράταγαν πίσω, ακόμα και αν είναι αγαπημένα… Μία τέτοια δυναμική ιστορία αυτοανακάλυψης και μία ωδή στα μαγαζιά second hand, τα οποία η συγγραφέας αγαπά ιδιαίτερα, μας διηγείται η Lauren Bravo, με το “Αγαπημένα πράγματα” της.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωταγωνίστρια της, Γκουέν, βρίσκεται σε ένα δύσκολο μεταίχμιο στη ζωή της. Χωρίς δουλειά, χωρίς σύντροφο, χωρίς μία υποστηρικτική οικογένεια και με όλες της τις φίλες να είναι απολύτως αφοσιωμένες στις οικογένειές τους, η ίδια μοιάζει στάσιμη στον χρόνο που κυλάει πιο γρήγορα από ότι θα ήθελε. Για αυτό και κάνει μία λίστα, την οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει ευλαβικά, βρίσκοντας μία νέα ενασχόληση, ξανά συσφίγγοντας τους πλέον χαλαρούς δεσμούς με τις φίλες της και πηγαίνοντας επιτέλους σε αυτό το ραντεβού στον οδοντίατρο που συνέχεια αναβάλει. Στο πρώτο to do της λίστας της πάντως, σύντομα θα βάλει ένα τικ, αφού το μαγαζί με τα μεταχειρισμένα της γειτονιάς της χρειάζεται εθελοντές και για τη Γκουέν αυτή φαίνεται να είναι η καταλληλότερη διέξοδος, τώρα που η καθημερινότητά της είναι κενή και καθόλου ικανοποιητική. Ίσως εκεί, να βρει αυτό που χρειάζεται για να ξανά χτίσει το μέλλον της, όπως άλλωστε δεκάδες άνθρωποι καθημερινά βρίσκουν διαμαντάκια μέσα στα κάποτε αγαπημένα πράγματα κάποιων άλλων.

Ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό βιβλίο, για τους αναγκαστικούς επιλόγους σε κάποια κεφάλαια της ζωής μας και για τα νέα συναρπαστικά κεφάλαια που αυτοί μας ωθούν να ξεκινήσουμε.

Όλα όσα θα σου πω αύριο – Elisabet Benavent

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Συνεχίζοντας με ρομαντική διάθεση, το “Όλα όσα θα σου πω αύριο” της Elisabet Benavent είναι ένα βιβλίο που θα συγκινήσει τους λάτρεις των ρομαντικών ιστοριών, αλλά κυρίως αυτούς που συνηθίζουν να αναβάλουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Το ίδιο ρίσκο έπαιρνε και η Μιράντα, η οποία ήταν πάντα τόσο αφοσιωμένη στη δουλειά της που θεωρούσε οτιδήποτε άλλο σχεδόν δεδομένο. Η μοίρα όμως της απέδειξε πως τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο, ούτε καν ο χωροχρόνος, ο οποίος ξαφνικά σε ένα βράδυ άλλαξε για αυτήν. Και με αυτό το παιχνίδι της μοίρας να δοκιμάζει τις αντοχές της, θα ζήσει για δεύτερη φορά τη γνωριμία και τον έρωτά της με τον Τριστάν, ο οποίος στην προηγούμενη πραγματικότητα μόλις την είχε χωρίσει, όχι γνωρίσει… Αν και, με την αλλαγή αυτή, η πρωταγωνίστριά μας θα έχει την ευκαιρία να δει πότε άρχισε η σχέση τους να έχει ρωγμές και ίσως οι δυο τους να έχουν έτσι μία δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη. Σίγουρα πάντως, η Μιρ θα ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τον ίδιο της τον εαυτό, και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ένα feelgood βιβλίο, για όλες εκείνες τις σκέψεις που αφήνουμε κλεισμένες στο χρονοντούλαπο, αγνοώντας τες, που όμως θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατεύθυνση των επιλογών μας προς το καλύτερο.

Ο δωδέκατος ιππότης – Alexene Farol Follmuth

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Η τελευταία μας επιλογή με υπόβαθρο ρομαντισμού, απευθύνεται σε αυτούς που αγαπούν τις εφηβικές περιπέτειες, μιας και αναφερόμαστε στον “Δωδέκατο ιππότη” από την πένα της Alexene Farol Follmuth, μετρ του είδους, αν και είναι ευρύτερα γνωστή σε αυτό με το ψευδώνυμο Olivia Blake και τη τριλογία “Άτλας έξι”.

Αυτή τη φορά, η συγγραφέας αφήνει για λίγο στην άκρη τη μαγεία και μας ταξιδεύει στον κόσμο του διαδικτυακού παιχνιδιού ρόλων “Δωδέκατος ιππότης”, που έχει συναρπάσει τους πρωταγωνιστές μας, και πρώτη τη Βάι Ρέγες, αντιπρόεδρο του μαθητικού συμβουλίου του σχολείου της και λάτρη των παιχνιδιών ρόλων. Βέβαια, στον “πλανήτη” των παιχνιδιών αυτών, οι γυναίκες παίκτριες δεν αντιμετωπίζονται και με ιδιαίτερο σεβασμό, για αυτό και η Βαϊόλα αποφασίζει να συνδεθεί ως ιππότης Σεζάριο, κρύβοντας την ταυτότητά της. Την ίδια εκείνη περίοδο, εξαιτίας ενός τραυματισμού, ο όχι και τόσο αγαπημένος συμμαθητής της -επειδή της πήρε την προεδρία από τα χέρια, όχι τίποτα άλλο-, Τζακ Ορσίνο, το νέο αστέρι του φουτμπολ πριν το ατυχές γεγονός, κάνει την είσοδο του στον “Δωδέκατο ιππότη” για να γεμίσει το κενό που του άφησε η αναγκαστική του απόσυρση από τη δράση του γηπέδου. Καρμικά σχεδόν, οι χαρακτήρες των δυο τους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στο παιχνίδι, το οποίο θα τους αποδείξει πως τελικά ίσως και να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου. Μόνο που ο Τζακ δεν γνωρίζει ότι τόσο καιρό μιλάει με την Βαϊόλα, και η Βαϊόλα φοβάται να του το πει γιατί πιστεύει ότι στην πραγματικότητα αυτός την βλέπει ως μία ακόμα συμμαθήτριά του. Πόσα παιχνίδια, διαδικτυακά αλλά και της μοίρας, θα χρειαστούν άραγε μέχρι να παραδεχτούν τα αισθήματά τους και να ενωθούν οι δρόμοι τους και στην πραγματική ζωή;

Ένα διασκεδαστικό εφηβικό μπέρδεμα γεμάτο απολαυστικές στιγμές και φυσικά, happy ending!

Δικά μας παιδιά – Σοφία Νικολαΐδου
Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Πόσα μπορεί να προσφέρει η μουσική; Πόσους εφήβους μπορεί να σώσει από τις σκέψεις τους; Πόσο φως μπορεί να ρίξει στο σκοτάδι που ζούμε; Αυτές τις σκέψεις μάλλον είχε η Σοφία Νικολαΐδου, όταν έδινε ζωή στο νέο της μυθιστόρημα, με τίτλο “Δικά μας παιδιά“, με αφορμή τις συγκλονιστικά μαύρες σελίδες στην ιστορία της οπαδικής βίας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, στερώντας τη ζωή σε ανθρώπους γεμάτους όνειρα και φιλοδοξίες. Υπέροχη πινελιά από τη συγγραφέα, για τους λάτρεις του είδους, οι στίχοι από ραπ κομμάτια στην αρχή κάθε κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κωστής, ένας προβληματισμένος έφηβος με όσα συμβαίνουν γύρω του, αποφασίζει να ξεσπάσει στη μουσική. Συνεχώς γράφει και σβήνει ρίμες στο μπλοκάκι του, όμως τώρα έχει έρθει η ώρα να τελειοποιήσει τον στίχο του, να του βάλει μουσική, με τη βοήθεια της φίλης του της Τζίνας, και να πείσει τον κολλητό του, τον Μάρκο να γίνουν ένα ραπ γκρουπάκι που θα ταξιδέψει με τη μουσική τους όσους ταυτίζονται και το έχουν ανάγκη. Και πράγματι, οι στίχοι τους θα βρουν το κοινό τους και θα καταφέρουν να μιλήσουν για όσα πρέπει και για όσα θα τους λυτρώσουν, από το σκοτάδι που συχνά τυλίγεται γύρω τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς των εφήβων αυτών παλεύουν με τους δικούς τους δαίμονες του παρελθόντος, τον φόβο τους για το μέλλον και το χάσμα των δύο αυτών γενιών να μεγαλώνει κάθε μέρα και περισσότερο.

Μία συγκινητική ιστορία για το χάσμα της παλιάς και της νέας γενιά, γεμάτη σημαντικά μηνύματα ανθρωπιάς και μπόλικη τροφή για σκέψη…

Στο κέντρο του κύκλου – Arne Dahl

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Τον Arne Dahl, εμείς που αγαπάμε την αστυνομική λογοτεχνία, τον λατρέψαμε για τη σειρά βιβλίων του με πρωταγωνιστές το δαιμόνιο αστυνομικό δίδυμο Σαμ Μπέργερ και Μόλι Μπλουμ. Στις εκδόσεις Μεταίχμιο όμως, πολύ πρόσφατα μεταφράστηκε το πρώτο βιβλίο της πολυαναμενόμενης νέας σειράς του, ΝΟΒΑ, με τίτλο “Στο κέντρο του κύκλου“, και δε θα μπορούσε η συναρπαστική αυτή νέα περιπέτεια να μην βρίσκεται μέσα στις επιλογές μας με τα βιβλία που θα συντροφεύσουν το υπόλοιπο του καλοκαιριού μας.

Στη νέα αυτή σειρά, μας συστήνεται μία εξαιρετικά αποτελεσματική ομάδα, η ΝΟΒΑ, η οποία αποτελείται από ικανούς αστυνομικούς, που δεν φοβούνται να ριχτούν στα δύσκολα. Εξάλλου, ποια άλλη ομάδα θα μπορούσε να σταματήσει μία δολοφονική πορεία που φαίνεται να κινείται σαν φαύλος κύκλος. Μόνο η ειδική ομάδα ΝΟΒΑ μπορεί να φτάσει στο κέντρο αυτού του κύκλου και να σταματήσει αυτόν που κρύβεται πίσω από αυτή την επικίνδυνα εκδικητική τακτική. Με φόντο την κλιματική αλλαγή, ο συγγραφέας, όπως πάντα, καταφέρνει να θίξει αρμονικά στην ιστορία του αρκετά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, μία πινελιά που κάνει το έργο του ξεχωριστό.

Σασπένς, ίντριγκες και ανατροπές. Αν αυτά τα τρία στοιχεία σας ενθουσιάζουν, τότε το βιβλίο αυτό είναι σίγουρα για εσάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλοκαίρι και μικροί αναγνώστες: 10 βιβλία που δεν θα αφήσουν από τα χέρια τους στις διακοπές12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία