MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς η βιοτίνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών

Η βιοτίνη προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών;

Φωτογραφία: Pexels
Monopoli Team

Η βιοτίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη H, B-7 ή συνένζυμο R, είναι μέρος της ομάδας των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Βοηθά το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια και να μεταβολίσει τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Μπορείτε να βρείτε βιοτίνη σε τρόφιμα όπως κρέατα, συκώτι, αυγά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, σπανάκι και μπρόκολο. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα—τόσο μόνο του όσο και σε συμπληρώματα συμπλέγματος Β.

Η βιοτίνη κυκλοφορεί συχνά σε συμπληρώματα για την ανάπτυξη των μαλλιών και για να αποτρέψει την τριχόπτωση. Ενώ η έρευνα για τα οφέλη της βιοτίνης είναι ανάμεικτη, ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν το ρόλο της στην υγεία των μαλλιών. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι οι υψηλές δόσεις βιοτίνης έχουν βελτιώσει μια σπάνια διαταραχή των μαλλιών στα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ διαιτολόγος προτείνει 11 τροφές για λαμπερό και νεανικό δέρμα12.09.2018

Πώς η βιοτίνη επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών;

Η βιοτίνη είναι μια απαραίτητη βιταμίνη που είναι άμεσα διαθέσιμη στα τρόφιμα και παράγεται φυσικά στο έντερο. Έχοντας φυσιολογικά επίπεδα βιοτίνης θα βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει κερατίνη, μια πρωτεΐνη που βοηθά στην προώθηση των υγιών μαλλιών και νυχιών. Λόγω αυτής της λειτουργίας, οι ερευνητές έχουν θεωρήσει ότι η προσθήκη βιοτίνης στη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Ο πιθανός ρόλος της βιοτίνης στην πρόληψη της τριχόπτωσης δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα τονώσει την ανάπτυξη των μαλλιών. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τα συμπληρώματα βιοτίνης με την ανάπτυξη των μαλλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣύκα: Τα πολύτιμα οφέλη τους για το δέρμα και τα μαλλιά12.09.2018

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιοτίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τριχόπτωσης. Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν αραιά μαλλιά παρουσίασαν βελτίωση στο πάχος και την ανάπτυξη των μαλλιών μετά τη λήψη μιας πολυβιταμίνης που περιείχε βιοτίνη. Όμως επειδή το συμπλήρωμα περιείχε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν η βιοτίνη από μόνη της ήταν υπεύθυνη για τη βελτιωμένη υφή των μαλλιών.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με βιοτίνη μετά από χειρουργική επέμβαση στο γαστρικό μανίκι βοήθησε σημαντικά στη μείωση της τριχόπτωσης στο 22% των ατόμων με χαμηλά επίπεδα βιοτίνης (πέντε στα 22 άτομα). Δεκατέσσερα άτομα ανέφεραν μια μικρή επίδραση. Όμως ενώ η βιοτίνη μπορεί να υποστηρίξει την πρόληψη της τριχόπτωσης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν.

Ανεπάρκεια βιοτίνης

Αν και η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι σπάνια, ειδικά σε άτομα χωρίς προβλήματα υγείας που τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να προδιαθέσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν ανεπάρκεια. Για παράδειγμα, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά βιοτίνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 15% των ατόμων με χρόνιο αλκοολισμό έχουν χαμηλά επίπεδα βιοτίνης.

Τα χαμηλά επίπεδα βιοτίνης είναι επίσης κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Έως και το ένα τρίτο των εγκύων αναπτύσσουν κάποια μορφή ανεπάρκειας βιοτίνης —ακόμα και όταν λαμβάνουν συμπληρώματα. Οι γυναίκες που θηλάζουν τείνουν επίσης να παρουσιάζουν μείωση των επιπέδων βιοτίνης παρά τη λήψη συμπληρωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα «ακαταμάχητα» οφέλη της γλυκερίνης για τα μαλλιά12.09.2018

Τα μωρά μπορούν να γεννηθούν με μια σπάνια διαταραχή γνωστή ως ανεπάρκεια βιοτινιδάσης. Αυτή η κατάσταση εμποδίζει το σώμα τους να απελευθερώσει βιοτίνη, οδηγώντας σε ανεπάρκεια βιοτίνης ακόμα και όταν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης.

Χαμηλά επίπεδα βιοτίνης μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε άτομα που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά. Ομοίως, η λήψη αντιβιοτικών από το στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιοτίνης. Οι ηλικιωμένοι και οι καπνιστές (ιδιαίτερα οι γυναίκες) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιοτίνης.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά