MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Πώς η ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ανάγκη σου για ενυδάτωση

Πώς η ηλικία επηρεάζει την ανάγκη μας για ενυδάτωση;

Πηγή: Pexels
Monopoli Team

«Πιες περισσότερο νερό» είναι μία από εκείνες τις διαχρονικές συμβουλές ευεξίας που πιθανότατα έχετε ακούσει και διαβάσει παντού και από όλους. Η συμβουλή αξίζει επανάληψης: Η σωστή ενυδάτωση παίζει βασικό ρόλο στον οργανισμό, από την υγεία του εντέρου μέχρι την ψυχική ευεξία — αλλά οι ανάγκες μας για νερό είναι διαφορετικές καθώς μεγαλώνουμε. Κάθε στάδιο της ζωής απαιτεί μια ελαφρώς διαφορετική σχέση με το νερό, επομένως υπάρχουν πολλά να μάθετε όσον αφορά την κατάσταση ενυδάτωσης ανάλογα την ηλικία.

Για να είμαστε σαφείς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δοθεί προτεραιότητα στην ενυδάτωση σε κάθε ηλικία. Πρώτον, το νερό ενυδατώνει τις αρθρώσεις. Οι χόνδροι που επιστρώνουν τις αρθρώσεις και δημιουργούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελούνται κατά 80% από νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠοιες θεραπείες προσώπου επιλέγει μία δερματολόγος πριν από τις διακοπές;12.09.2018

Δημιουργεί επίσης το σάλιο και τη βλέννα. Η επαρκής παραγωγή σάλιου είναι απαραίτητη για την πέψη των τροφίμων και την διατήρηση υγιών των δοντιών. Και ο κατάλογος συνεχίζεται: Μια άλλη σημαντική λειτουργία του νερού είναι η αποβολή των άχρηστων προϊόντων. Το νερό είναι απαραίτητο για την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Όμως καθώς μεγαλώνετε το σώμα σας έχει ανάγκη από διαφορετικές ποσότητες νερού. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε πώς αλλάζει η ανάγκη σας για ενυδάτωση με τα χρόνια.

Καταρχάς η ποσότητα του νερού που χρειάζεστε για να πίνετε αλλάζει παράλληλα με τη σύσταση του σώματός σας, η οποία φυσικά αλλάζει καθώς μεγαλώνετε. Για τους περισσότερους ανθρώπους καθώς περνούν οι δεκαετίες, η λιπώδης μάζα αυξάνεται ενώ η άλιπη μάζα μειώνεται. Και καθώς χάνουμε μυϊκό ιστό, χάνουμε την ικανότητα να κρατάμε όλο αυτό το νερό.

Τα χαμηλότερα επίπεδα ενυδάτωσης μπορούν επίσης να συνδεθούν με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων που ονομάζονται διουρητικά φάρμακα (τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ούρηση και συνεπώς την αφυδάτωση) και μπορεί να γίνουν μέρος της ρουτίνας σας καθώς μεγαλώνετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ4 συχνές λοιμώξεις το καλοκαίρι: Τι να προσέχουμε για ανέφελες διακοπές;12.09.2018

Επιπλέον, η ικανότητά μας να διακρίνουμε αν διψάμε ή όχι φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το δύσκολο είναι ότι μπορεί να μπερδέψετε την αφυδάτωση με την κόπωση και τη σύγχυση. Μπορείτε όμως να μάθετε ότι είστε αφυδατωμένοι παρατηρώντας ότι τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα ή εάν αισθάνεστε ζάλη .

H ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας και είναι σημαντικό να μάθετε να δίνετε προσοχή στα σημάδια του σώματός σας.

Η σύσταση των οκτώ ποτηριών νερό την ημέρα είναι καλή για τους περισσότερους. Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ συνιστούν περίπου 15,5 φλιτζάνια (ή 3,7 λίτρα) υγρών την ημέρα για τους άνδρες και 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) υγρών την ημέρα για τις γυναίκες. Ωστόσο, αυτό περιλαμβάνει και άλλα ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι, καθώς και τα ενυδατικά φρούτα (όπως το καρπούζι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς η καθημερινή κατανάλωση γκρέιπφρουτ επηρεάζει την υγεία σου12.09.2018

Τούτου λεχθέντος, οι ανάγκες σας σε νερό είναι μοναδικές για εσάς. Η γενετική, τα φάρμακα, η σωματική δραστηριότητα, το υψόμετρο και το κλίμα μπορούν να επηρεάσουν τις ανάγκες μας για νερό. Η καλύτερη σύσταση είναι να πίνετε αρκετά υγρά ώστε τα ούρα σας να είναι ανοιχτό κίτρινα : Σκεφτείτε το χρώμα του άχυρου, όχι πολύ σκούρο και σίγουρα όχι διαυγές.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά