MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα φαγητού αν θέλουμε να αποφύγουμε τον διαβήτη τύπου 2

Νέα επιστημονική έρευνα «εντοπίζει» την ώρα της ημέρας όπου η υψηλή πρόσληψη ενέργειας και γλυκαιμικού φορτίου από το φαγητό αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Με τον σακχαρώδη διαβήτη να λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας στον Δυτικό κόσμο, οι ειδικοί εστιάζουν στους τρόπους αποφυγής του. Ένα από τα στοιχεία που εξετάζουν είναι ο συσχετισμός της ώρας των γευμάτων με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care δίνει μια απάντηση: σύμφωνα με τους ερευνητές, η υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και γλυκαιμικού φορτίου αργά το πρωί σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι εξελίξεις στη διαχείριση του διαβήτη12.09.2018

Αυτές είναι οι ώρες φαγητού που μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Στη μελέτη πήραν μέρος σχεδόν 9.000 Ισπανόφωνοι/Λατίνοι ενήλικες από τις ΗΠΑ χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. Η ώρα του γεύματος κατηγοριοποιήθηκε σε 5 χρονικές περιόδους: νωρίς το πρωί (6:00-8:59 π.μ.), αργά το πρωί (9:00-11:59 π.μ.), απόγευμα (12:00-5:59 μ.μ.), βράδυ (6: 00-11:59 μ.μ.) και νύχτα (0:00-5:59 π.μ.).

Αυτό που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν ότι κάθε αύξηση κατά 100 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη και κατά 10 μονάδες στο γλυκαιμικό φορτίο αργά το πρωί συσχετίστηκε με 6% και 7% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, την ποιότητα της δίαιτας και άλλους παράγοντες. Δεν βρέθηκε τέτοια συσχέτιση μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και του γλυκαιμικού φορτίου νωρίς το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ ή τη νύχτα και τον κίνδυνο για διαβήτη.

Η μεταφορά αργά το πρωί 100 kcal ενεργειακής πρόσληψης από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Ομοίως, η μεταφορά αργά το πρωί 10 μονάδων ενεργειακά προσαρμοσμένου γλυκαιμικού φορτίου από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ απέδωσε 7%-9% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τις Καθηγήτριες του ΕΚΠΑ, Λίνα Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγο, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής, τα νέα αυτά δεδομένα ενισχύουν υπάρχοντα στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι η πρόσληψη τροφής νωρίς μέσα στην ημέρα κυρίως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Λόγω του μεγάλου επιπολασμού προδιαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη σε αναπτυγμένες χώρες όπως στις Ευρωπαϊκές, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί παρεμβάσεις στον πληθυσμό αυτό όπως η “Care4Diabetes (C4D): Reducing the burden of non-communicable diseases by providing a multidisciplinary lifestyle treatment intervention for type 2 diabetes”. Η Ευρωπαϊκή αυτή κοινή δράση «Φροντίδα για το Διαβήτη» στοχεύει στη βελτίωση της υγείας των πολίτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω προγραμμάτων που εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα στη διατροφή, στην άσκηση, στον ύπνο και στη διαχείριση του καθημερινού στρες. Ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2023, έχει διάρκεια 36 μηνών και συμμετέχουν συνολικά 12 χώρες. Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας είναι 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (1η ΥΠΕ) σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί δεν πρέπει να «κόβουμε» τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life