MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο: Εξερευνώντας το “ευλογημένο” στολίδι των Κυκλάδων

Τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση μέσα στο κυκλαδίτικο σύμπλεγμα, το νησί της Τήνου μας καλεί να εξερευνήσουμε τα γραφικά χωριά του, τις ξεχωριστές γεύσεις του, τις μαγευτικές παραλίες του και φυσικά, το θρησκευτικό δέος που το χαρακτηρίζει.

Μιλένα Αργυροπούλου | 12.08.2024 Φωτογραφία εξωφύλλου: Christina Terzidou/Unsplash

Νησί της Παναγιάς, της μαρμαροτεχνίας, των περιστεριώνων. Όπως και να την αποκαλέσει κανείς, η Τήνος φαντάζει το ίδιο όμορφη στα μάτια κάθε ταξιδιώτη που έχει την τύχη να την επισκεφτεί, αφού θα έλεγε κανείς ότι η πληθώρα επιλογών που προσφέρει ως τουριστικός προορισμός την καθιστούν το ιδανικό μέρος για διακοπές. Το τυπικό κυκλαδίτικο μοτίβο σε συνδυασμό με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που το νησί έχει αναπτύξει με το πέρασμα του χρόνου έχουν συμβάλει στην ανάδειξη της Τήνου ως έναν από τους πιο ‘in’ προορισμούς των τελευταίων ετών. Και δικαίως, όπως θα δούμε παρακάτω, όπου θα ανακαλύψουμε όλα τα ‘must-visit spots‘ αυτής της ανεπανάληπτης κυκλαδικής ομορφιάς, που καλύπτουν όλα τα γούστα. Απέχοντας μόλις λίγες ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας, η Τήνος υπόσχεται να μας μαγέψει…

Περιστεριώνας: Ένα από τα χαρακτηριστικότερα μοτίβα της τηνιακής αρχιτεκτονικής/ Φωτογραφία: Στέλιος Αργυρόπουλος

Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι κυρίαρχο

Από τα πρώτα-ίσως και το πρώτο- από τα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό μιλώντας για την Τήνο δεν είναι άλλο από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, που δεσπόζει στο κέντρο της χώρας και καθιστά την Παναγία προστάτιδα του νησιού. Χιλιάδες είναι οι πιστοί που έρχονται να ακουμπήσουν τον πόνο τους στη Μητέρα του Θεού, να εκπληρώσουν τάματα και να προσκυνήσουν την ιστορική εικόνα του Ευαγγελισμού. Πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν διστάζουν να διασχίσουν γονατιστοί όλο το λιμάνι μέχρι και το εσωτερικό του ναού για να προσφύγουν στη Χάρη της Θεοτόκου και να γεμίσουν ελπίδα και δύναμη. Τόσο το εξωτερικό, με τις σκάλες και την επιβλητικότητα του κτηρίου, όσο και το εσωτερικό του ναού, με τα αμέτρητα αφιερώματα των πιστών ως ευχαριστία στην Παναγία για την εκπλήρωση των ταμάτων τους, προκαλούν δέος στον επισκέπτη.

Η Παναγία της Τήνου/Φωτογραφία: Μιλένα Αργυροπούλου

Το θρησκευτικό συναίσθημα ωστόσο δεν εξαντλείται εκεί. Στα ορεινά του νησιού συναντά κανείς τη Μονή της Κυρίας των Αγγέλων, το λεγόμενο «Κεχροβούνι», που αποτελεί πράγματι ένα από τα διαμάντια του νησιού για όσους είναι βαθιά συνδεδεμένοι με αυτό που λέμε πίστη. Το μοναστήρι, παρότι είναι αφιερωμένο στην Παναγία, είναι συνυφασμένο με την Αγία Πελαγία-φυλάσσει μάλιστα και την κάρα της- καθότι σύμφωνα με τις διηγήσεις, το όραμα που είχε η ίδια με τη Θεοτόκο ήταν η απαρχή για την εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Τήνου. Η υπέροχη πανοραμική θέα του νησιού, οι γραφικές γωνιές του μοναστηριού, καθώς και η ζεστασιά που προσφέρουν με τη φιλοξενία τους οι μοναχές συνιστούν λίγους μόνο από τους λόγους που το Κεχροβούνι αξίζει να βρίσκεται στη λίστα σας με τα must-see μέρη του νησιού.

Η κεντρική αυλή του μοναστηριού/Φωτογραφία: Μιλένα Αργυροπούλου

Θέα από ψηλά/ Φωτογραφία: Στέλιος Αργυρόπουλος

Ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός

Το νησί έχει κατορθώσει να συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία τα μυστικά της ντόπιας κουζίνας με πιο σύγχρονες μαγειρικές νότες. Τόσο στη χώρα όσο και στα χωριά βρίσκει κανείς μέρη για φαγητό που υπόσχονται να αφήσουν ικανοποιημένους ακόμη και τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους!

Myrtilo bistro

Myrtilo bistro/Facebook

Περιπλανώμενοι μέσα στα στενά της χώρας συναντάμε το «Μύρτιλο», ένα all-day αγαπημένο μαγαζί, που φημίζεται για το λαχταριστό brunch του, τα φρέσκα γλυκά του και τα δροσιστικά cocktails του. Αν πρέπει να επιλέξουμε, ξεχωρίζουμε σίγουρα τα αλμυρά pancakes του και το αφράτο cheesecake. Η ζεστή ατμόσφαιρα του μαγαζιού σε συνδυασμό με τα γευστικά πιάτα του το κατατάσσουν ψηλά στις προτιμήσεις τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.

Διεύθυνση: Αφεντούλη & Βιτάλη
Τηλέφωνο: 2283300605

Ταβέρνα Δροσιά (Βασίλης)

Ταβέρνα Δροσιά (Βασίλης)/Facebook

Προχωράμε σε κάτι πιο παραδοσιακό που, αν είστε λάτρης του «μαμαδίστικου» φαγητού, αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε. Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό Κτικάδο, θα συναντήσετε τη «Δροσιά». ‘Όνομα και πράμα’, αφού το δροσερό αεράκι που φυσάει στο μπαλκονάκι του κυρίου Βασίλη αναζωογονεί για τα καλά. Δοκιμάστε μουσακά, κεφτεδάκια της ‘γιαγιάς’ και λαχανοντολμάδες με αμπελόφυλλο και διαπιστώστε πως η ελληνική κουζίνα δεν έχει πραγματικά τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες!

Διεύθυνση: Κτικάδος 842 00
Τηλέφωνο: 2283 021087

«Ο Ντίνος»

«Ο Ντίνος»/Facebook

Και επειδή φυσικά από έναν αιγαιοπελαγίτικο προορισμό και δη από ένα νησί των Κυκλάδων δεν μπορούν να απουσιάζουν τα φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, σας έχουμε την τέλεια πρόταση. Κάτω από το χωριό της Καρδιανής θα βρείτε τον «Ντίνο», όπου θα δοκιμάσετε μοναδικές θαλασσινές γεύσεις. Δεκάδες επισκέπτες τηλεφωνούν μέρες πριν για να κάνουν κράτηση και να γευτούν το καραμελωμένο χταπόδι με πουρέ καρότου και την ασυναγώνιστη γαριδομακαρονάδα. Για αυτό, φροντίστε να κλείσετε από νωρίς!

Διεύθυνση: Όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή 842 01
Τηλέφωνο: 2283 031673

Χωριά που «χάνεσαι» όσο τα εξερευνάς

Η Τήνος φημίζεται για τα γραφικά χωριά της, που αναμφίβολα υπερτερούν της χώρας σε ομορφιά. Είτε οδικώς είτε με το τοπικό πουλμανάκι πρέπει οπωσδήποτε να βρείτε μέσο να τα επισκεφτείτε για να ζήσετε από πρώτο χέρι την κυκλαδίτικη μαγεία. Παρότι κάθε χωριό ξεχωριστά έχει τον δικό του τρόπο να σε κερδίζει, εμείς βάζουμε πρώτα στη λίστα μας τον Πύργο και τον Βώλακα.

Φωτογραφία: George Vidos/Unsplash

Πύργος

Βρισκόμενο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού το χωριό αυτό-το μεγαλύτερο της Τήνου- μας μεταφέρει στην εποχή του Γιαννούλη Χαλεπά μέσα από το σπίτι του, που πλέον στεγάζεται ως μουσείο, και μας ταξιδεύει με τις υπέροχες μαρμαρένιες -σε αυτές συγκαταλέγεται και η μαρμάρινη στάση λεωφορείου στην είσοδο του χωριού που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη-κατασκευές του. Βολτάρετε στα παραμυθένια γραφικά σοκάκια, επισκεφτείτε το φημισμένο μουσείο μαρμαροτεχνίας, αγοράστε ένα μαρμαρένιο σουβενίρ από τα τοπικά μαγαζάκια και απολαύστε το εκμέκ σας στα παραδοσιακά καφενέ της πλατείας κάτω από τη σκιά του υπεραιωνόβιου πλάτανου.

Πύργος. Φωτογραφία: Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Βώλακας

Περίπου στα μισά του νησιού, κατευθυνόμενοι από τη χώρα προς τον Πύργο θα βρούμε το Βωλάξ ή Βώλακα, που οφείλει την ονομασία του στους «βολάκους», τους ογκόλιθους σε σχήμα σελήνης που τον περιτριγυρίζουν. Περπατώντας στα στενά του, θα πάρετε μία γεύση ‘βουνού’- καθότι πρόκειται για ορεινό χωριό-μέσα στο παραθαλάσσιο τηνιακό τοπίο, θα μαγευτείτε από την πέτρινη αρχιτεκτονική του και θα ‘ταξιδέψετε’ μέσα από στίχους αγαπημένων τραγουδιών και ποιημάτων, που είναι χαραγμένοι σε διάφορα σημεία μέσα στα σοκάκια…

Βώλακας. Φωτογραφία: Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Βουτιές στα κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά

Μιλώντας για ένα νησί των Κυκλάδων, δεν μπορούμε φυσικά να παραλείψουμε να σας προτείνουμε μέρη για να απολαύσετε το μπάνιο σας και να αφεθείτε στη μοναδική ομορφιά του καλοκαιρινού κυκλαδίτικου σκηνικού. Κατά μήκος της Τήνου συναντά κανείς ειδυλλιακές παραλίες, ιδανικές για βουτιές, χαλάρωση αλλά και ξεφάντωμα!

Άγιος Φωκάς

Η πιο κοντινή στη χώρα παραλία, ό,τι πρέπει για μπάνιο σε καθαρά νερά, ηλιοθεραπεία και βόλτα στην άμμο. Η έκτασή της είναι αρκετά μεγάλη και κατά μήκος της βρίσκει κανείς πληθώρα beach bar, που μας βάζουν ακόμη περισσότερο στο καλοκαιρινό κλίμα με σνακ, cold drinks και μουσικά vibes!

Φωτογραφία: Thomas Tsopanakis/Unsplash

Κολυμπήθρα

Ίσως από τις πιο δημοφιλείς και αγαπητές παραλίες των επισκεπτών του νησιού. Βρισκόμενη στο βόρειο τμήμα της Τήνου διακρίνεται για το βάθος της θάλασσας και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Πριν ωστόσο την επισκεφτείτε, φροντίστε να τσεκάρετε προς ποια πλευρά φυσούν οι άνεμοι-καθότι η ίδια εκτίθεται στους βόρειους κυρίως ανέμους- ώστε να εξασφαλίσετε ένα ευχάριστο και ήρεμο μπάνιο. Εκτός βέβαια αν αγαπάτε πολύ τα τεράστια κύματα!

La La Louza Beach Bar/Facebook

Άγιος Ιωάννης Πόρτο

Επιστρέφουμε πάλι κοντά στη χώρα, αυτή τη φορά στον κόλπο του Πόρτο. Βρισκόμενη δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή, η παραλία αυτή αξίζει την προσοχή μας μόνο και μόνο για αυτό το beach bar που τα τελευταία χρόνια κάνει πάταγο! Για όσους ζείτε το καλοκαίρι με λίγη περισσότερη…τρέλα, ετοιμαστείτε να χορέψετε σε ρυθμούς ελληνικών 90’s, αθλητικών ομάδων και.. χριστουγεννιάτικων τραγουδιών! Φήμες λένε ότι το “LaLa Louza” το επισκέπτεται και ο Άγιος Βασίλης τους θερινούς μήνες… Αλλά δεν θα πούμε περισσότερα. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας!

Οι νύχτες στην Τήνο

Και…μιας και το νεανικό κοινό έχει μια ιδιαίτερη αγάπη στο νησί τα τελευταία χρόνια, οι προτάσεις για νυχτερινή διασκέδαση είναι απαραίτητες μέσα στη λίστα μας. Το ρετρό πάντως στην Τήνο καλά κρατεί αν κρίνουμε από τους 80’s και 90’s ήχους που ακούμε όσο περπατάμε στα σοκάκια τις βραδινές ώρες. Υπάρχουν βέβαια δύο μαγαζιά που το κέφι ανάβει μέχρι και το πρωί και η νεολαία προτιμά για τη διασκέδασή της.

Kaktos bar

Kaktos Bar/Facebook

Μας το μαρτυρά και το όνομά του. Πλαισιωμένο από κάκτους το συγκεκριμένο bar αποτελεί ίσως τη No1 επιλογή για νυχτερινή διασκέδαση. Γνωστοί Dj στα decks, techno ακούσματα και…χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Διεύθυνση: Λεωφ. Τριποτάμου, Τήνος 842 00
Τηλέφωνο: 2283 025930

Omma Tinos

Omma Tinos/Facebook

Ιδιαίτερη αισθητική και υπέροχη θέα του έναστρου ουρανού είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το “Omma” και το συγκαταλέγουν στις επιλογές μας για βραδινή έξοδο. Ολονύχτια πάρτυ αλλά και χαλαρές βραδιές με ποτό και soul μουσική κερδίζουν το κοινό όλων των ηλικιών.

Διεύθυνση: Λεωφ. Τριποτάμου, Τήνος 842 00
Τηλέφωνο: 2283 026673

Το μαγευτικό κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα

Για το τέλος, αφήνουμε μία από τις πιο όμορφες εικόνες που μπορεί να χωρέσει ανθρώπινο μάτι. Αν και όταν αναφέρουμε τη λέξη ‘ηλιοβασίλεμα’ ο νους μας πάει κατευθείαν στη Σαντορίνη, η Τήνος δεν πάει καθόλου πίσω. Αντίθετα, όπως όλα τα κυκλαδονήσια, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα του ήλιου που χάνεται μέσα στη θάλασσα. Το μόνο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να εντοπίσετε ένα ψηλό σημείο και να αφεθείτε να απολαύσετε τα μαγευτικά χρώματα του δειλινού.

Φωτογραφία: Στέλιος Αργυρόπουλος

Πιστεύουμε ότι τώρα, που έχετε φτάσει στο τέλος της ανάγνωσης, καταλαβαίνετε τι εννοούσαμε με την έκφραση «καλύπτει όλα τα γούστα». Αν δεν έχετε επισκεφτεί ήδη το νησί, μάλλον βρήκατε τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό σας. Τι κάθεστε λοιπόν; Ακόμη δεν έχετε κλείσει ακτοπλοϊκά; Η Τήνος σας περιμένει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μήλος στους 8 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για διακοπές τον Αύγουστο12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί