MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ / ΣΕΙΡΑ

Ο επίλογος του Umbrella Academy μάς άφησε γλυκόπικρη γεύση

Η τελευταία σεζόν τη σειράς φαινόμενο The Umbrella Academy έφτασε στο Netflix κι εμείς μοιραζόμαστε τα ανάμεικτα συναισθήματα που μάς άφησε.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 13.08.2024

Δεν ξέρω για εσάς, πάντως, εγώ όταν είχε βγει για πρώτη φορά το Umbrella Academy στο Netflix, ήμουν εκστασιασμένη. Φαινομενικά, επρόκειτο για άλλη μια σειρά με υπερήρωες που θα μπορούσε να είναι μια από τα ίδια. Ωστόσο οι πρώτες δύο σεζόν απέδειξαν το ακριβώς αντίθετο. Πρωτότυποι χαρακτήρες, ακόμα πιο πρωτότυπη ιστορία που σε μαγνήτιζε από το πρώτο επεισόδιο.

Η λάμψη της σειράς ωστόσο, άρχισε να αργοσβήνει στην τρίτη σεζόν, όπου τα πράγματα έγιναν κάπως επαναλαμβανόμενα και κουραστικά, χωρίς ωστόσο να αποτελειώνει τις ελπίδες μας, ότι θα αναπληρώσει στον τέταρτο και τελευταίο κύκλο. Αυτό, το έκανε μια και καλή, το ίδιο το φινάλε. Ας τα πάρουμε από την αρχή, όμως.

Λίγα λόγια για την πλοκή
Με το φινάλε της τρίτης σεζόν ήρθε με μια μεγάλη ανατροπή: ένα νέο timeline που υπαγορεύεται από τον πατριάρχη της οικογένειας, τον Reginald (Colm Feore), και τα αδέλφια δεν έχουν πλέον τις δυνάμεις τους. Νέο timeline, νέοι villains που λέει κι ένα παλιό ρητό. Νέοι εχθροί έρχονται στο προσκήνιο, νέα εξίσου ιδιαίτερα άτομα που χρειάζοντα προστασία, σε μια περίοδο που τα αδέλφια οριακά βρίσκονται σε άδεια διαρκείας. Χωρίς να το καταλάβουν γίνονται πιόνια σε ακόμα ένα παιχνίδι που πηγάζει από τον πατέρα τους. Ή για να είμαστε ακριβείς, μια εκδοχή του πατέρα τους. Ελαφρώς καλύτερη.

Η τέταρτη σεζόν κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη (08/08), αφήνοντάς μας μια γλυκόπικρη γεύση. Μοιραζόμαστε τα σημεία που εκτιμήσαμε και κρατάμε, αλλά κι εκείνα που μας χάλασαν αρκετά!

(+) Η βαθύτερη εξερεύνηση του χαρακτήρα του Ben
Ο Ben είναι ένας χαρακτήρας που μας ιντρίγκαρε από την πρώτη κιόλας σεζόν, ενώ οι λίγες σκηνές στις οποίες τον βλέπαμε – κι αυτό χάρη στις δυνάμεις του Klaus μας έκαναν να θέλουμε να τον γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα. Στην τέταρτη σεζόν πια, είναι ωραίο που το βλέπουμε να αποτελεί πια τον χαμένο αδερφό των Hangreeves, εντείνοντας παράλληλα την επιθυμία να μάθουμε περισσότερα για τον θάνατό του στο πρωταρχικό timeline.
Οι σκηνές μαχών, που αποτελούν ακόμα ένα δυνατό σημείο στα πρώτα επεισόδια της σειράς, αναδεικνύουν επίσης το εύρος του χαρακτήρα και των kickass δυνάμεων του.

(+-) Οι villains δεν είναι και τόσο villains
Εδώ είμαι κάπου στη μέση. Το ντουέτο Gene & Jean, θεωρητικά είναι ακριβώς οι τύποι που μπήκαν στο ρόλο των villains για τη τελευταία σεζόν. Ταιριάζουν ακριβώς στη διάθεσή της σειράς, ενώ η ανατριχιαστική τους αισθητική στα πρώτα επεισόδια σε ιντριγκάρει πολύ. Ωστόσο, όσο τα επεισόδια προχωρούν καταλαβαίνεις ότι τελικά ενώ τα μέσα του είναι δαιμονικά, δεν ισχύει το ίδιο και για εκείνους. Αυτό που ουσιαστικά θέλουν, είναι να προκαλέσουν την Κάθαρση -χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι- ώστε να γυρίσουν πίσω στο κανονικό τους timeline, το οποίο διαταράχθηκε όταν o OG Reginald αποφάσισε να παίξει με τα χρονοδιαγράμματα για να θρηνήσει τη γυναίκα του. Το τέλος τους ήταν άδοξο, χωρίς να μας αφήσει να μάθουμε περισσότερα για τον απώτερο σκοπό τους.

(-) Η σειρά συνεχίζει αγνοώντας τα αναπάντητα ερωτήματα της 3ης σεζόν
Αν δεν έχεις δει τους προηγούμενους κύκλους, ή αν θέλεις να τους ξαναδείς για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου, μη βιαστείς να κάνεις marathon. Ο τέταρτος κύκλος με μια γρήγορη ματιά σε βασικούς όρους (βλέπε marigold) οριακά θεωρείται και standalone.
Αν εξαιρέσεις τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα και αγνοήσεις το γεγονός ότι ουσιαστικά η σειρά είναι σαν να κάνει από την αρχή το δικό της Clearance, μόνο που ξέχασε να σβήσει και τη δική μας μνήμη. Το πρόβλημα είναι, φυσικά, πως αν είσαι φαν της σειράς ή έστω απόλαυσες τους προηγούμενους κύκλους, τα κενά και οι παραλείψεις είναι πολλά για να τα αγνοήσεις.

(-) Το storyline με την Lila και τον Five… ό,τι πιο αχρείαστο
Fun Fact: αυτή η σχέση μέχρι το πέμπτο επεισόδιο θα βρισκόταν στα πράγματα που εκτίμησα στη σειρά, ως ένα friendship goals που δεν περίμενα. Ωστόσο, προφανώς οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να το πάνε στο ερωτικό και σιχαθηκε κι ο κάθε πικραμένος. Εντάξει, θα μου πείτε ο Five είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά από τη στιγμή που μοιάζει με 15χρονο, sorry not sorry, δεν μπορώ να το αγνοήσω. Καλά δεν θα μιλήσω για τα των οικογενειακών δεσμών, αυτά τα έχουν γραμμένα προ πολλού. Το storyline αυτό πραγματικά ήταν από τα τελευταία πράγματα που χρειαζόταν η σειρά ειδικά στο φινάλε της. Μάλλον ο κύκλος δεν είχε αρκετό δράμα Σκάι είπαν να βγάλουν από την μύγα ξυγκι. Απλά δεν θέλαμε να βγάλετε τέτοιο ξυγκι από αυτές τις συγκεκριμένες μύγες κύριοι δημιουργοί μου. Ήθελα από την περασμένη σεζόν τόσο πολύ να συμπαθήσω την Lila, αλλά δεν με αφήσατε αδίστακτοι συγγραφείς. Δικαιοσύνη για τον Diego. Μόνο αυτό.

[relart 3]

Κι εκεί που οι προσδοκίες είναι αρκετά υψηλές και βρισκόμασταν εν αναμονή της ανάκαμψης της σειράς για ένα δυνατό φινάλε, μείναμε στην αναμονή. Ναι, στο πέρας της σεζόν υπάρχουν δυνατά σημεία, ωστόσο είναι απλά σημεία. Η γενικότερη ιστορία, την συνέχεια της οποίας ανυπομονούσαμε να δούμε να ξετυλίγεται πανηγυρικά για μια τελευταία φορά, είχε προοπτικές, όμως έμεινε εκεί, αποτυγχάνοντας να μας χαρίσει το πολυπόθητο φινάλε που μας άξιζε.

Περισσότερα από Cine News