MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #4: 5 επιλογές από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Καθώς διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού, ξεχωρίσαμε τα 5 ιδανικότερα βιβλία για όλα τα λογοτεχνικά γούστα, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, που θα σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά φέτος στις διακοπές, και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Photo by Kostiantyn Li on Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Καλοκαίρι στο νησί, στο βουνό, στο χωριό ή την πόλη. Σημασία δεν έχει που θα το περάσουμε, αλλά ποιος θα μας κρατήσει συντροφιά, και η αλήθεια είναι πως καλύτερη επιλογή από τη λογοτεχνία ίσως και να μην υπάρχει, για πολλούς.

Για αυτό και παρέα με τις εκδόσεις Ψυχογιός, ανακαλύψαμε τις 5 καλύτερες επιλογές, σε διάφορα λογοτεχνικά είδη, που έχουν στολίσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων φέτος το καλοκαίρι, και αξίζουν χωρίς αμφιβολία μία θέση στη βαλίτσα ή και το κομοδίνο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #3: 5 επιλογές από τις Εκδόσεις Διόπτρα12.09.2018

Τα λέμε τον Αύγουστο – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Αναμφίβολα, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους ισπανόφωνους συγγραφείς των τελευταίων δεκαετιών, το έργο του οποίου μέχρι και πριν λίγο καιρό θεωρούσαμε πως είχε ολοκληρωθεί με τις «Δύστυχες πουτάνες της ζωής μου», που πράγματι ήταν το τελευταίο έργο του, που εκδόθηκε όσο ήταν εν ζωή ο συγγραφέας. Φέτος όμως, μαζί με τη συμπλήρωση 10 ετών απουσίας του Μάρκες, οι δύο γιοι του, Ροντρίγκο και Γκονζάλο, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα έργο το οποίο εδώ και 25 χρόνια βρισκόταν στην αφάνεια, αφού ο δημιουργός του το είχε… αφορίσει ως ανάξιο δημοσίευσης.

Φυσικά, αναφερόμαστε στην επίκαιρη, λόγω μήνα, νουβέλα του με τίτλο «Τα λέμε τον Αύγουστο», η οποία αποτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη μία από τις καταλληλότερες επιλογές για όσους ψάχνουν μία σύντομη ιστορία να τους κρατήσει συντροφιά φέτος το καλοκαίρι. Και παρότι η ιστορία της Άνα Μαγκνταλένα Μπαχ -η οποία κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου ταξιδεύει στην Καραϊβική, για να αφήσει λουλούδια στον τάφο της μητέρας της με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων της- γράφτηκε όσο ο Μάρκες είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται στην αρρώστια που τον στέρησε από τον κόσμο της λογοτεχνίας, είναι ένα αρκετά ώριμο και χαρακτηριστικό της γραφής του έργο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα του συγγραφέα. Με φόντο λοιπόν τη μαγευτική ζάλη του νησιού, η περιπέτεια του αγνώστου και του απαγορευμένου θα κερδίσει την πρωταγωνίστριά μας και τα ετήσια ταξίδια στη λιμνοθάλασσα της Καραϊβικής θα αποκτήσουν διπλό νόημα για εκείνη, ακόμα και αν βρίσκεται εδώ και 27 χρόνια σε έναν, φαινομενικά, ευτυχισμένο γάμο.

Μία σύντομη ιστορία, σμιλεμένη από τη χαρακτηριστική πένα του μοναδικού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη, μέχρι και την τελευταία της λέξη.  

Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού – Τεύκρος Μιχαηλίδης

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Συνεχίζουμε με μία επιλογή που απευθύνεται και πάλι σε όσους ψάχνουν ένα ολιγοσέλιδο αλλά γεμάτο ενδιαφέρον βιβλίο. Ο τίτλος της επιλογής αυτής είναι «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού» και ίσως σε κάποιους να φανεί γνώριμος, αφού αποτελεί επανέκδοση. Πιο συγκεκριμένα, μετά από 12 χρόνια, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, άσος της “μαθηματικής μυθοπλασίας”, και οι εκδόσεις Ψυχογιός, αποφάσισαν να φρεσκάρουν τη μνήμη των αναγνωστών και να τους χαρίσουν μία νέα βελτιωμένη έκδοση του μυθιστορήματος που έδωσε στον έρωτα μία μαθηματική πλευρά, με φόντο το πανέμορφο νησί της Σερίφου.

Όλα ξεκινούν όταν ένας νεαρός μαθηματικός επιλέγει τη Σέριφο για τις διακοπές του, μετά από πρόσκληση ενός φίλου και παλιού, ντόπιου, συμφοιτητή του. Τέλη της δεκαετίας του ’70 η εποχή, ιδιαίτερα κρίσιμη και μετέωρη, όμως ο έρωτας καταφέρνει να τον βρει, και ακούει στο όνομα Ερνεστίν. Και ενώ το καλοκαίρι τους χαρίζει απλόχερα τα τέσσερα χρώματά του, εκείνοι θα καταπιαστούν με τη μαθητική τους υπόσταση και έναν γρίφο που έχει να διηγηθεί πολλά, σε όποιον καταφέρει να τον λύσει…

Αν θέλετε να γίνετε μάρτυρας στο πάντρεμα του έρωτα με τα μαθηματικά, και δη σε ένα τόσο μαγευτικό νησί όπως η Σέριφος, αυτό το βιβλίο είναι σίγουρα για σας. Bonus point, αν το μέρος των διακοπών σας είναι η Σέριφος!

Ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι – Annabel Monaghan

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Για αυτούς που δεν μπορούν να πάνε διακοπές χωρίς να τους συντροφεύει ένα ρομαντικό μυθιστόρημα είναι η επόμενη επιλογή, που ακούει στο πολύ καλοκαιρινό όνομα «Ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι». Η συγγραφέας του, Annabel Monaghan, οραματίστηκε ένα ιδανικό και άκρως ρομαντικό καλοκαίρι, ακόμα και με τις μικρές αναποδιές του, που τις περισσότερες φορές γίνονται για καλό, και αποφάσισε να το μεταφέρει στο χαρτί, για να ταξιδέψει και εμάς.

Με πρωταγωνίστρια την Τέρι, η ιστορία μάς μεταφέρει στο Λογκ Άιλαντ, όπου εκτός από την ίδια, τον αρραβωνιαστικό της και την οικογένεια της που ετοιμάζει τον γάμο τους, το καλοκαίρι του θα το περάσει εκεί και ο Γουάιατ, ο εφηβικός έρωτας της. Βέβαια, μπορεί το ρομαντικό τους ειδύλλιο να είχε τελειώσει κάπως άδοξα στην τρυφερή ηλικία των 17, και από τότε να έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια, όμως η καρδιά είναι ένας απρόβλεπτος και ανεξάρτητος οργανισμός που δεν υπακούει σε κανόνες, ούτε και στις υποδείξεις του μυαλού. Έτσι, οι διακοπές που άρχισαν με τη προοπτική η Τέρι να βρει το κατάλληλο χώρο για τη δεξίωση του γάμου της, μετατρέπονται οριακά σε εφιάλτη, αφού οι αναμνήσεις από το παρελθόν και μία αινιγματική συνάντηση στο παρόν, θα τη βάλουν σε μία διαδικασία επιλογής, πολύ δυσκολότερη και από τις ετοιμασίες του, πιθανού πλέον, γάμου της…

Ένα ιδανικό για την παραλία ρομάντζο, για τους έρωτες που ακόμα και αν μας πλήγωσαν, κουρνιάζουν στην καρδιά μας σαν να μην έφυγαν ποτέ, περιμένοντας μία δεύτερη ευκαιρία.

