MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
19
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΛΗΨΗ

Έγκυος το καλοκαίρι: Να γιατί σας επηρεάζει τόσο η ζέστη

Εάν βιώνετε μια καλοκαιρινή εγκυμοσύνη το έχετε ήδη καταλάβει ότι ζεσταίνεστε περισσότερο από το φυσιολογικό. Ο ειδικός μας εξηγεί τους πιθανούς κινδύνους από τις υψηλές θερμοκρασίες και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Το καλοκαίρι μπήκε δυναμικά φέτος, με υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς. Κι αν όλοι ζεσταινόμαστε, περισσότερο ίσως υποφέρουν οι έγκυες, ειδικά όσες είναι με… φουσκωμένη κοιλίτσα. Αν νιώθετε να ζεσταίνεστε συνεχώς και να μην έχετε δύναμη να σηκώσετε ούτε ένα ποτήρι, υπάρχει εξήγηση.

Οι αλλαγές στο σώμα στην εγκυμοσύνη και οι αυξημένες απαιτήσεις

Τις εξωτερικές αλλαγές μπορούμε να τις δούμε. Στο εσωτερικό, όμως, του σώματος συντελείται ένα μικρό θαύμα που παράλληλα επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. «Κατά την εγκυμοσύνη συμβαίνουν πολλές και σημαντικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η σταδιακή αύξηση της περιεκτικότητάς του σε υγρά, η οποία είναι απαραίτητη για να υποστηριχθεί επαρκώς το αναπτυσσόμενο έμβρυο, αλλά και να προετοιμαστεί ο οργανισμός για την απώλεια αίματος κατά τον τοκετό. Ταυτόχρονα όμως μειώνεται ο αιματοκρίτης της γυναίκας, δηλαδή ελαττώνεται η πυκνότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να γίνεται πλημμελής μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε αύξηση του όγκου αίματος κατά περίπου 1,5 λίτρο μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης και κατ’ επέκταση σε αυξημένες απαιτήσεις λειτουργίας της καρδιάς, προκειμένου να μεταφέρονται τόσο το οξυγόνο όσο και οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στους ιστούς της εγκύου και του εμβρύου», εξηγεί ο Δρ. Χάρης Χ. Χηνιάδης, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓυναικεία τριχόπτωση: Συμβουλές και τα καλύτερα προϊόντα12.09.2018

«Αυτός είναι και ο λόγος που καθώς περνούν οι εβδομάδες της κύησης, βλέπουμε συχνά τις εγκύους να μην έχουν την αντοχή που είχαν έως τότε. Και όταν λέμε αντοχή δεν εννοούμε μόνο για άσκηση και τυχόν απαιτητικές δραστηριότητες, αλλά και για απλά πράγματα, όπως το περπάτημα, η αυτοεξυπηρέτηση, η εργασία κ.λπ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά από τις 32 εβδομάδες αρχίζει η άδεια εγκυμοσύνης», συνεχίζει.

Βέβαια, το πως αντεπεξέρχεται κάθε γυναίκα στις συνθήκες της εγκυμοσύνης, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η φυσική κατάστασή της, η ηλικία, οι ενδεχόμενες προϋπάρχουσες ασθένειες αλλά και η προσαρμοστικότητά της στα νέα δεδομένα. Γι’ αυτό, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπει κανείς υγιείς εγκύους οι οποίες έχουν μικρότερες αντοχές από άλλες που ενδεχομένως είναι αγύμναστες, με μεγαλύτερο βάρος και μεγαλύτερη ηλικία, οι οποίες όμως έχουν καλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους!

Είναι επικίνδυνες οι υψηλές θερμοκρασίες για την εγκυμοσύνη;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας αυτήν την περίοδο της ζωής της, οποιαδήποτε ακραία θερμοκρασία μπορεί να στρεσάρει πάρα πολύ την έγκυο. «Ειδικά ο καύσωνας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για τις εγκύους, επειδή λόγω της υψηλής περιβαλλοντικής θερμοκρασίας αναπτύσσουν αγγειοδιαστολή. Αυτή μειώνει την αρτηριακή πίεση και επηρεάζει τη λειτουργία της εφίδρωσης, η οποία είναι ο ψυκτικός μηχανισμός του σώματος, με συνέπεια να μην ρυθμίζεται σωστά η σωματική θερμοκρασία. Η μείωση της πίεσης επηρεάζει και τη λειτουργία των νεφρών, με επακόλουθο να μην γίνεται καλό φιλτράρισμα του αίματος, ούτε καλή διούρηση, γεγονός που επηρεάζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα (οξεοβασική ισορροπία). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην τρέφεται καλά το έμβρυο, αλλά να μην έχουμε φυσιολογικές λειτουργίες και εργαστηριακές τιμές στην ίδια την έγκυο. Είναι επομένως σαφές πως όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η έγκυος όχι μόνο έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά λόγω της εφίδρωσης, αλλά και σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο) και πρέπει να συνεργάζεται με τον μαιευτήρα της ώστε να έχει μια ισορροπημένη διατροφή και λήψη υγρών, που θα την βοηθήσει να αντέξει τη ζέστη» τονίζει ο Δρ Χηνιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕίναι επικίνδυνο να κάνουμε μπάνιο σε κρύα θάλασσα;12.09.2018

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Τι να αποφεύγετε για να νιώσετε καλύτερα

Πολύ σημαντικό -και λογικό!-, είναι να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε με απευθείας έκθεση στον ήλιο, είτε υπό σκιά. Οι ιδανικές συνθήκες είναι αυτές που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Θα βοηθήσει να παραμένετε σε καλά αεριζόμενους, δροσερούς χώρους, που ενδεχομένως θα κλιματίζονται εάν αυτό είναι εφικτό.

Η κατανάλωση πολλών υγρών, φρούτων και λαχανικών θα σας δροσίζει και θα σας διατηρεί ενυδατωμένη. Το ίδιο και τα συχνά δροσερά ντους, ειδικά τα ποδόλουτρα που θα ανακουφίσουν τα πόδια σας αν τα νιώθετε βαριά.

«Αυτή την εποχή, ακόμα κι αν δεν έχει καύσωνα, πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή έστω να γίνεται με χρήση αντηλιακών και στη σκιά, και πάντοτε με συνεχή κατανάλωση υγρών, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος θερμοπληξίας. Εννοείται πως σε περίπτωση δυσφορίας ή οποιουδήποτε περίεργου συμπτώματος θα ενημερώσουν άμεσα τον μαιευτήρα τους, για να τους δώσει οδηγίες», καταλήγει ο Δρ Χηνιάδης.

Περισσότερα από The Art of Life