MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε θα κλείσει το κτήριο του Rex;

Τι διευκρινίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Εθνικού Θεάτρου για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων των τριών σκηνών του.

Στέλλα Χαραμή | 05.08.2024

Εκτός λειτουργίας αναμένεται να βρεθεί η μια, εκ των δύο, μεγάλων σκηνών του Εθνικού Θεάτρου στη διάρκεια της νέας θεατρικής περιόδου. Όπως έχει ανακοινωθεί από το φθινόπωρο του 2022, το κτήριο Rex θα μπει σε διαδικασία αναβάθμισης λειτουργίας και προσβασιμότητας των υποδομών του, έργο για το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό το Μάρτιο του 2024. Ωστόσο, καθώς δεν προέκυψε ανάδοχος και τον περασμένο Ιούνιο η διαδικασία απέβη άκαρπη, ο σχεδιασμός αποκατάστασης παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα «το έργο θα επαναπροκηρυχτεί  και θα υπάρξει σύντμηση του χρόνου ακολουθώντας την τακτική της μελέτης-κατασκευής από την πλευρά του αναδόχου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στο ΥΠΠΟ έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού και για τις διευθετήσεις που απαιτούνται».

Η αίθουσα Κοτοπούλη στο κτήριο Rex.

Ανοιχτά ερωτηματικά

Σε κάθε περίπτωση αυτό μεταφράζεται στον παροπλισμό του Rex για τουλάχιστον δέκα μήνες, από τη στιγμή που θα βρεθεί ο ανάδοχος του έργου. Κατά συνέπεια, η λειτουργία των τριών σκηνών που φιλοξενούνται στο ιστορικό κτήριο της Πανεπιστημίου – η Σκηνή Κοτοπούλη, η Σκηνή Παπαδάκη και η Πειραματική Σκηνή – αναμένεται να διακοπεί, χωρίς ακόμα να έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος.

Ως πιθανότερο σενάριο εκτιμάται το κτήριο να κλείσει στις αρχές του 2025, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μείνει εκτός λειτουργίας και νωρίτερα, στα τέλη του 2024.  Ο κ. Φωτήλας τονίζει πως «θέλουμε  το REX  να είναι ανοιχτό στους πολίτες, ανοιχτό στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους δημιουργούς για όσο χρόνο θα είναι εφικτό» και διευκρινίζει πως για «για το 2024, τουλάχιστον, ο στόχος μας είναι το Rex να λειτουργήσει κανονικά».

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος.

Τα σενάρια σχεδιασμού του Εθνικού

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος και η σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης Σοφία Ευτυχιάδου έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό δύο πιθανών σεναρίων προκειμένου να προσαρμοστούν στις οδηγίες για τον παροπλισμό του Rex από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η διοίκηση του οργανισμού καθησυχάζει πως και οι τρεις σκηνές του Rex θα παραμείνουν ενεργές μετακομίζοντας σε άλλα θέατρα: Οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής με μουσικοθεατρικό προσανατολισμό, η Παιδική- Εφηβική Σκηνή με νέα υπεύθυνη τη Μαρία Μαγκανάρη και η Πειραματική για νεότερους δημιουργούς – της οποίας φέτος αναλαμβάνει υπεύθυνη η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου. «Σε καμία περίπτωση δεν θα συρρικνωθεί η δραστηριότητα του θεάτρου», τονίζει κ. Ευτυχιάδου. «Θα παραμείνει το ίδιο πλούσια με τις προηγούμενες χρονιές και θα απασχοληθούν και οι 220 ηθοποιοί όπως προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση με το ΣΕΗ». Εντούτοις, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι του οργανισμού θα πρέπει να δείξουν μεγάλη ευελιξία, αφού ήδη βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου και το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό το Μπουένος Άιρες ξεκινάει τον παραστατικό χειμώνα η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ12.09.2018

Συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως έχει κινηθεί ήδη το Εθνικό καθώς συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Εθνική Λυρική Σκηνή αφού στην Εναλλακτική Σκηνή θα φιλοξενηθεί η παραγωγή μουσικού θεάτρου «Ματαρόα στον ορίζοντα» σε μουσική των Νίκου Κυπουργού και Θοδωρή Αμπαζή και σκηνοθεσία του δεύτερου. Η παράσταση ζωντανεύει την ιστορία του θρυλικού πλοίου Ματαρόα, το οποίο φυγάδευε Έλληνες διανοούμενους στη Γαλλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για την κορύφωση μιας μακράς ερευνητικής πορείας της Ελίτας Κουνάδη, τη δραματουργία της οποίας  οργανώνει η Έλσα Ανδριανού με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Εγγλέζο, Δημήτρη Ήμελλο, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ελίτα Κουνάδη, Μάριο Κρητικόπουλο, Μανόλη Μαυροματάκη, Λένα Μποζάκη, Βασίλη Παπαδόπουλο, Στέφανο Πίττα, Περικλή Σιούντα, Αγγελική Στελλάτου και Αντιγόνη Φρυδά. Η πρεμιέρα της έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου και για 20 παραστάσεις.

Ωστόσο, λεπτομέρειες για τις, επί μέρους, σκηνές που θα φιλοξενήσουν τις υπόλοιπες παραγωγές του Rex θα δοθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο κατά την παρουσίαση του χειμερινού ρεπερτορίου του οργανισμού.

Και η Πειραματική Σκηνή θα χρειαστεί να μετακομίσει.

Τι προβλέπει το έργο

Προς ώρας, η μοναδική βεβαιότητα είναι πως το Rex πρέπει να παραδοθεί αποκατεστημένο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2025 – συνεπώς ο χρόνος πιέζει. Τα έργα – σύμφωνα με την εγκριθείσα αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων – δρομολογούν παρεμβάσεις αρχιτεκτονικής και ενεργειακής αναβάθμισης στο Rex. Μεταξύ άλλων – όπως είχε ανακοινώσει το ΥΠΠΟ το Νοέμβριο του 2022 – προβλέπεται ανακαίνιση και αναβάθμιση της «Σκηνής Παπαδάκη» και της «Σκηνής Κοτοπούλη» και των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού. Το έργο έχει ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αγγίξει τα 6.500.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιάννης Μόσχος: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξυπνότερο από τους προκατόχους μου12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture