MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Placebo: 10 τραγούδια που ανυπομονούμε να ακούσουμε ζωντανά στον Λυκαβηττό

Οι Placebo επιστρέφουν στην Ελλάδα και εμείς τραγουδάμε από τώρα τα αγαπημένα μας κομμάτια για να προετοιμαστούμε για μια καυτή βραδιά, στον λόφο του Λυκαβηττού την Πέμπτη 1η Αυγούστου.

Μαρία Βέλμαχου | 31.07.2024

Placebo στα λατινικά σημαίνει “θα ευχαριστήσω”. Ωστόσο, οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως εκείνο το ψευδό-φάρμακο που σε κάνει να ξεπερνάς τα προβλήματά σου, μέσω της αυθυποβολής. Αν το καλοσκεφτείς, αυτό κατά κάποιον τρόπο κάνουν και οι Placebo, αφού εδώ και τριάντα χρόνια, μέσω της μουσικής τους προσφέρουν ανακούφιση από τον δυστοπικό αυτό κόσμο, σε όλους εμάς που τους ακούμε φανατικά, που σιγοτραγουδάμε τους στίχους τους όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Εξάλλου, στα κομμάτια τους ακούμε θέματα επίκαιρα – ίσως πιο επίκαιρα από ποτέ, όπως η ταυτότητα φύλου, η κατάθλιψη, ο εθισμός, η ζωή στον καπιταλισμό, η καταστροφή του πλανήτη, ο έρωτας, αλλά και η απογοήτευση.

8 studio albums, 9 compilation albums, 1 MTV Unplugged και 1 live box set μετά, οι Placebo επισκέπτονται ξανά την Ελλάδα, για μια επική συναυλία, όπως εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2003, 21 χρόνια πριν, στο ίδιο εμβληματικό σημείο, το Θέατρο Λυκαβηττού. «Can you imagine a love that is so proud? It never has to question why or how» μας τραγουδούν και εμείς, ενόψει της καυτής αθηναϊκής βραδιάς που μας περιμένει στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού την Πέμπτη 1η Αυγούστου, βρίσκουμε αφορμή να προετοιμαστούμε και να μοιραστούμε μαζί σας μερικά από τα καλύτερα κομμάτια τους.

1. Every you Every me

Πρόκειται ίσως για το πιο δημοφιλές τους τραγούδι και όχι αδίκως, αφού στη πρώτη σκηνή της διαχρονικής ταινίας «Cruel Intentions», οι στίχοι «Carve your name into my arm, Instead of stressed, I lie here charmed, Cause there’s nothing else to do, Every me and every you» έχουν ήδη πει ό,τι θα χρειαζόμασταν να ξέρουμε για τη ταινία. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1998 και μιλώντας για πάθη και εθισμούς, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί αγαπημένη επιλογή soundtrack για ταινίες και σειρές.

2. The Bitter End

Πέντε χρόνια αργότερα, οι Placebo μας παρουσιάζουν το The Bitter End, ένα τραγούδι που μας προκαλεί να τραγουδήσουμε τους στίχους έναν-έναν με όλη την ένταση που μπορούμε να εκφράσουμε. «I’m running out of time, I’m out of step and closing down» και στο videoclip ένα ζευγάρι να ακολουθεί ο ένας τον άλλον. Εγγυημένη επιτυχία.

3. Special Needs

Ένα τραγούδι που εξερευνά την ανάγκη μας για επικοινωνία, σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα των αγαπημένων μας τραγουδιών. «Just 19, a sucker’s dream. I guess I thought you had the flavour», μια παλιά σχέση που έληξε, η θύμηση μιας αγάπης που χάθηκε και η συνειδητοποίηση της αλλαγής, όλα μέσα σε ένα από τα πιο ώριμα και συναισθηματικά τραγούδια των Placebo. Aγαπημένο, διαχρονικό και συναισθηματικά ειλικρινές. It’s a must.

4. Song to Say Goodbye

Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια των Placebo, που αναδεικνύει τη καλλιτεχνική τους εξέλιξη και σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αναφέρεται στην απελπισία και τον πόνο που συνοδεύουν την απομάκρυνση από κάποιον που αγαπάς. Αφιερωμένο σε έναν φίλο του Molko που πάλευε με την εξάρτηση (όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο τραγουδιστής), το τραγούδι αφηγείται την ιστορία ενός ατόμου που προσπαθεί να αποχαιρετήσει κάποιον που χάνει τον εαυτό του.

5. Pure Morning

Αποτελεί η φιλία πηγή στήριξης σε δύσκολες στιγμές; Σίγουρα. Μας το αποδεικνύουν αυτό με το τραγούδι τους «Pure Morning» οι Placebo; Ακόμη πιο σίγουρα. «A friend in need’s a friend indeed, a friend with weed is better» και το συναίσθημα του να ξυπνάς ένα πρωί μετά από μια δύσκολη νύχτα και να βρίσκεις παρηγοριά και κατανόηση σε έναν φίλο. Ένα τραγούδι που όλοι ανυπομονούμε να ακούσουμε από κοντά.

6. Running Up That Hill

Η επιθυμία να αλλάξεις θέσεις με κάποιον για να κατανοήσεις πλήρως την άποψή του και τα συναισθήματά του. Αυτό διαπραγματεύεται το Running Up That Hill και με τους στίχους «And if I only could, I’d make a deal with God, and I’d get him to swap our places», στίχοι που έχουν γίνει viral trend στο TikTok, εκφράζεται η επιθυμία για βαθύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση μέσα σε μια σχέση. Ένα τραγούδι- επανεκτέλεση από τους Placebo, που είχε ήδη καθιερώσει τη Kate Bush και που διατηρώντας τη βασική μελωδία και τους στίχους του πρωτότυπου τραγουδιού της, προσθέτει μια πιο σκοτεινή και ατμοσφαιρική διάσταση.

7. Special K

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Placebo, που κυκλοφόρησε ως το τρίτο single από το τρίτο τους άλμπουμ, «Black Market Music», το 2000. Το “Special K” αναφέρεται στην κεταμίνη, με τους στίχους «Gravity, no escaping gravity» να αναδεικνύουν αυτή την αίσθηση της της βύθισης σε μια κατάσταση αλλοιωμένης συνείδησης. Το συγκεκριμένο τραγούδι, αλλά και η επιτυχία του στα charts καθιέρωσε τους Placebo σαν μια μπάντα που δεν φοβάται να αγγίξει προκλητικά και αμφιλεγόμενα θέματα.

8. Nancy Boy

Το breakthrough hit του συγκροτήματος. Σεξουαλικότητα, ταυτότητα, εθισμός. To «Nancy Boy» – που στη Βρετανία ήταν ένας ακόμα υποτιμητικός όρος για ομοφυλόφιλους άνδρες – αμφισβήτησε τις παραδοσιακές νόρμες φύλου και σεξουαλικότητας και ο στίχος «More and more in time, I find that I’m struggling to cope» αναδεικνύει αυτή ακριβώς τη ψυχολογική πάλη.

9. Twenty Years

Μια ενδοσκοπική μπαλάντα με τη χαρακτηριστική, συγκινητική φωνή του Brian Molko. «There are twenty years to go, The faithful and the low, The best of starts; the broken heart; the stone» τραγουδά για το πως οι εμπειρίες κάθε ανθρώπου επηρεάζουν την οπτική του για τα πράγματα και τη ζωή.

10. Beautiful James

Αυτό το τραγούδι, που κυκλοφόρησε το 2021, σηματοδότησε την επιστροφή του συγκροτήματος μετά από αρκετά χρόνια απουσίας – και η αλήθεια είναι ότι το αγαπήσαμε πολύ, για το δυνατό του μήνυμα, αλλά για και την επιστροφή του συγκροτήματος σε έναν ήχο που τους χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια και μας είχε λείψει κάπως. Ο Brian Molko έχει δηλώσει ότι το τραγούδι γράφτηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη ανισότητα και το μίσος που βλέπουμε όλοι γύρω μας. Άλλος ένας λόγος για να τον χειροκροτήσουμε, την Πέμπτη 1η Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRockwave Nights: Οι Placebo επιστρέφουν στον Λυκαβηττό12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι Placebo θα εμφανιστούν στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού την Πέμπτη 1η Αυγούστου

Ώρα έναρξης: 21:00
Συμμετέχουν: Big Special
Τιμή εισιτηρίου: 55€
Προπώληση εδώ

Περισσότερα από Αφιέρωμα