MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ / ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Θεατής: «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» στο Θέατρο Λαμπέτη

Δεκαεφτά χρόνια μετά την επιτυχία του στη μεγάλη οθόνη, το έργο του Θοδωρή Αθερίδη αναβιώνει αυτό το καλοκαίρι στο θέατρο Λαμπέτη σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Και κάτι μας λέει ότι θα το λατρέψετε όσο εμείς.

Μιλένα Αργυροπούλου | 04.08.2024 Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

Εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ στην περιοχή των Αμπελοκήπων τα συναισθήματά μας ήταν ανάμεικτα. Πήγαμε πολλά χρόνια πίσω-μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για πολλούς από εμάς το 2007, οπότε και είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες το «Μια μέλισσα τον Αύγουστο», φαντάζει αρκετά μακρινό-γελάσαμε, αλλά και προβληματιστήκαμε. Μια απομακρυσμένη παραλία, μιας ιδιαίτερης σύνθεσης παρέα στις διακοπές της και ένας «διπλός εαυτός» που προήλθε τόσο αναπάντεχα από το τσίμπημα μιας μέλισσας, είχαν να μας πουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Σπύρος Σταμούλης & Ελένη Βαΐτσου

Ένα…flashback στην πλοκή

Και.. για να μπείτε λίγο περισσότερο στο κλίμα-άλλωστε είπαμε έχουν περάσει και κάμποσα χρόνια-ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βρισκόμαστε σε μία απόμερη παραλία, όπου η λιακάδα και η δροσερή θάλασσα συνθέτουν το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό. Ο Χάρης απολαμβάνει εκεί το μπάνιο του μαζί με τη γυναίκα του τη Βασούλα, την ετεροθαλή αδερφή του Χίλντεγκαρντ και τη Μαρία, φίλη της αδερφής του που στην πραγματικότητα πρόκειται για την ερωμένη του. Όλα κυλούν ομαλά με τους πρωταγωνιστές να περνούν στιγμές χαλάρωσης-αν εξαιρέσει κανείς τον Χάρη που φοβάται μην τον ανακαλύψει η γυναίκα του γι’ αυτό και έχει υποχρεώσει τη Μαρία να προσποιείται την κωφάλαλη- μέχρι που η εμφάνιση μιας μέλισσας έρχεται να.. διαταράξει τις ισορροπίες! Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τι επρόκειτο να γίνει από ‘κει και μετά…

Η μέλισσα τσιμπάει τον Χάρη, ο οποίος, όντας αλλεργικός, παραμορφώνεται. Εξωτερικά τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, καθότι αργότερα ως θεατές ανακαλύπτουμε ότι αυτή η παραμόρφωση επιφέρει μία πολύ πιο βαθιά και εσωτερική αλλαγή: φέρνει στην επιφάνεια τον «άλλο εαυτό» του, ο οποίος βρισκόταν κρυμμένος μέσα του τόσα χρόνια και καθόριζε τις επιλογές του. Η ξαφνική αυτή εμφάνιση θα βρει απροετοίμαστο τον Χάρη και θα… βγάλει τα ‘άπλυτά’ του στη φόρα! Θα κάνει ωστόσο άνω κάτω και την υπόλοιπη παρέα, η οποία στην προσπάθειά της να βοηθήσει τον Χάρη, θα έρθει αντιμέτωπη όχι μόνο με τα δικά του μυστικά, αλλά και με πολλά ακόμη που το κάθε μέλος προσπαθούσε να κρατήσει κρυφά.

Ελένη Βαΐτσου ως Βασούλα, Νάνσυ Μπούκλη ως Μαρία και Αναστασία Τσιλιμπίου ως Χίλντεγκαρντ

Θα καταφέρει ο Χάρης να έρθει ενώπιον του «άλλου εαυτού» που τον κρατά δέσμιο και να βρει πραγματικά ποιος είναι; Ποια η εξέλιξη στην πορεία της σχέσης των ηρώων; Και ποιος ο ρόλος του δικαστή/επιθεωρητή που κάνει μετά μανίας ερωτήσεις κρατώντας στα χέρια του ένα βιβλίο με τη ζωή του Χάρη; Όσο γι’ αυτά, θα σας αφήσουμε να τα ανακαλύψετε από πρώτο χέρι!

Θάνος Μπίρκος & Σπύρος Σταμούλης: Οι δύο εαυτοί

Ο Γιάννης Δρακόπουλος στον ρόλο του δικαστή/επιθεωρητή

Πρωταγωνιστές & σκηνοθεσία: Ο συνδυασμός που μάς κέρδισε

Όταν είπαμε ότι τόσο γελάσαμε όσο και προβληματιστήκαμε, το εννοούσαμε. Και με το παραπάνω! Η ξεκαρδιστική ‘υστερία’ της Ελένης Βαΐτσου στον ρόλο της απατημένης συζύγου, η χαριτωμένη γερμανική προφορά της Αναστασίας Τσιλιμπίου , η πολύ πετυχημένη-ομολογουμένως- προσπάθεια της Νάνσυς Μπούκλη να υποδυθεί την κωφάλαλη σε στιγμές που δεν ‘κρατιέται’ να μιλήσει και φυσικά ο ‘άπαιχτος’ συνδυασμός Θάνου Μπίρκου και Σπύρου Σταμούλη στους ρόλους των δύο εαυτών του Χάρη, θα σας χαρίσουν αναμφίβολα στιγμές άφθονου γέλιου! Ταυτόχρονα και με μία εξαιρετικά ευφυή σκηνοθεσία, που πετυχαίνει πλήρως τον ‘καθρεπτισμό’ του ενός εαυτού μέσα στον άλλον, το έργο κατορθώνει στο μέγιστο τον σκοπό του: να μας προβληματίσει σχετικά με έναν ‘κρυμμένο’ εαυτό που ενδέχεται να ‘κοιμάται’ μέσα στον καθέναν από εμάς.

Αν μάλιστα σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το κλίμα ζωντάνιας που επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, με τους ηθοποιούς να κινούνται σε κάθε μήκος και πλάτος του θεατρικού χώρου, κάνοντας τον θεατή μέτοχο της ιστορίας και κρατώντας το ενδιαφέρον του αμείωτο μέχρι το τέλος, τότε είμαστε σίγουροι πως η εμπειρία σας θα είναι αξέχαστη!

Ελένη Βαΐτσου, Νάνσυ Μπούκλη, Θάνος Μπίρκος & Σπύρος Σταμούλης

Οι συνολικές μας εντυπώσεις

Φεύγοντας από το θέατρο Λαμπέτη, αφενός οι προσδοκίες μας είχαν ανταποκριθεί στο θέαμα που περιμέναμε, αφετέρου είχαμε συνειδητοποιήσει δύο πράγματα: πόσο ‘σκληρή’ μπορεί να γίνει πολλές φορές η πάλη με τον ίδιο μας τον εαυτό πρώτον και δεύτερον πόσο σημαντικό ‘όπλο’ είναι το χιούμορ σε όποια κατάσταση κι αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν οι κωμωδίες, για να μας αποφορτίζουν και να μας χαρίζουν γέλιο, ανεξάρτητα από το πώς μοιάζει η εξωτερική πραγματικότητά μας.

Σπύρος Σταμούλης & Νάνσυ Μπούκλη

Να μην ξεχνάτε να γελάτε λοιπόν και κυρίως να επιλέγετε πρόσωπα και καταστάσεις που θα σας προσφέρουν το γέλιο απλόχερα. Αν θέλετε να ξεκινήσετε από κάπου, είναι πολύ απλό: «Μια μέλισσα τον Αύγουστο». Το εισιτήριό σας είναι εκεί και περιμένει. Και…σας εγγυόμαστε, δεν θα χάσετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘεατρικές περιοδείες: 18 παραστάσεις που ταξιδεύουν στα ανοιχτά θέατρα της χώρας12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ: (Αλφαβητικά)
Ελένη Βαΐτσου
Γιάννης Δρακόπουλος
Θάνος Μπίρκος
Νάνσυ Μπούκλη
Σπύρος Σταμούλης
Αναστασία Τσιλιμπίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Θοδωρής Αθερίδης
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Θάλεια Σακαλή
Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρυσάνθη Παπαλεβέντη
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καλφαμανώλης
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 9:15 μ.μ.
Από 4 Ιουλίου

Τιμές Εισιτηρίων : Γενική Είσοδος : 17 Ευρώ, Φοιτητικό, Ανέργων, Παιδικό
(έως 12 ετών) : 15 Ευρώ, Αμεα : 10 Ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105 λεπτά (με διάλειμμα)
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/lampeti/mia-melissa-ton-
augousto/

Τμήμα Ομαδικών Κρατήσεων : 2111026277 & 210 2117240 εσωτ : 305  (τις
εργάσιμες ημέρες από 11:00 έως 19:00)- email : [email protected]

Ταράτσα Λαμπέτη-Θερινή Σκηνή Γ. Λεμπέση
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 106

 

 

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις