MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΟΜΟΡΦΙΑ

Πρέπει να χρησιμοποιώ αντηλιακό σε ήδη μαυρισμένο δέρμα;

Αν το δέρμα σου είναι σκούρο ή ήδη μαυρισμένο, ίσως τείνεις να πιστεύεις ότι το αντηλιακό δεν σου είναι πλέον απαραίτητο, είναι όμως πράγματι έτσι;

Monopoli Team

Αν το δέρμα σου είναι ήδη μαυρισμένο ή σκούρο, το αντηλιακό είναι αχρείαστο; Είναι κοινή εμπειρία ότι ο κίνδυνος καψίματος μειώνεται καθώς μαυρίζει το δέρμα. Στην πραγματικότητα, οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου εκδηλώνονται πιο ορατά τις πρώτες μέρες των διακοπών, όταν κάποιος αρχίζει να εκτίθεται στον ήλιο. Έπειτα, το δέρμα συνηθίζει και το χρώμα που παίρνει παρέχει καλή προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Το μαύρισμα χρησιμεύει μόνο ως πρόσθετη προστασία στη φυσική τάση των ανθρώπων να βρίσκουν καταφύγιο στη σκιά: κατά μέσο όρο, στην πραγματικότητα, μας επιτρέπει να απωθούμε μόνο τις μισές περίπου ακτίνες που χτυπούν το δέρμα, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό μπορεί να ποικίλλει σε σχέση με γενετικά χαρακτηριστικά. Ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος και η ταχύτητα με την οποία μπορεί να συμβεί αυτό εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά και τον βαθμό του προϋπάρχοντος μαυρίσματος. Το θέμα είναι ότι τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι η μόνη βλάβη που μπορεί να κάνει ο ήλιος στο δέρμα μας. Η αντίληψη ότι στη σημερινή δυτική κουλτούρα το συσχετίζει με μια πτυχή του «υγιεινού» συμβάλλει επίσης στην ιδέα ότι το μαύρισμα είναι αρκετό για την προστασία από τον ήλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑντηλιακό μαλλιών: Ποιο να επιλέξεις για την προστασία των μαλλιών σου12.09.2018
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα αντηλιακά σε μορφή ελαίου είναι τόσο ασφαλή όσο τα αντηλιακά σε μορφή γαλακτώματος;12.09.2018

Γιατί το μαύρισμα δεν αποτελεί μορφή προστασίας

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ανυπομονούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν αντηλιακά από φόβο μήπως δεν είναι αρκετά μαυρισμένοι τον Σεπτέμβρη. Γιατί όμως η ηλιοθεραπεία δεν μας θωρακίζει πραγματικά; Το μαύρισμα αντιπροσωπεύει τον φυσικό τρόπο με τον οποίο το δέρμα αμύνεται από τον ήλιο, δημιουργώντας ένα φίλτρο με μελανίνη που προστατεύει τα βαθύτερα στρώματά του. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύει πραγματικά ένα φυσικό ή επαγόμενο από την έκθεση φραγμό. Αυτός ο μηχανισμός, ωστόσο, δεν έχει επιλεγεί στην εξέλιξη σε σχέση με τους πολιτισμικούς παράγοντες που μόλις προαναφέρθηκαν, οι οποίοι μόλις πριν από έναν αιώνα εισήγαγαν την έννοια του «μαυρίσματος», με την οποία κάποιος προσπαθεί να κάνει ηλιοθεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα στο Jenny.gr.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά