MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Άνοιξη όλο τον χρόνο» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Αυτό υπόσχεται στο φιλόμουσο κοινό η ΚΟΑ για την καλλιτεχνική χρονιά 2024/2025, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα επιλεγμένο από ένα ευρύ ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής, με πολλά αγαπημένα από το κοινό έργα και αρκετούς ενδιαφέροντες και πρωτοεμφανιζόμενους καρπούς της διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας.

Σπύρος Κακουριώτης | 27.07.2024

«Άνοιξη όλο τον χρόνο» υπόσχεται στο φιλόμουσο κοινό η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την καλλιτεχνική χρονιά 2024/2025, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα επιλεγμένο από ένα ευρύ ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής, με πολλές αγαπημένες από το κοινό συνθέσεις και αρκετά ενδιαφέροντα και πρωτοεμφανιζόμενα έργα της διεθνούς και της ελληνικής δημιουργίας.

Στην… ανοιξιάτικη διάθεση της ΚΟΑ συμβάλλει, άλλωστε, η παρουσίαση αυτή τη σεζόν τριών ομόθεμων έργων: η Συμφωνία «της άνοιξης» του Σούμαν, το «Ένα ανοιξιάτικο πρωινό» της Μπουλανζέ και «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της επόμενη καλλιτεχνικής σεζόν, ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Λουκάς Καρυτινός επισήμανε πως η ΚΟΑ, «έχοντας κατακτήσει μια σημαντική θέση στο ευρωπαϊκό μουσικό γίγνεσθαι και με γνώμονα την κατά το δυνατό βέλτιστη απόδοση των μεγάλων έργων, συνεχίζει να συμπράττει και να συνδιαλέγεται με παγκοσμίως κορυφαίους μουσικούς», ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν η βιρτουόζος του πιάνου Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο βιολονίστας Βαντίμ Ρέπιν, ο μαέστρος Κρίστοφ Έσενμπαχ, ο πιανίστας Νικολάι Λουγκάνσκι και ο τενόρος Γιόνας Κάουφμαν.

Όπως επισημαίνει ο σπουδαίος έλληνας μαέστρος, «από το πρόγραμμά μας δεν θα λείψουν εκπλήξεις που ελπίζουμε να κινήσουν το ενδιαφέρον: Η Φανταστική Συμφωνία του Μπερλιόζ, οι Εικόνες από μια Έκθεση του Μουσόργκσκι, το Ρέκβιεμ του Λόιντ Βέμπερ, το Polar Express και η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Στραβίνσκι είναι μερικές από τις αιχμές του προγραμματισμού μας».

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

Μεγάλα ονόματα συμπράττουν με την ΚΟΑ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και κατά την ερχόμενη καλλιτεχνική περίοδο παγκοσμίου φήμης μουσικοί ερμηνεύουν απαιτητικά έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Η χρονιά ανοίγει με τη βιρτουόζο του πιάνου Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια στο δραματικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν (18 Οκτωβρίου). Στις 8 Νοεμβρίου, η ΚΟΑ ερμηνεύει τη Δεύτερη Συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς υπό τη διεύθυνση του Λιονέλ Μπρενγκιέ, στη δεύτερη σύμπραξή του με την Ορχήστρα.

Στις 22 Νοεμβρίου, ο Γκιλ Σάχαμ, ένας από τους σπουδαιότερους βιολιστές της εποχής μας, θα ερμηνεύσει το μεγαλειώδες Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Μπραμς, ενώ στις 29 Νοεμβρίου ο κορυφαίος μαέστρος Κρίστοφ Έσενμπαχ διευθύνει την ορχήστρα σε μια δημιουργία που σφράγισε τον 19ο αιώνα: τη Φανταστική Συμφωνία του Εκτόρ Μπερλιόζ. Στην ίδια συναυλία ο βιρτουάζος της κλασικής κιθάρας Πέπε Ρομέρο θα ερμηνεύσει το «Κοντσέρτο του Αρανχουέθ».

Γιόνας Κάουφμαν

Ακόμη, ο αυστραλός πιανίστας Αλεξάντερ Γκαβρίλιουκ αναμένεται σε μια φρέσκια και τολμηρή ερμηνεία στο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Έντβαρντ Γκρηγκ (7 Φεβρουαρίου), ενώ στις 9 Φεβρουαρίου ο σταρ της όπερας Γιόνας Κάουφμαν θα συναντηθεί για μια ακόμη φορά με το αθηναϊκό κοινό, σε ένα γκαλά με άριες από το ιταλικό και γερμανικό οπερατικό ρεπερτόριο, σε συμπαραγωγή με τον ΟΜΜΑ. Στις 28 Φεβρουαρίου επιστρέφει στην ΚΟΑ και ο διάσημος βιολονίστας Βαντίμ Ρέπιν, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για βιολί του Σοστακόβιτς. Στις 21 Μαρτίου, ο βραβευμένος αρμένιος βιολοντσελίστας Ναρέκ Χακναζαριάν ερμηνεύει το δημοφιλές Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Αντονίν Ντβόρζακ, ενώ στις 11 Απριλίου ο πιανίστας Νικολάι Λουγκάνσκι επιστρέφει ερμηνεύοντας το Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μπετόβεν.

