MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Κόκκινος» συναγερμός στη χώρα για τη λειψυδρία – Σε κίνδυνο η λίμνη Πλαστήρα

Σε δεινή κατάσταση είναι πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας αλλά και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών φέτος, ήδη από την αρχή του καλοκαιριού.

Credits: Alexandros Giannakakis/Unsplash
Monopoli Team

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 14 δήμοι της χώρας εξαιτίας της λειψυδρίας, της οποίας η απειλή έχει έρθει εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Ο παρατεταμένος καύσωνας από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα είναι δεδομένο πως έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, με τους επιστήμονες να κρούουν για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

H λίμνη Πλαστήρα σε κίνδυνο

Στη Θεσσαλία ειδικά έχει τεθεί ως ζήτημα η ανησυχητική υποχώρηση της στάθμης του νερού της λίμνης Πλαστήρα, από την οποία αρδεύονται οι νομοί Καρδίτσας και Λάρισας. Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, ο δήμαρχος της λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, ανέφερε: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θεωρητική, είναι ζώσα πραγματικότητα, και σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες και σε ό,τι αφορά τη λειψυδρία. Εμείς, για λόγους που να κάνουν με τον έλεγχο του υδρεύσιμου νερού, έχουμε κάνει μετρήσεις και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει περίπου 38 – 40% έλλειμμα σε ό,τι αφορά τα νερά, είναι λιγότερα. δηλαδή.Αυτό έχει επίπτωση και στην ίδια την ποσότητα των νερών που έχει η λίμνη Πλαστήρα. Η λίμνη Πλαστήρα είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία εξασφαλίζει αποταμίευση, κυρίως τον χειμώνα, των νερών, τα οποία είναι πολλαπλού σκοπού. Πρωτίστως δημιουργήθηκε για ενεργειακούς λόγους, να παράξει δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, για αρδευτικούς, υδρευτικούς σκοπούς και βεβαίως για την τουριστική ανάπτυξη. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις. Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας επίγειος παράδεισος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚέρκυρα: Μεγάλο προβλημα λειψυδρίας – Οι βρύσες δεν βγάζουν σταγόνα12.09.2018

Και συνέχισε λέγοντας: «Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στη διαχείριση των υδάτων. {…} Οι δυνατότητες της λίμνης είναι πια περιορισμένες. Αυτήν την στιγμή, ήδη έχουμε μπει στο φάσμα του οικολογικού ορίου, δηλαδή τα 786 μέτρα, με καταληκτικό και εκεί κλειδώνει η λίμνη στην κυριολεξία, δεν φεύγει πλέον νερό. Μπήκαμε στην γκρίζα ζώνη του οικολογικού ορίου. {…} Αν έχουμε αυτούς τους ήπιους χειμώνες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς χιονοπτώσεις και χωρίς νερά, αντιλαμβάνεστε ότι η λίμνη Πλαστήρα είναι σε κίνδυνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛειψυδρία: Έτσι θα «ξεδιψάσουν» τα νησιά12.09.2018

Υπό τον κίνδυνο, λοιπόν, στο τέλος της αρδευτικής περιόδου η λίμνη να αδειάσει, ο δήμαρχος έκανε λόγο για τη λειψυδρία «ως εθνικό πρόβλημα και για το ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια άλλη λογική. Ο θεσσαλικός κάμπος θα διψάσει σίγουρα». 

Περισσότερα από Επίκαιρα