MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Όταν η Emeli Sandé ξαναβρήκε τον εαυτό της: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα

Από το εξωφρενικά επιτυχημένο ντεμπούτο και τις δύο συγκλονιστικές ερμηνείες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, μέχρι τον νέο δίσκο της, η Emeli Sandé δεν σταματά να μας εκπλήσσει – και μας κάνει να ανυπομονούμε για την πρώτη της συναυλία στην Ελλάδα, το Σάββατο 3 Αυγούστου στο Sani Festival.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 30.07.2024

Το έτος είναι 2012 και η Emeli Sande μεσουρανεί στις playlist μας – Next to me, My Kind of Love, Read all about it, Clown, Hurts, Heaven, είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες της Σκωτσέζας τραγουδίστριας που σημάδεψαν τα 10s. Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει – όχι όμως η ικανότητα της Sande να μας συγκινεί με την συγκλονιστική φωνή της, την οποία θα ακούσουμε για πρώτη φορά ζωντανά στην Ελλάδα το Σάββατο 3 Αυγούστου στο Sani Festival.

Η εμφάνιση της σημαντικής Βρετανίδας καλλιτέχνιδας στον Λόφο της Σάνης πλησιάζει – και αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για να ανατρέξουμε στην μοναδική πορεία της, που μετρά δεκάδες επιτυχίες, ένα εξωφρενικά επιτυχημένο ντεμπούτο, ιστορικές εμφανίσεις και το πιο σημαντικό: την επανεφεύρεση του εαυτού της, για να φτάσει στην καλύτερη φάση της ζωής της, σήμερα.

Emeli Sandé

Emeli Sandé

Από το απίστευτο ντεμπούτο μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

Γεννημένη στο Sunderland, μεγαλωμένη στη Σκωτία και με πτυχίο στην ιατρική με ειδίκευση στις νευροεπιστήμες, στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η Adele Emily Sandé (όπως είναι ολόκληρο το όνομά της) ήξερε από την πρώτη στιγμή ότι θα γίνει τραγουδοποιός.

Ξεκινώντας σαν στιχουργός για τους πιο ανερχόμενους Βρετανούς καλλιτέχνες, δεν άργησε να δώσει τα φωνητικά της σε επιτυχίες όπως το “Never Be Your Woman” του Wiley, ενώ το καλοκαίρι του 2011 θα κυκλοφορήσει το πρώτο σόλο κομμάτι της, με τίτλο Heaven, από το ντεμπούτο της, Our Version of Events. Το πρώτο της νούμερο 1 στα charts θα φτάσει λίγο αργότερα με το συγκλονιστικό Read All About It,με τον δίσκο να κατακτά την κορυφή στην Βρετανία μερικούς μήνες μετά.

Τα hits ακολουθούσαν το ένα μετά το άλλο και η τεράστια επιτυχία του Our Version of Events μιλά από μόνη της. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητο highlight στην καριέρα της Sande, δεν είναι άλλο από τις ιστορικές ερμηνείες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012.

Στις 27 Ιουλίου του 2012 έκανε το κοινό να ανατριχιασει με την επιβλητική και βαθιά συναισθηματική ερμηνεία του περίφημου εκκλησιαστικού ύμνου Abide with me, στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Αυτή η ερμηνεία ήταν ένας φόρος τιμής στους «.. .φίλους και τις οικογένειες εκείνων που δεν μπορούν να είναι στο στάδιο απόψε», συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων των βομβαρδισμών της «7/7» του 2005 στο Λονδίνο (την επομένη ακριβώς ημέρα που ανατέθηκε στο Λονδίνο η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων). Φωτογραφίες των θυμάτων προβάλλονταν στις οθόνες ενώ ακουγόταν απόσπασμα από το ατμοσφαιρικό έργο του Brian Eno «An Ending (Ascent)» και μια ομάδα χορευτών ερμήνευε μία εκπληκτική χορογραφία του Akram Khan.

Παράλληλα, το πρώτο σόλο κομμάτι της καριέρας της, Heaven, χρησιμοποιήθηκε για να ντύσει την εμφάνιση του ανθρώπου που άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε σήμερα που δεν είναι άλλος από τον Sir Tim Berners-Lee τον εφευρέτη του web.

Στις 12 Αυγούστου 2012, στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Sandé τραγούδησε το “Read All About It (Part III)”, ενώ προβαλλόταν βίντεο με σκηνές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης και δύναμης των αθλητών που είχαν λάβει μέρος στους Αγώνες.

Tέλος, το BBC χρησιμοποίησε μια δική της διασκευή του “Imagine” του John Lennon για να ντύσει μουσικά το Conclusion που έφτιαξε στο τέλος της κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 2013 ήρθε και η μαζική “επιβράβευση” της Emeli Sande, η οποία κέρδισε δύο BRIT awards για Καλύτερη Βρετανίδα Καλλιτέχνιδα και για Καλύτερο Βρετανικό Άλμπουμ. Το τραγούδι της “Next to Me” κέρδισε δύο βραβεία Ivor Novello για το “Best Song Musically and Lyrically” και το “PRS for Music Most Performed Work” το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSani Festival 2024: Εμβληματικές συναυλίες και εμφανίσεις στον Λόφο Σάνης και αυτό το καλοκαίρι12.09.2018

Έχοντας τραγουδήσει το Abide With Me ενώπιον 900 εκατομμυρίων τηλεθεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και έχοντας δει το ντεμπούτο άλμπουμ της, Our Version Of Events, να γίνεται ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις δίσκος του 2012, έχοντας σαρώσει τα μουσικά βραβεία την επόμενη χρονιά, έχοντας κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, η Emeli Sande τα είχε ολα. Κι όμως, είχε ανάγκη από ένα διάλειμμα, όπως πολλές φορές έχει εξομολογηθεί.

Emeli Sandé

Emeli Sandé

Η θριαμβευτική επιστροφή της Emeli Sande

Μετά από ένα επώδυνο διαζύγιο και δύο δίσκους που δεν θύμιζαν τόσο την Sande που είχαμε αγαπήσει, η Emeli επέστρεψε το 2022, καλύτερη από ποτέ, με τον δίσκο Let’s Say For Instance, ίσως τον πιο “ξεδιάντροπα” soul και δυναμικό δίσκο της μέχρι τώρα, τον οποίο έγραφε όταν γνώρισε την πλέον αρραβωνιαστικιά της, κλασική πιανίστα Yoana Karemova.

«Υποθέτω ότι οι άνθρωποι το έκαναν ολόκληρη ιστορία, ότι ερωτεύτηκα μια γυναίκα. Αλλά για μένα, το να είσαι ερωτευμένος σε αυτό το επίπεδο, αυτή είναι η ιστορία. Σίγουρα δεν έχω νιώσει ποτέ αυτό το βάθος αγάπης» θα πει στην Guardian, ενώ παραδέχεται ότι πλέον “καταλαβαίνει περισσότερο” τα τραγούδια που έγραψε πριν από δέκα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSani Festival 2024 Η Emeli Sandé για πρώτη φορά στο Λόφο Σάνης12.09.2018

Και αν στο Let’s Say for Instance την ακούσαμε να τραγουδάει για την επανεφεύρεση του εαυτού της και τη δύναμη που βρήκε μέσα της, τότε στον νέο, πέμπτο δίσκο της, με τίτλο How Were We To Know, την βρίσκουμε στην πιο ρομαντική φάση της ζωής της, να πειραματίζεται περισσότερο με dance και reggae, να παίζει με soul και gospel, και να γράφει χορευτικά κομμάτια, όπως το My Boy Likes To Party, αλλά και μπαλάντες, όπως το ομώνυμο με τον δίσκο κομμάτι, που μας θύμισε ακριβώς τον λόγο για τον οποίο την είχαμε αγαπήσει: για την γεμάτη δύναμη φωνή της που γεννά συναισθήματα, είτε τραγουδά soul και gospel μελωδίες, είτε χορευτική R&B.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες

Ημερομηνία:Σάββατο 3 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης:21:30
Σημεία Προπώλησης: more.com
Τιμή εισιτηρίου:Platinum: 200€, Gold: 100€, Silver: 70€, Bronze: 50€, Balcony: 30€
Πληροφορίες:Sani Resort, Σάνη, Κασσάνδρα, Θεσσαλονίκη, 2310317327

Περισσότερα από Αφιέρωμα