MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #3: 5 επιλογές από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Καθώς διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού, ξεχωρίσαμε τα 5 ιδανικότερα βιβλία για όλα τα λογοτεχνικά γούστα, από τις Εκδόσεις Διόπτρα, που θα σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά φέτος στις διακοπές, και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Ειρήνη Μωραϊτη | 28.07.2024

Καλοκαίρι στο νησί, στο βουνό, στο χωριό ή την πόλη. Σημασία δεν έχει που θα το περάσουμε, αλλά ποιος θα μας κρατήσει συντροφιά, και η αλήθεια είναι πως καλύτερη επιλογή από τη λογοτεχνία ίσως και να μην υπάρχει, για πολλούς.

Για αυτό και παρέα με τις εκδόσεις Διόπτρα, ανακαλύψαμε τις 5 καλύτερες επιλογές, σε διάφορα λογοτεχνικά είδη, που έχουν στολίσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων φέτος το καλοκαίρι, και αξίζουν χωρίς αμφιβολία μία θέση στη βαλίτσα ή και το κομοδίνο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλοκαίρι και μικροί αναγνώστες: 10 βιβλία που δεν θα αφήσουν από τα χέρια τους στις διακοπές12.09.2018

Το μυστικό της καμαριέρας – Freida McFadden

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Ξεκινάμε τη λίστα μας δυναμικά, με ένα ψυχολογικό θρίλερ που μας κράτησε ξύπνιους γυρνώντας ακατάπαυστα τις σελίδες του, και είμαστε σίγουροι πως θα συναρπάσει και εσάς. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να αφήσει κάποιον αδιάφορο το νέο βιβλίο της Freida McFadden, με τη νέα περιπέτεια της αγαπημένης πλέον λογοτεχνικής καμαριέρας, Μίλι, και τίτλο “Το μυστικό της καμαριέρας“.

Για ακόμα μία φορά, η Μίλι θα προσπαθήσει να κρατήσει σε τέλεια ισορροπία τις δουλειές του σπιτιού και την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας, βοηθώντας γυναίκες που χρειάζονται επειγόντως να ξεφύγουν από τον άντρα τους. Και στην αρχή όλα δείχνουν πως και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει περίφημα. Αυτή η ένδειξη βέβαια δυστυχώς δεν κρατάει πολύ και αναγκάζει την Μίλι να βρεθεί ξανά στη μοναδική θέση που δεν ήθελε να ξανά βρεθεί, μιας και πλέον είχε αφήσει πίσω την παλιά ταραχώδη της ζωή και ήθελε απλά μία δουλειά για να μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο και τις σπουδές της. Όταν όμως, αφού δεν μπορεί με τίποτα να μείνει αμέτοχη όταν κάποιος κινδυνεύει, αναπόφευκτα φτάσει να  καταζητείται για τον φόνο του αφεντικού της, της πάμπλουτης ιδιοφυΐας σε θέματα τεχνολογίας, Ντάγκλας Γκάρικ, μόνο ένα θαύμα τη σώζει. Η ίδια πάντως είναι σίγουρη πως δεν τον έχει σκοτώσει και θα κάνει τα πάντα για να αποδειχθεί αυτό. Εξάλλου, έχει κάποιες ιδέες στο μανίκι της, άσχετα αν αυτές οι ιδέες δεν είναι και ακριβώς νόμιμες, και μία επιστροφή από το παρελθόν της, που θα της φανεί τελικά εξαιρετικά χρήσιμη.

Ένα βιβλίο ιδανικό για τους λάτρεις των ανατροπών, το οποίο σε κρατά σε… αναμμένα κάρβουνα μέχρι και την τελευταία λέξη. Πραγματικά!

Χαρούμενο μέρος – Emily Henry

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Όσοι προτιμούν τις ρομαντικές ιστορίες, σίγουρα γνωρίζουν το όνομα Emily Henry, και την σίγουρη επιτυχία που αυτό υπογράφει. Με τίτλο “Χαρούμενο μέρος“, η συγγραφέας μας συστήνει αυτή τη φορά την Χάριετ, μία ειδικευόμενη νευροχειρούργο που δεν της φτάνει το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα μετέωρο σημείο της ζωής της και είναι ήδη αγχωμένη, θα πρέπει να παίξει και θέατρο για μία ολόκληρη βδομάδα μπροστά στους φίλους της, πως είναι ακόμα μαζί με τον πρώην αρραβωνιαστικό της, τον Γουίν, και νιώθουν μάλιστα τρελά ερωτευμένοι, αν και το τελευταίο δεν το λες και ψέμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Χάριετ και ο Γουίν χώρισαν εδώ και 5 μήνες, αλλά αποφάσισαν να το κρατήσουν μυστικό από την παρέα τους για να αποφύγουν την άβολη αυτή συνθήκη. Έλα όμως, που το εξοχικό που πέρασαν τα τελευταία χρόνια τα καλύτερα καλοκαίρια τους βγαίνει προς πώληση, και η, ας πούμε, μέχρι τώρα ιδιοκτήτριά του και κολλητή τους, έχει οργανώσει μία αξέχαστη τελευταία βδομάδα εκεί, μαζεύοντας για τελευταία φορά όλη την παρέα. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι δυο τους θα πρέπει να ξανά συναντηθούν, και όχι μόνο αυτό, θα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν αγαπημένο ζευγάρι που δεν χώρισε ποτέ, γιατί θα ήταν κρίμα να στεναχωρήσουν τους φίλους τους, ειδικά μετά από την αποκάλυψη βόμβα του ενός ζευγαριού της παρέας. Ίσως βέβαια, η αναγκαστική αυτή συμβίωση να αναζωπυρώσει τον έρωτά τους, ο οποίος εμφανώς ακόμα βράζει, και να τους κάνει να ξανά ονειρευτούν το μέλλον τους και να αφήσουν στην άκρη τον εγωισμό τους, ώστε να τα ξανά βρουν.

Ένα ρομάντζο, όχι μόνο για τον συντροφικό έρωτα, αλλά και για την αγάπη προς τους φίλους μας, τις οικογένειες δηλαδή που εμείς επιλέγουμε, καλογραμμένο από μία πένα γεμάτη συναισθήματα που δε θα θέλετε να αφήσετε από τα χέρια σας.

Το παιχνίδι της Υπομονής – Elena Armas

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Άλλη μία συγγραφέας εξίσου αγαπημένη στους λάτρεις των ρομαντικών μυθιστορημάτων είναι η Elena Armas και φυσικά δε θα μπορούσε το νέο της βιβλίο να λείπει από τις επιλογές μας. Το “Παιχνίδι της Υπομονής“, ένα βραδύκαυστο και όσο πρέπει περιγραφικό -άλλωστε η Armas έχει αποδείξει εδώ και 3 βιβλία πως το ταλέντο της στις πικάντικες περιγραφές είναι ανεπανάληπτο-, το “καταβροχθίσαμε” σε μία μόλις μέρα αφού αγαπήσαμε την Άνταλιν και τον Καμ, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς.

Μπορεί άραγε ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά 10χρονων κοριτσιών, μία κατεστραμμένη καλύβα και 2 γλυκύτατες κατσίκες να φέρουν κοντά δύο εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες, ώστε να συνεργαστούν αρμονικά και να φέρουν εις πέρας τον κοινό στόχο που τους ανατέθηκε; Όταν έφτανε στο Γκριν Όουκ, η Άνταλιν δεν ήξερε τι την περίμενε. Κανένας δεν την είχε προετοιμάσει για την “τιμωρία-εξιλέωση” της, επειδή αποκεφάλισε τη μασκότ της ποδοσφαιρικής ομάδας του πατέρα της, στην οποία τύχαινε και να δουλεύει βέβαια. Μεταξύ μας, κάπως δικαιολογημένη η πράξη της, αλλά έγινε τόσο viral που, σύμφωνα με τον πατέρα της, έβαζε σε κίνδυνο την ομάδα. Έτσι, πήρε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια της (άτυχη επιλογή 1), βρήκε έναν τυχαίο ξενώνα για να μείνει (άτυχη επιλογή 2) και όταν έφτασε εκεί πάτησε λιγουλάκι με το αμάξι τον προπονητή της νέας της ομάδας και ξεκίνησε μία σχέση μίσους μεταξύ τους (άτυχη επιλογή 3). Βέβαια, αν ο προπονητής αυτός είναι ο διάσημος, και πολύ όμορφος, τερματοφύλακας Κάμερον Καλντάνι, τότε το μίσος πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ένα πιο όμορφο συναίσθημα…

Ένα βιβλίο τόσο ρομαντικό όσο χρειάζεται, που παίζει με την υπομονή μας γλυκά, μέχρι επιτέλους να μπουν όλα στη σειρά τους και οι πρωταγωνιστές να… βάλουν μυαλό. Και για αυτό ακριβώς θα το αγαπήσετε και θα ανυπομονείτε να ξαναδείτε το ζεύγος στο επόμενο βιβλίο της, έστω και για λίγο ως δευτεραγωνιστές, μιας και αυτό είναι το στυλ της συγγραφέως, iykyk!

Ψάξε-Λύσε-Μάθε – Η Γεωγραφία είναι Πολύ Κουλ

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Πόσοι πιστεύουν ότι η γεωγραφία είναι κουλ; Πριν ασχοληθούν με αυτή και φυσικά πριν γνωρίσουν τα διασκεδαστικά και ευρηματικά λογοτεχνικά, και όχι μόνο, καμώματα της ομάδας Η Γεωγραφία είναι Πολύ Κουλ υποθέτουμε όχι και τόσοι πολλοί, αλλά ευτυχώς για το ευρύτερο κοινό, η ομάδα έχει πάρει φωτιά και συνεχώς εμπλουτίζει τα βιβλιοπωλεία με νέες κυκλοφορίες γεμάτες γεωγραφικά fun facts, έξυπνες δραστηριότητες και γνώσεις.

Αυτή τη φορά, για να δροσίσει το καλοκαίρι μας, κυκλοφόρησε το βιβλίο δραστηριοτήτων “Ψάξε-Λύσε-Μάθε“, το οποίο σκοπό έχει να φρεσκάρει τη μνήμη μας για όσα ήδη γνωρίζουμε και βέβαια να μας γεμίσει γνώσεις, κάτι που η ομάδα ξέρει πολύ καλά να κάνει, και με τον καλύτερο τρόπο μάλιστα. Σταυρόλεξα, κουίζ, αντιστοιχίσεις, κρυπτόλεξα, σ/λ, σουντόκου και ένα σωρό ακόμα ευφάνταστες δραστηριότητες με ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης για τα πάντα, όχι μόνο για τη γεωγραφία. Μη σας ξεγελά το όνομα της ομάδας, έχουν γνώσεις πολλές και γενικές…

Ένα τέλειο βιβλίο γεμάτο με γνώσεις που δεν ήξερες πως χρειαζόσουν, που θα κάνει ακόμα και τους πιο δύσπιστους αναγνώστες να τρελαθούν από ενθουσιασμό και να τρέξουν γρήγορα σε κάποιον να το παίξουν… διαβασμένοι, με τα νέα fun fact που έμαθαν!

Κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο – Ρέα Βιτάλη

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Για όσους τώρα προτιμούν τις νοσταλγικές ιστορίες, αυτές που σε ταξιδεύουν στον χρόνο και σε πάνε άλλες εποχές, το νέο βιβλίο της Ρέας Βιτάλη με τίτλο “Κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο” είναι η ιδανική επιλογή, και ειδικότερα για το φετινό καλοκαίρι, μιας και αυτή η συγκινητική αυτοβιογραφία της συγγραφέως μόλις επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα για να μας θυμίσει σχεδόν 10 χρόνια μετά από την πρώτη της κυκλοφορία, μία παλιότερη και από πολλούς λησμονημένη εκδοχή της Αθήνας.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας άλλωστε μεγάλωσε στην Αθήνα του ’60 και έπειτα, όπου όλα ήταν διαφορετικά και συνέχιζαν να αλλάζουν ραγδαία, που τα χρήματα έδιναν και έπαιρναν, και οι άνθρωποι ήταν αλλιώς, με άλλες προτεραιότητες, και έγραψαν έτσι την ιστορία μίας ολόκληρης γενιάς, με τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές της τις σελίδες. Έζησε εμπειρίες που σήμερα ούτε το διανοούμαστε πως ήταν εφικτές και έμαθε να διαβάζει τα μάτια των ανθρώπων, γιατί εξάλλου μόνο αυτά λένε την αλήθεια…

Ένα λογοτεχνικό ταξίδι σε μία αλησμόνητη εποχή, που έχει την ικανότητα να σε συνεπάρει, μέχρι και την τελευταία του σελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #2: 5 προτάσεις από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δηλώστε συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία