MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Γιατί δεν πρέπει να «κόβουμε» τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας

Ψωμάκι, πατάτες, μακαρόνια… Μπορεί να τα αποκλείουμε συχνά από τις επιλογές μας, ειδικά σε περιόδους δίαιτας, ωστόσο οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για μια ισορροπημένη διατροφή.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπη. «Και τα τρία αυτά μακροθρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, με τους υδατάνθρακες να καταλαμβάνουν το 55% των ημερησίων θερμίδων μας, τις πρωτεΐνες το 15-20% (ανάλογα με τη δραστηριότητά μας) και τα λίπη το υπόλοιπο 25-30% (κατά προτίμηση από καλά λιπαρά, ακόρεστα ή πολυακόρεστα)» εξηγεί η Ρένα Γάλλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες: Είναι υγιεινή επιλογή;

«Όταν ακολουθούμε μια δίαιτα αδυνατίσματος πρέπει αναγκαστικά να ελαττώσουμε λίγο τις θερμίδες μας και αφού οι πρωτεΐνες είναι βασικό δομικό συστατικό για τους μύες μας, τα μόνα που μπορούμε να μειώσουμε είναι οι υδατάνθρακες ή το λίπος. Κατά καιρούς ακούμε για δίαιτες που γίνονται «της μόδας», καθώς υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα χωρίς όμως να είναι σωστές για την υγεία και την ευεξία μας. Αυτές οι δίαιτες συνήθως ενοχοποιούν τους υδατάνθρακες για θερμιδογόνους και τους αποκλείουν, πολλές φορές και εντελώς από τη διατροφή μας. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφορούν σε σχέση με τη δίαιτα» σχολιάζει η διαιτολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑVegan διατροφή: 7 tips για να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις12.09.2018

Ενέργεια, φυτικές ίνες και ρύθμιση του σακχάρου

Η Ρένα Γάλλου ρίχνει το φως στους υδατάνθρακες και το ρόλο τους σε μια ισορροπημένη διατροφή για υγεία και ευεξία. Οι υδατάνθρακες λειτουργούν ως κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Κατά την πέψη, οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια μορφή καυσίμου για τα κύτταρα, τους μύες και τον εγκέφαλο μας. Η επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων εξασφαλίζει σταθερή παροχή ενέργειας και βελτιώνει τη γενική αίσθηση ευεξίας.

Εκτός από την παροχή ενέργειας, οι υδατάνθρακες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, η κατανάλωση υδατανθράκων προσφέρει ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Για παράδειγμα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, που βρίσκονται κυρίως σε υδατάνθρακες όπως οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής άλεσης, βοηθούν στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και στην υγιή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Επιπλέον, η πρόσληψη υδατανθράκων με αργούς ρυθμούς απελευθέρωσης, όπως οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι φρούτα, βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και προλαμβάνει την υπερβολική αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από γεύματα, προστατεύοντας έτσι από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, οι υδατάνθρακες προσφέρουν στον οργανισμό μας γευστική ικανοποίηση και συμβάλλουν στην ποικιλομορφία της διατροφής μας, βοηθώντας στην τήρηση ενός ισορροπημένου και υγιεινού διαιτολογίου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πιο γευστικές τροφές που μας κάνουν και νιώθουμε όμορφα (comfort food) είναι υδατάνθρακες.

Ναι μεν, αλλά

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη την ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Οι υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, όπως οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, παρέχουν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, οι υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας, όπως η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα δημητριακά, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο παχυσαρκία», προσθέτει η διαιτολόγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυμβουλές «αντικαρκινικής» διατροφής από τη διατροφολόγο12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life