MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου εάν κόψεις τα τεχνητά γλυκαντικά

Αλλάζει πραγματικά κάτι στο σώμα σας αν κόψετε τα τεχνητά γλυκαντικά;

Monopoli Team

Από τότε που οι ειδικοί έχουν συνειδητοποιήσει τις πολλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία από τη συνεχή κατανάλωση υπερβολικών προστιθέμενων σακχάρων (αυξημένη φλεγμονή, μεταβολή της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου , γενικός αυξημένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών κ.λπ.), δημιουργήθηκαν τα τεχνητά γλυκαντικά.

Αυτές οι ουσίες, που περιλαμβάνουν ασπαρτάμη, σουκραλόζη (Splenda), στέβια, κ.α. παρέχουν παρόμοια γλυκύτητα με τη ζάχαρη με λίγες έως καθόλου θερμίδες και βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία συσκευασμένων τροφίμων, από αναψυκτικά διαίτης έως σκόνες πρωτεΐνης.

Είναι όμως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες πραγματικά καλύτερες από την απλή ζάχαρη; Εκεί είναι που τα πράγματα κολλάνε λίγο. Τα δεδομένα για τα τεχνητά γλυκαντικά είναι γλυκόπικρα και όλοι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από περισσότερη έρευνα, ώστε να αξιολογηθεί οριστικά ο αντίκτυπός τους στον οργανισμό. Τι μπορεί λοιπόν να συμβεί στο σώμα σας (και στο έντερο) όταν —ή εάν— αποφασίσετε να μειώσετε τα τεχνητά γλυκαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυτή είναι η καλύτερη ώρα φαγητού αν θέλουμε να αποφύγουμε τον διαβήτη τύπου 212.09.2018

Η αντικρουόμενη επιστήμη γύρω από τα τεχνητά γλυκαντικά

Το θέμα των τεχνητών γλυκαντικών είναι ένα σημαντικό ζήτημα στους χώρους υγείας και ευεξίας…αλλά με ελάχιστη επιστημονική υποστήριξη. Με τα χρόνια, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τύποι τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να σχετίζονται με θέματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου , διαταραγμένο μικροβίωμα του εντέρου και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τεχνητά γλυκαντικά πιθανότατα δεν συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος …κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα.

Στη συνέχεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έβαλε λάδι στη φωτιά πέρυσι, όταν συνέστησε να μην χρησιμοποιούμε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για τη διαχείριση του βάρους λόγω των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και άλλες αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων υποστηρίζουν την ασφάλεια της ασπαρτάμης και άλλων τεχνητών γλυκαντικών . Λοιπόν… τι ισχύει;

Βασικά, χρειαζόμαστε περισσότερη ποιοτική έρευνα. Παρά το γεγονός ότι είναι μερικά από τα συστατικά που έχουν μελετηθεί αρκετά, υπάρχει αρκετή διαμάχη γύρω από τις δυνητικά ευεργετικές και αρνητικές επιδράσεις των γλυκαντικών χαμηλών και χωρίς θερμίδες ώστε να δικαιολογείται περαιτέρω μελέτη με τη μορφή τυχαιοποιημένων δοκιμών ελέγχου σε πολλούς πληθυσμούς.

Παρόλο λοιπόν που υπάρχουν εικασίες ότι τα γλυκαντικά χαμηλών και χωρίς θερμίδες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένα θέματα υγείας, τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί δεν πρέπει να «κόβουμε» τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας12.09.2018

Οι μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία και της κατανάλωσης γλυκαντικών. Αλλά αυτές οι συσχετίσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs), γνωστό και ως το χρυσό πρότυπο της έρευνας, όπου συγκεκριμένες παρεμβάσεις ή θεραπείες δοκιμάζονται απευθείας σε άτομα που επιλέγονται τυχαία.

Όπου έχουν διεξαχθεί αυστηρές μελέτες παρέμβασης για τον έλεγχο των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των γλυκαντικών χαμηλών και χωρίς θερμίδες, τα στοιχεία τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών δείχνουν ουδέτερα και θετικά αποτελέσματα, όχι αρνητικά αποτελέσματα.

Όμως τα αντικρουόμενα δεδομένα οδηγούν σε μεγαλύτερη σύγχυση -και περαιτέρω εικασίες- σχετικά με την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών. Η IARC (Διεθνής Οργανισμός Έρευνας και Καρκίνου) έκανε μια έκθεση δηλώνοντας ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο.

Ενώ η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA) διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν πειστικά στοιχεία από πειραματικά δεδομένα σε ζώα ή ανθρώπους ότι η ασπαρτάμη έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο FDA, μαζί με την EFSA επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία όταν η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σε κανονικές ποσότητες.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Διατροφή