Άννα Ο – Matthew Blake

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Αν τώρα, από τις διακοπές σας νιώθετε πως λείπει ένα ψυχολογικό θρίλερ, για να γίνουν ιδανικές, το «Άννα Ο» του Matthew Blake είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεστε. Το γεμάτο σασπένς, μυστήριο και ανατροπές αυτό βιβλίο, το οποίο μάλιστα βασίζεται και σε εν μέρει πραγματικά στοιχεία, αφού ο συγγραφέας έχει ξεψαχνίσει τις γνωστές υποθέσεις του “συνδρόμου παραίτησης” που πραγματεύεται η υπόθεσή του, και τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, θα συναρπάσει αναμφίβολα ακόμα και τον πιο δύσκολο αναγνώστη και θα τον κρατήσει… άυπνο, ώστε να φτάσει στη λύση αυτού του μυστηρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σχετικά με την πλοκή, το 2019, μία υπόθεση αρκετά περίεργη και μυστηριώδης είχε συγκλονίσει τους κατοίκους της Αγγλίας. Η Άννα Ο, όπως ήταν γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μία νεαρή γυναίκα με λαμπρό μέλλον στη δημοσιογραφία και ήδη εκπληκτικό παρόν, βρίσκεται βυθισμένη σε βαθύ ύπνο κρατώντας ένα ματωμένο μαχαίρι, σε απόσταση αναπνοής από τους δύο φίλους και συνεργάτες της, οι οποίοι κείτονται νεκροί με… 10 μαχαιριές ο καθένας. Τα στοιχεία αδιάσειστα, όμως η Άννα δε λέει να ξυπνήσει. Ακόμα και τώρα, 4 χρόνια μετά το συμβάν, δεν έχει ξυπνήσει καθόλου, όμως η ώρα της δίκης της φτάνει και πρέπει με κάποιο τρόπο να σταθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου ξύπνια. Αυτό αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας ο έμπειρος δικαστικός ψυχολόγος σε θέματα ύπνου, Μπεν Πρινς, ο οποίος ήδη γνωρίζει από πρώτο χέρι για την τραγωδία, μιας και η πρώην σύζυγός του ήταν αυτή που ηγήθηκε το 2019 της συγκεκριμένης υπόθεσης. Και μπορεί το δυσκολότερο στοίχημα να είναι φαινομενικά το ξύπνημα της Άννα Ο, όμως ο πραγματικός εφιάλτης θα ξεκινήσει από τη στιγμή που ανοίξει τα μάτια της και τα πραγματικά γεγονότα του τρομερού εκείνου εγκλήματος αρχίσουν να βγαίνουν στο φως.

Το νέο αυτό ψυχολογικό θρίλερ των εκδόσεων ξέρει πως να κρατάει την αγωνία και το μυστήριο στα ύψη, για αυτό και οι λάτρεις του είδους θα το αγαπήσουν.

Πώς να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου – Άννα Μπαρνς

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Αν για ένα πράγμα είναι απαραίτητες οι καλοκαιρινές διακοπές, είναι η “τακτοποίηση” των σκέψεών μας σχετικά με όσα συνέβησαν μέσα στην υπόλοιπη χρονιά. Σκεπτόμενη αυτή την ανάγκη, η Άννα Μπαρνς, ξέροντας πως η “φασίνα” αυτή είναι κάπως δύσκολη αν δεν υπάρχει κάποιον να μας βοηθήσει, αποφάσισε να δημιουργήσει το «Πώς να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου», έναν οδηγό για όσους θέλουν να ξεσκαρτάρουν τις σκέψεις τους και να αδειάσουν το κεφάλι τους από τα άγχη που τους βαραίνουν και κλέβουν την ευτυχία τους.

Μυστικό βέβαια για να αγκαλιάσουμε την ήρεμη πλευρά μας δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως κάποιες εύκολες πρακτικές, τις οποίες η συγγραφέας μοιράζεται απλόχερα με τους αναγνώστες στο βιβλίο της, στο οποίο τους καλεί να πετάξουν από πάνω τους τις αρνητικές σκέψεις που τους εμποδίζουν να προχωρήσουν στη ζωή τους και να κάνουν χώρο στη θετική διάθεση που θα κάνει την καθημερινότητά τους πιο όμορφη και… καθαρή.

Ιδανικό και σωτήριο για όσους κάθε καλοκαίρι θέλουν να κάνουν ένα προσωπικό reset στις σκέψεις τους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #2: 5 προτάσεις από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δηλώστε συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία