MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Φωτιά στην Αττική: Εκατοντάδες εστίες δεν επιτρέπουν εφησυχασμό – Ο συνδυασμός «hot dry and windy» και το «φαινόμενο της κηλίδωσης»

Live εικόνα από δορυφόρο δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλο μέτωπο.

Monopoli Team

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο από τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική, η εικόνα είναι καλύτερη, υπάρχουν όμως εκατοντάδες εστίες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, και τα 6 Μποφόρ σε συνδυασμό με την ξηρότητα του εδάφους δεν είναι λίγα», επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Νικόλας Λαβράνος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πυροσβεστών, για τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική.

Η πυρκαγιά έχει διανύσει απόσταση πάνω από 30 χλμ, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και κατεστραμμένες περιουσίες.

«Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, δόθηκε τεράστια ολονύχτια μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τα πεζοπόρα για να σβήσουν τα καντηλάκια για να μην υπάρξει αναζωπύρωση, για να μην υπάρξει ενεργό μέτωπο όπως έγινε τα ξημερώματα στη θέση Ερυθρός (στη Νέα Μάκρη)», σημείωσε.

«Θα είμαστε σε ετοιμότητα. Θα προσπαθήσουμε σήμερα να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό είναι δυνατό», υπογράμμισε ο κ. Λαβράνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦωτιά στην Αττική: Οι χώροι φιλοξενίας στους δήμους της Αττικής για τους πυρόπληκτους12.09.2018

Ο συνδυασμός «hot dry and windy» και το «φαινόμενο της κηλίδωσης»

Όπως εξήγησε, η πυρκαγιά στου Βαρνάβα είχε όλα τα χαρακτηριστικά που δεν θέλαμε να έχει μια πυρκαγιά. Ο συνδυασμός hot dry and windy όχι μόνο βρήκε εφαρμογή σε αυτή τη δασική πυρκαγιά, αλλά ήταν άκρως επιθετική, δύσκολα διαχειρίσιμη και απρόβλεπτη και δημιούργησε παρά πολλά προβλήματα κυρίως με το φαινόμενο της κηλίδωσης, δηλαδή λόγω της ξηρότητας του εδάφους, η φωτιά μέσω των δυνατών ανεμών και των ισχυρών ριπών μετέφερε σπίθες εκατοντάδες μέτρα μακριά δημιουργώντας νέες εστίες πυρκαγιάς που γιγαντωνόντουσαν και δημιουργούσαν νέο μεγάλο μέτωπο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι εναέριες δυνάμεις να επιχειρήσουν για εύστοχη βολή αλλά και οι επίγειες δυνάμεις αρκετές φορές να εγκλωβίζονται μέσα σε μια εστία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλησαν μηνύματα, στους κατοίκους του Μαραθώνα να είναι σε ετοιμότητα και στους κατοίκους του οικισμού Βρανά να είναι σε ετοιμότητα. Βελτιωμένη είναι πάντως η εικόνα του πύρινου μετώπου στη Νέα Μάκρη. Σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ελαφρά τραυματίστηκε πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στην Πεντέλη στην περιοχή του Αστεροσκοπείου. Διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυγκινεί η Παλαιστίνη: «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε βοήθεια στην Ελλάδα για τις φωτιές»12.09.2018

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Τουρκία και την Ρουμανία.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα