MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Imane Khelif: Αγωγή για διαδικτυακή παρενόχληση καταθέτει η χρυσή Ολυμπιονίκης

Μετά τις μισογυνίστικες, τρανσφοβικές και σεξιστικές επιθέσεις που δέχτηκε για το φύλο της, η Αλγερινή Πυγμάχος Imane Khelif, η οποία κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι, αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή για διαδικτυακή παρενόχληση.

Imane Khelif
Monopoli Team

Η Αλγερινή Πυγμάχος Imane Khelif κατέθεσε αγωγή για διαδικτυακή παρενόχληση μετά τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που δέχτηκε από δεκάδες ακροδεξιούς χρήστες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ισχυρίζονταν ότι δεν ήταν γυναίκα. Ο δικηγόρος της Χρυσής Ολυμπιονίκη, Nabil Boudi, δήλωσε στο Reuters ότι η αγωγή κατατέθηκε την Παρασκευή.

«Όλα όσα λέγονται για μένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανήθικα. Θέλω να αλλάξω τη γνώμη των ανθρώπων», δήλωσε η Khelif σχετικά, με τον δικηγόρος της, από τη δική του μεριά, να κάνει λόγω για μια «μισογυνίστικη, σεξιστική, ρατσιστική “σταυροφορία”» εναντίον της πυγμάχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙμάν Κελίφ: «Οι επιθέσεις που δέχομαι αποτελούν πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια»12.09.2018

H πυγμάχος που έγραψε ιστορία

Η αθλήτρια έγινε η πρώτη Αλγερινή πυγμάχος στην ιστορία που κατακτά το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφότου νίκησε τη Κινέζα Yang Liu με 5-0, στον τελικό της κατηγορίας των 66 κιλών του μποξ γυναικών. Στην πατρίδα της θεωρείται πλέον ηρωίδα.

«Για οκτώ χρόνια, αυτό ήταν το όνειρό μου, και να που τώρα είμαι Χρυσή Ολυμπιονίκης», δήλωσε η Khelif μετά τη νίκη της, σύμφωνα με το Associated Press. Όταν ρωτήθηκε για τη διαμάχη που ξέσπασε γύρω από το φύλο της, είπε στους δημοσιογράφους: «οι επιθέσεις δίνουν στην επιτυχία μου μια ακόμη πιο γλυκιά γεύση. Είμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αγωνιστούμε ως αθλητές και εύχομαι να μην ζήσει κανείς κάτι παρόμοιο σε μελλοντικές διοργανώσεις». 

Η Khelif βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης παγκόσμιας διαμάχης για τις έμφυλες ταυτότητες και τους κανονισμούς στον αθλητισμό μετά τον πρώτο της αγώνα στους Ολυμπιακούς του Παρισιού εναντίον της Ιταλίδας πυγμάχου Angela Carini που διήρκησε μόνο 46 δευτερόλεπτα. Η Ιταλίδα αθλήτρια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εγκατέλειψε για λόγους υγείας «Δεν έχω ξαναδεχθεί ποτέ μια γροθιά σαν αυτή», σχολίασε.

Τα συγκεκριμένα σχόλια της Carini και ο αγώνας προκάλεσαν ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης για το φύλο της Khelif με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να παίρνει το μέρος της Αλγερινής αθλήτριας.

Τα πράγματα εκτροχιάστηκαν όταν έγινε γνωστό ότι η Khelif είναι μία από τις δύο πυγμάχους που τους επετράπη να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά τον αποκλεισμό τους από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας. Η Αλγερινή πυγμάχος και η Li Yu-ting από την Ταϊβάν φέρονται να «απέτυχαν σε τεστ τεστοστερόνης και καταλληλότητας φύλου», είχε ανακοινώσει η IBA, η οποία, βέβαια, το 2023, είχε χάσει από τη ΔΟΕ, την ιδιότητα του διοικητικού οργάνου του αγωνίσματος της Πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Μεταξύ των ανθρώπων που σχολίασαν το φύλο της Khelif, ισχυριζόμενοι ότι ήταν άνδρας, ήταν η J.K. Rowling, ο Elon Musk, ο Logan Paul και ο Piers Morgan, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως «άδικο» το γεγονός ότι της επιτράπηκε να αγωνιστεί ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, «πρόκειται για άνδρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤελετή λήξης με φόρο τιμής στην Ελλάδα: Η ελληνική σημαία και η Νίκη της Σαμοθράκης στο Stade de France12.09.2018

Η Imane Khelif, η οποία ανατράφηκε και ταυτίζεται ως γυναίκα, δεν είναι τρανς, δήλωσε την Παρασκευή πριν από τον τελευταίο της αγώνα: «Τηρώ όλες τις προϋποθέσεις για να λάβω μέρος σε αυτή τη διοργάνωση. Είμαι μια γυναίκα όπως κάθε άλλη γυναίκα. Γεννήθηκα ως γυναίκα, ζω ως γυναίκα και έχω τα προσόντα».

Με πληροφορίες από The Hollywood Reporter και AP.

Περισσότερα από Επίκαιρα