Τέλος, επισημαίνεται η συνεργασία της ΚΟΑ με τον περιζήτητο μαέστρο Μίχαελ Ζάντερλινκ, που στις 25 Απριλίου θα διευθύνει την Έβδομη Συμφωνία του Σιμπέλιους και το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολοντσέλο του Σοστακόβιτς, με τις δεξιοτεχνικές προκλήσεις του οποίου θα αναμετρηθεί ο γάλλος βιολοντσελίστας Εντγκάρ Μορό.

Νικολάι Λουγκάνσκι

Δημιουργίες – ορόσημο

Δημιουργίες που αποτέλεσαν ορόσημο για το συμφωνικό ρεπερτόριο αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του καλλιτεχνικού προγράμματος της ΚΟΑ. Όπως το δραματικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με το οποίο ανοίγει συναυλιακά η καλλιτεχνική περίοδος 2024/2025, ενώ κατά την περιοδεία της Ορχήστρας στη Βόρεια Ελλάδα θα παρουσιαστεί η Έβδομη Συμφωνία του γερμανού συνθέτη (25-29 Οκτωβρίου).

Ακόμη, ξεχωρίζει «Το πουλί της φωτιάς» του Ιγκόρ Στραβίνσκι (15 Νοεμβρίου), η Σουίτα από την όπερα «Ο ιππότης με το ρόδο» του Ρίχαρντ Στράους υπό τον Φίνεγκαν Ντάουνι Ντήαρ (22 Νοεμβρίου), το συμφωνικό αριστούργημα του γαλλικού ιμπρεσιονισμού «Η θάλασσα» του Κλωντ Ντεμπυσύ (17 Ιανουαρίου), αλλά και το δημοφιλές Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Έντβαρντ Γκρηγκ, που ερμηνεύει ο Αλεξάντερ Γκαβρίλιουκ (7 Φεβρουαρίου).

Επιπλέον, στις 11 Απριλίου παρουσιάζεται το στοχαστικό Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, καθώς και «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, ένα έργο – μανιφέστο που δεν έχει πάψει να προξενεί πολεμική και εγκώμια. Επίσης, οι «Εικόνες από μια έκθεση» του Μοντέστ Μουσόργκσκι, στην καθιερωμένη συναυλιακή ενορχήστρωση του πιανιστικού πρωτοτύπου από τον Ραβέλ, παρουσιάζονται στις 16 Μαΐου, ενώ η καλλιτεχνική περίοδος ολοκληρώνεται στις 30 Μαΐου με την Πέμπτη Συμφωνία του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Συπριέν Κατσαρής

Επετειακές συναυλίες

Σημαντικές επέτειοι χαρακτηρίζουν και το 2025, αποτελώντας αφορμή για τη γνωριμία με σπάνια έργα, αλλά και για την επαναθεώρηση σταθερών μουσικών αξιών. Το 2024 συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από το θάνατο του Έντουαρντ Έλγκαρ και στις 6 Δεκεμβρίου, η Ορχήστρα παρουσιάζει το ρομαντικό του αριστούργημα «Παραλλαγές Αίνιγμα» που διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

Το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο γκαλά τιμά τον εκπρόσωπο του ιταλικού βερισμού Τζιάκομο Πουτσίνι, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, με σολίστ την ιταλίδα σοπράνο Valeria Sepe και τον τενόρο Angelo Villari.

Στις 10 Ιανουαρίου η βραδιά σηματοδοτεί την έναρξη του Έτους Σοστακόβιτς, για τα 50 χρόνια από το θάνατο του ρώσου συνθέτη, με τη σοπράνο Μαρία Κατσούρα να ερμηνεύει τα «Έξι ποιήματα της Μαρίνα Τσβετάγιεβα», για κοντράλτο και ορχήστρα δωματίου.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται στις 28 Φεβρουαρίου, με τον Βαντίμ Ρέπιν να ερμηνεύει το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του συνθέτη και, στις 25 Απριλίου, τον βραβευμένο γάλλο σολίστ Εντγκάρ Μορό να αναμετριέται με το δεξιοτεχνικό Πρώτο Κοντσέρτο για βιολοντσέλο. Τέλος, στις 16 Μαΐου, ο Βασίλης Χριστόπουλος διευθύνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων, καθώς και το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σοστακόβιτς. Σολίστ, ο πιανίστας Πάβελ Κολέσνικοφ και ο Κορυφαίος Α’ στις τρομπέτες της ΚΟΑ, Γιάννης Καραμπέτσος.

Τέλος, καθώς το 2025 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, στις 17 Ιανουαρίου ο στενός συνεργάτης και ερμηνευτής του έργου του συνθέτη, Συπριέν Κατσαρής, ερμηνεύει την Πρώτη Σουίτα για πιάνο και ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου.

Ζωή Τσόκανου

Έργα που σπάνια ερμηνεύονται

Θεωρώντας πως ανάμεσα στις υποχρεώσεις μιας μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας ανήκει και η παρουσίαση σημαντικών συνθέσεων που το κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να προσεγγίσει, η ΚΟΑ εντάσσει στο ρεπερτόριό της τη νέα σεζόν μια σειρά από τέτοια «σπάνια» έργα.

Έτσι, στις 8 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει ένα έργο γεμάτο δεξιοτεχνικές προκλήσεις, το Κοντσέρτο για βιολί κι ορχήστρα του Μπέντζαμιν Μπρίτεν, που θα ερμηνεύσει ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του μινιμαλιστή Τζον Άνταμς, με τίτλο τη ρήση του Λούθηρου «Πρέπει όλες οι καλές μελωδίες να είναι του διαβόλου;» (2018).

Ακόμη επισημαίνονται το εσωστρεφές Κοντσέρτο για βιόλα και ορχήστρα του Άλφρεντ Σνίτκε, που παρουσιάζεται με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του, με σολίστ τον Ηλία Σδούκο (10 Ιανουαρίου), καθώς και το κομψοτέχνημα της πρόωρα χαμένης γαλλίδας Λιλί Μπουλανζέ «Ένα ανοιξιάτικο πρωινό», που διευθύνει η Ζωή Τσόκανου (17 Ιανουαρίου). Τέλος, στο πλαίσιο της πασχαλινής συναυλίας ερμηνεύεται το «Ρέκβιεμ» του δημοφιλούς Άντριου Λόυντ Βέμπερ, με μαέστρο τον Γιώργο Βράνο (16 Απριλίου).

Λουκάς Καρυτινός.

Εορταστικές συναυλίες

Το φετινό εορταστικό πρόγραμμα της ΚΟΑ περιλαμβάνει τρεις συναυλίες, η μια εκ των οποίων θα παρουσιαστεί και στην περιφέρεια. Έτσι, η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου, με τη Σουίτα από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ενώ ο ελληνοϊαπωνικής καταγωγής βιολιστής Νώε Ινούι θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Μπετόβεν. Μια μέρα αργότερα η Ορχήστρα παρουσιάζει το ίδιο πρόγραμμα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Στις 20-21 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Χαλιάσας διευθύνει την Ορχήστρα σε μια προβολή της ταινίας «The Polar Express» με ζωντανή μουσική, ενώ το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών Metallon στις 23 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τέλος, το γνωστό πρωτοχρονιάτικο γκαλά πραγματοποιείται στις 30 Δεκεμβρίου και θα είναι αφιερωμένο στον Τζιάκομο Πουτσίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛυρική Σκηνή: Όσα θα δούμε τη σεζόν 2024/25 στην Εναλλακτική Σκηνή12.09.2018

Δύο νέοι εξάρχοντες

Η ΚΟΑ υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο έχοντας επικεφαλής δύο νέους εξάρχοντες, τον βιολονίστα Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, Κορυφαίο Α’ στα Β’ Βιολιά της ορχήστρας από το 2003 και την Κατερίνα Χατζηνικολάου, διακεκριμένη βιολονίστα και πρώτη γυναίκα εξάρχουσα στην ελληνική συμφωνική ιστορία.

Ακόμη, η ΚΟΑ, εκτός από τις εβδομαδιαίες συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ηχογραφεί έλληνες συνθέτες, κάνει περιοδείες, διαθέτει πλήθος συνόλων μουσικής δωματίου που εμφανίζονται στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, υλοποιεί ένα ευρύτατο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο για ανθρώπους κάθε ηλικίας και, πλέον, το καλοκαίρι οργανώνει σεμινάρια για νέους μουσικούς στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τη σεζόν 2024-2025

Περισσότερα από Εκδηλώσεις