MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Πώς η ζέστη μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς

Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την καρδιά;

Πηγή: Pexels
Monopoli Team

Όλοι γνωρίζουμε πως η υπερβολική έκθεση στη θερμότητα χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία, θερμική εξάντληση και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα. Τώρα, εμφανίζονται μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στη ζέστη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων και στην καρδιά σας.

Πώς λοιπόν οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την καρδιά; Καταρχάς η ζέστη λειτουργεί ως στρεσογόνος παράγοντας για την καρδιά και αυτό την κάνει να αντλεί αίμα γρηγορότερα και πιο δυνατά, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι μερικές φορές δουλεύει πιο σκληρά από όσο χρειάζεται.

Επιπλέον, αλλάζει το ιξώδες του αίματος. Συγκεκριμένα, κάνει το αίμα πιο αραιό, δηλαδή δεν πήζει το ίδιο εύκολα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για άτομα που λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕίναι ιδέα μας ή οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τον καύσωνα;12.09.2018

Επίσης τα άτομα που είχαν προηγουμένως εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι συνήθως πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της αλλαγής της θερμοκρασίας.

Το ερώτημα είναι αν η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη αυξάνει τις πιθανότητες κάποιου να αναπτύξει καρδιακή νόσο. Δεν είμαστε 100% σίγουροι αν αυτό συμβαίνει μόνο σε άτομα που έχουν ήδη καρδιοπάθεια ή πρόκειται για μια νέα καρδιακή νόσο που σχηματίζεται.

Είναι πιο πιθανό οι ασθενείς παθαίνουν καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια του καύσωνα να είχαν ήδη καρδιακή νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ζέστη το κάνει χειρότερο και προκαλεί καρδιακή προσβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι κάνει μία παθολόγος για να μένει ασφαλής στον καύσωνα12.09.2018

Οι αλλαγές θερμοκρασίας, ειδικά οι γρήγορες και δραστικές, μπορούν επίσης να έχουν επίδραση στο σώμα και όχι μόνο στην καρδιά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν υπερθερμία (όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται πολύ), υποθερμία (όταν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει πολύ χαμηλή), κώμα, ανεπάρκεια οργάνων και, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, θάνατος.

Τα ηλικιωμένα άτομα, όπως τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, είναι σε μεγαλύτερη ευαισθησία στις δυσμενείς επιπτώσεις της θερμότητας. Καθώς μεγαλώνουμε το ομοιοστατικό μας σύστημα, το σύστημα που μας κρατά υπό έλεγχο γίνεται όλο και πιο αδύναμο, έτσι όσο μεγαλώνετε γίνεστε πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις διαφόρων περιβαλλοντικών αλλαγών.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά