MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
07
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Αννίτα Χριστοφίδου επιστρέφει στη Σύρο με τη νέα έκθεση με τίτλο “Αν…”

Η εικαστικός Αννίτα Χριστοφίδου μάς μιλά για τη νέα της έκθεση με τίτλο “Αν…” που παρουσιάζεται στη Σύρο, ως μέρος του προγράμματος “Σύρος-Πολιτισμός 2024”.

Μαρία Βαλτζάκη | 22.07.2024

Τα έντονα σε συναισθήματα πορτρέτα της Αννίτας Χριστοφίδου είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό μέρος της τέχνης της. Για εκείνη, είναι σημαντική η αποτύπωση των συναισθημάτων και της προσωπικότητας του ατόμου που φωτογραφίζει αλλά ταυτόχρονα και το πόσο διαπεραστικές είναι οι αισθήσεις που φτάνουν στον θεατή. Φέτος το καλοκαίρι όμως, η ίδια πειραματίζεται και με τα χρώματα και τους καμβάδες – με τα ζωγραφικά έργα της να συνομιλούν με τις πιο αφηρημένες μορφολογικά φωτογραφίες της, στην νέα ατομική της έκθεση με τίτλο «Αν» που εγακινιάζεται στις 23 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης στη Σύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑν: Η νέα ζωγραφική έκθεση της Αννίτας Χριστοφίδου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης Σύρου12.09.2018

Το νησί της Σύρου τα τελευταία καλοκαίρια έχει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα γεμάτο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις. Μέρος αυτού του προγράμματος, με τίτλο «Σύρος-Πολιτισμός 2024», είναι και η ατομική έκθεση της Αννίτας Χριστοφίδου με τον πολύ επίπεδο τίτλο «Αν».

Με αυτή την αφορμή η καλλιτέχνης μάς παρουσιάζει τη δουλειά της και μάς μιλά για την έμπνευση πίσω από τον ποιητικό τίτλο “Αν”.

Σε αυτή της την έκθεση, η Αννίτα Χριστοφίδου, περιεργάζεται τα στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη φύση με ασαφή τα όρια ανάμεσα στα σχήματα, τις γραμμές και τις φωτογραφίες της.

Η έκθεση σας έχει τίτλο «Αν» – κάτι που θεωρώ τρομερά ποιητικό. Ήταν αυτός ένας στόχος σας με την επιλογή αυτού του τίτλου – οι πολλαπλές ερμηνείες που μπορεί να δώσει κάποιος;

Η λέξη «Αν» από μόνη της έχει πολύπλευρες ερμηνείες καθώς η ζωή μας κρύβει μέσα της ένα καθημερινό ΑΝ… Τα έργα τόσο τα ζωγραφικά όσο και τα φωτογραφικά λόγω της ονειρικής και αφηρημένης υπόστασης τους χαρακτηρίζονται και αυτά από ένα «Αν». Οι ακαθόριστες μορφές, το φως και οι σκιές καθώς και οι θολές αποτυπώσεις δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα στον «αναγνώστη» συνδυάζοντας στοιχεία παιδικότητας αλλά και ερωτισμού. Το «Αν» όπως αναφέρατε, κρύβει πτυχές ποιητικές για αυτό όπως και στα ποιήματα που μπορούν να αποδοθούν διαφορετικές ερμηνείες έτσι και σε αυτή την έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να αφεθεί στο δικό του όνειρο. Ένα από τα κύρια μηνύματα που θέλω να μεταφέρω με αυτό τον τίτλο είναι η έννοια της πιθανότητας και της αβεβαιότητας στη ζωή μας.

Ένα από τα κύρια μηνύματα που θέλω να μεταφέρω με αυτό τον τίτλο είναι η έννοια της πιθανότητας
και της αβεβαιότητας στη ζωή μας.

Τι σημαίνει για εσάς να εκθέτετε σε ένα νησί όπως η Σύρος, για δεύτερη φορά; Πώς προέκυψε; Το προτιμάτε από μια γκαλερί πόλης;

Η Σύρος είναι ένα νησί με μεγάλη πολιτιστική ιστορία και κληρονομιά. Κάθε χρόνο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του νησιού πρωτοστατεί με πλούσιο ρεπερτόριο από εκθέσεις, μουσικά φεστιβάλ, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Θα έλεγε κανείς ότι το καλλιτεχνικό ρεπερτόριο του νησιού δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα καθώς αποτελεί μια ζηλευτή μικρογραφία του αθηναϊκού πλατό. Ακόμα ένας σημαντικός λόγος για αυτή την επιλογή μου αποτελεί η σύνδεση και η βαθιά αγάπη που έχω για τον συγκεκριμένο τόπο από τα παιδικά μου χρόνια, παρόλο που δεν είναι τόπος καταγωγής μου.

Συνειδητά ασυναίσθητα επέλεξα την προβολή αυτού του έργου με κυρίαρχο το χρώμα του γαλάζιου που περικλείει το νησί και τις μνήμες μου.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο δημιουργώντας αυτά τα έργα; Πώς προέκυψε αυτό το έντονο γαλάζιο ως καλλιτεχνική επιλογή; Είχε κάποια σχέση με το γεγονός πως η έκθεση θα εκτίθεται σε ένα νησί του Αιγαίου;

Η έμπνευση των φωτογραφικών έργων προκύπτει κυρίως από τον αυθορμητισμό της στιγμής σε αντίθεση με τα ζωγραφικά έργα που προκύπτουν από κάποια άλλη διαδικασία, πιο χρονοβόρα. Τα έντονα χρώματα κυριαρχούν στα έργα μου δίνοντας μια αίσθηση αισιοδοξίας στην ερμηνεία τους. Συνειδητά ασυναίσθητα επέλεξα την προβολή αυτού του έργου με κυρίαρχο το χρώμα του γαλάζιου που περικλείει το νησί και τις μνήμες μου. Θεωρώ πως το γαλάζιο είναι ένα χρώμα ζωντανό και εντυπωσιακό και η εικόνα του μεταφέρει μια αίσθηση γαλήνης και ελευθερίας που αποτελούν πηγή έμπνευσης για το έργο μου.

Πόσο διαφορετική ήταν η δημιουργική διαδικασία σας για τα συγκεκριμένα έργα σε σχέση με δουλειές του παρελθόντος;

Η δημιουργική διαδικασία για τα συγκεκριμένα έργα ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με δουλειές του παρελθόντος καθώς κάθε έργο έχει τη δική του μοναδική αισθητική και προσέγγιση. Μέσα από την πάροδο του χρόνου, ανακαλύπτοντας συνεχώς διαφορετικές πτυχές του εαυτού μου εστίασα στην αλληγορική σημασία της εικόνας παραμερίζοντας προσωρινά την αποτύπωση της ξεκάθαρης εικόνας. Θα μπορούσα να πω πως είναι η φυσική εξέλιξη της δημιουργικότητας και της εξερευνήσεως μου σε νέα πτυχές έκφρασης. Με αυτό τον τρόπο η καλλιτεχνική μου ανησυχία αφήνει το αποτύπωμά της μέσα από θολές εικόνες που συνομιλούν τόσο με την πραγματικότητα όσο και με την φαντασία.

Τα έντονα χρώματα κυριαρχούν στα έργα μου δίνοντας μια αίσθηση αισιοδοξίας στην ερμηνεία τους.

Πώς αποφασίσατε να μετακινηθείτε από την ανθρωποκεντρική φωτογραφία, που σας χαρακτηρίζει, στα ζωγραφικά-απεικονιστικά αλλά και φωτογραφικά έργα που θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης;

Είναι αλήθεια πως τα έργα που θα εκτεθούν στην έκθεση δεν εστιάζουν στα εκφραστικά πορτρέτα όμως το ανθρωποκεντρικό στοιχείο θα έλεγα ότι δε λείπει από τα έργα μου. Είναι πάλι ορατό αλλά σε μια άλλη διάσταση, λίγο πιο αφηρημένη. Η αλλαγή αυτή μου δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσω με το κοινό μου με διαφορετικό τρόπο και να του προσφέρω μια νέα εμπειρία και προοπτική.

Τι θέλετε να νιώσει ο θεατής βλέποντας τα έργα σας ή καλύτερα, τι ελπίζετε να πάρει μαζί του φεύγοντας από την έκθεση;

Ελπίζω ο θεατής να νιώσει ένα μείγμα συναισθημάτων αεροβατώντας ανάμεσα στη ευχαρίστηση, την έκπληξη ή ακόμα και την ψυχική ανάταση. Η ερμηνεία και η πρόσκληση για αναζήτηση μπορεί να προτρέψει τον θεατή να σκεφτεί τι θα μπορούσε να συμβεί αν ακολουθούσε διαφορετικές επιλογές στη ζωή του.

Υπάρχει κάποια σκέψη για επόμενα σχέδια; Ίσως κάποια έκθεση στην Αθήνα – και ας μην περιβάλλεται από μπλε;

Πολλές σκέψεις… Δεν σας κρύβω πως πριν καν αρχίσει αυτή η έκθεση περνάνε εκλάμψεις για το επόμενο project. Ίσως μια έκθεση στην Αθήνα να είναι μια καλή ιδέα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧρώματα στο κύμα: Εκθέσεις εικαστικών στα ελληνικά νησιά12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η έκθεση “Αν…” της Αννίτας Χριστοφίδου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Σύρος – Πολιτισμός 2024.

Διεύθυνση: Αίθουσα «Εμμανουήλ Ροϊδη», Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 20:00 – 22:30 (ή κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 693 7103578)
Είσοδος Ελεύθερη

Περισσότερα από Εικαστικά