MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Gipsy Kings: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους “βασιλιάδες” της world music

Το Sani Festival 2024 ρίχνει αυλαία με το συγκρότημα Gipsy Kings και εμείς συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να ξέρεις για το συγκρότημα με τη σπουδαία μουσική παρακαταθήκη.

author-image Μαρία Βέλμαχου

Οι Gipsy Kings, το μουσικό συγκρότημα με τις συναρπαστικές επιτυχίες, τη σπουδαία καριέρα και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό αποτύπωμα, επισκέπτονται την Ελλάδα, το Σάββατο 10 Αυγούστου και είναι έτοιμοι να ξεσηκώσουν τη Χαλκιδική. Εκπροσωπώντας επάξια την τσιγγάνικη μουσική, οι Gipsy Kings έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο- έχουν, μάλιστα, λάβει και βραβείο Grammy για το άλμπουμ τους «Savor Flamenco». Μαζί τους επί σκηνής, θα βρίσκεται ο Tonino Baliardo, ο σπουδαίος κιθαρίστας, ξάδερφος του Manatas De Plata και θρυλικό μέλος των Gipsy Kings.

Λίγο πριν από τη μεγάλη συναυλία που θα αποτελέσει τη λήξη του φετινού Sani Festival, εμείς συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να ξέρετε για τη ζωή, τη καριέρα, αλλά και τις μουσικές τεχνοτροπίες των Gipsy Kings.

#1 Με καταγωγή από τη Νότια Γαλλία και συγκεκριμένα από τις περιοχές Arles και Montpellier, οι Gipsy Kings είναι εμφανές πως διατηρούν ξεκάθαρη τη πολυπολιτισμική επιρροή τους. Με γονείς Ρομά, που έφυγαν από την Καταλονία κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, το συγκρότημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, τόσο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSani Festival 2024: Εμβληματικές συναυλίες και εμφανίσεις στον Λόφο Σάνης και αυτό το καλοκαίρι12.09.2018

#2 Τα μέλη του συγκροτήματος προέρχονται από δύο οικογένειες, τους Reyes και τους Baliardo. Οι αδερφοί Reyes, γιοι του Jose Reyes, είναι ανιψιοί του Manitas de Plata, ενώ οι αδερφοί Baliardo, είναι γιοι του. Το συγκρότημα συνήθως αποτελείται από έξι έως δέκα μέλη, ανάλογα με την περιοδεία και τις εμφανίσεις τους. Ο Nicolas Reyes είναι ο κύριος τραγουδιστής, ενώ ο Tonino Baliardo είναι ο κορυφαίος κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος της μπάντας.

#3 Η πορεία τους δεν ήταν εύκολη, όμως σίγουρα θυμίζει παραμύθι. Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άλλωστε, αφού μια ομάδα φίλων, που ξεκίνησε πριν τριάντα περίπου χρόνια να δοκιμάζει δειλά-δειλά ήχους και μουσικά ταιριάσματα σε ένα χωριό της Δυτικής Γαλλίας, έφτασε να κυριαρχεί την Ευρώπη και τον κόσμο. Με ένα τροχόσπιτο να τους συνοδεύει και αφού τραγούδησαν σε γιορτές, δρόμους και μικρούς τοπικούς οικισμούς-άλλωστε, ο Tonino έχει δηλώσει πως τα τραγούδια πρέπει να είναι παγκόσμια, χωρίς εθνικά όρια- έφτασαν να είναι οι «βασιλιάδες» όλου του κόσμου.

#4 Πριν ονομαστεί Gipsy Kings, το συγκρότημα χρησιμοποιούσε το όνομα Los Reyes, το επίθετο της μιας εκ των δυο οικογενειών που το απαρτίζουν. Αργότερα, έγιναν οι Gipsy Kings, όπου το Gipsy υποδηλώνει τη καταγωγή και το Kings τη κυριαρχία τους στο μουσικό στερέωμα- ένα όνομα που επιλέχθηκε για να τονίσει την υπερηφάνεια για τη καταγωγή τους.

#5 Πολλά από τα τραγούδια του συγκροτήματος είναι γραμμένα στα ισπανικά, όμως ένα από τα χαρακτηριστικά που τους έχει κάνει να ξεχωρίσουν είναι τα στοιχεία της ανδαλουσιανής ισπανικής παράδοσης που χρησιμοποιούν. Η συγκεκριμένη διάλεκτος περιλαμβάνει ιδιαίτερο λεξιλόγιο, γεγονός που προσδίδει αυθεντικότητα και συνδράμει στη διαφοροποίηση της μουσικής τους. Παράλληλα, η ανδαλουσιανή ισπανική διάλεκτος, κάνει ελκυστικά τα τραγούδια σε όλο το κόσμο, δίχως να είναι απαραίτητη η γνώση της ισπανικής γλώσσας.

#6 Άλλη μια τεχνική που έχει συνδυαστεί με τον ήχο τους, είναι τα παλαμάκια. Αυτός, ο απλός ήχος, που θυμίζει φλαμένγκο, περιλαμβάνει το χειροκρότημα στον “upbeat” και στον “downbeat”, δημιουργώντας ένα ρυθμικό και δυναμικό υπόβαθρο στη μουσική διαδικασία. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: οι “palmas sordas”, που είναι μαλακά και πιο διακριτικά, και οι “palmas claras”, που είναι δυνατά και έντονα. Αυτό το μικρό, αλλά βασικό κομμάτι του ήχου τους, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των συναυλιών τους και εντάσσει όλους εμάς στο δικό τους «παιχνίδι».

#7 Έχουν πολλούς διάσημους θαυμαστές. Από τη Μπριζίτ Μπαρντό, που εντυπωσιάστηκε όταν τους είδε ως πλανόδιους και τους βοήθησε να εισέλθουν στο χώρο του παγκόσμιου στερεώματος, μέχρι άλλα διάσημα ονόματα του Χόλυγουντ. Έχοντας λάβει τον θαυμασμό από πλήθος κόσμου και έχοντας συνεργαστεί με πολλούς διάσημους, οι Gipsy Kings διατηρούν δικαίως τη θέση τους στην κορυφή, εδώ και χρόνια. Ο μεγαλύτερος οπαδός τους υπήρξε ο Τσάρλι Τσάπλιν, αρνήθηκαν να τραγουδήσουν στην ορκωμοσία του προέδρου Τζορτζ Μπους και αυτό, γιατί προτιμούσαν να βρίσκονται με τις οικογένειές τους, έχουν συνεργαστεί με τον Luciano Pavarotti, ενώ η Shakira, ο Elton John και η Madonna έχουν δηλώσει ένθερμοι θαυμαστές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα μουσικά φεστιβάλ που θα μάς ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι12.09.2018

#8 Η μουσική τους δεν γνωρίζει σύνορα. Με αφηγήσεις για αγάπη, πάθος και τη ζωή τους ως Ρομά, οι Gipsy Kings καταφέρνουν να μας ξεσηκώνουν. Οι μελωδίες τους και ο συνδυασμός ρούμπα και λατινικής ποπ, αποτελούν το κομμάτι αυτό, που δίνει το ρυθμό σε όλα τους τα τραγούδια. Ωστόσο, το συγκρότημα δεν επαναπαύεται και προσθέτει συνεχώς νέα ακούσματα, με το κυριότερο αυτό της πιο εκσυγχρονισμένης εκδοχής του φλαμένγκο, της rumba flamenca, όπως την αποκαλούν.

#9 Bamboleo, Volare, Djobi Djoba, Baila Me και Amor mio, είναι μερικά μόνο hits των Gipsy Kings. Τα τραγούδια αυτά είναι διεθνείς επιτυχίες, έχουν γίνει viral σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλές φορές, τα έχουμε ακούσει και ως soundtrack, να χρησιμοποιούνται σε ταινίες και σειρές. Ποιος δεν θυμάται τη διασκευή τους στο «Hotel California» και το  «You’ve Got Friend» στο Toy Story ΙΙΙ;

#10 Ο Tonino Baliardo είναι στο πλευρό τους πάνω από 30 χρόνια. Η περιοδεία τους, μάλιστα, είναι αρκετά σημαντική για τον ίδιο, καθώς οι δύο γιοι του Mikaël και Cosso Baliardo βρίσκονται μαζί του, μαθαίνοντας και εξερευνώντας τον κόσμο της μουσικής. Φέτος, η Renaissance ταξίδεψε στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Πορτογαλία, τη Κύπρο, αλλά και την Αμερική.

Tonino Baliardo

Ανυπομονούμε, λοιπόν, να τους δούμε από κοντά στον Λόφο της Σάνης στην Χαλκιδική, για να ακούσουμε ιστορίες, να τραγουδήσουμε το Bamboleo, το Volare και το Chica Del Sol – την τελευταία επιτυχία τους – να χορέψουμε και να νιώσουμε την ελευθερία που πάντα η μουσική τους, μας προσφέρει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι Gipsy Kings στο Sani Festival

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 στις 21:30
Λόφο της Σάνης, Χαλκιδική
Τιμές εισιτηρίων: Platinum 120€, Silver 60€, Bronze 40€
Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Περισσότερα από Αφιέρωμα