MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
12
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #5: 5 επιλογές από τις Εκδόσεις Μίνωας

Μεριμνώντας για όσους επιλέγουν το τέλος του καλοκαιριού για τις διακοπές τους, ξεχωρίσαμε τα 5 ιδανικότερα βιβλία για όλα τα λογοτεχνικά γούστα, από τις Εκδόσεις Μίνωας, που θα σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά φέτος στην παραλία, και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Photo by Lorraine Mojica on Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Καλοκαίρι στο νησί, στο βουνό, στο χωριό ή την πόλη. Σημασία δεν έχει που θα το περάσουμε, αλλά ποιος θα μας κρατήσει συντροφιά, και η αλήθεια είναι πως καλύτερη επιλογή από τη λογοτεχνία ίσως και να μην υπάρχει, για πολλούς.

Για αυτό και παρέα με τις εκδόσεις Μίνωας, ανακαλύψαμε τις 5 καλύτερες επιλογές, σε διάφορα λογοτεχνικά είδη, που έχουν στολίσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων φέτος το καλοκαίρι, και αξίζουν χωρίς αμφιβολία μία θέση στη βαλίτσα ή και το κομοδίνο των τελευταίων εκδρομέων του καλοκαιριού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #2: 5 προτάσεις από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο12.09.2018

Κλυταιμνήστρα – Κοστάντζα Κασάτι

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Πρόσφατα, οι εκδόσεις Μίνωας μετέφρασαν στα ελληνικά το πολλά υποσχόμενο λογοτεχνικό ντεμπούτο της Κοστάντζα Κασάτι, που έχει συναρπάσει από την πρώτη στιγμή το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως, μυώντας το στην Ελληνική μυθολογία. Με τίτλο “Κλυταιμνήστρα“, ο οποίος ήδη μας δίνει μία πρώτη γεύση για το περιεχόμενό του και κάνει τους λάτρεις της ελληνικής μυθολογίας να ανυπομονούν, το μυθιστόρημα αυτό πράγματι αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους αναζητούν αρκετές -λόγω έκτασης- στιγμές χαλάρωσης στις διακοπές τους, και φυσικά, όχι μόνο.

Όσο για το περιεχόμενο, αποτελεί μία εκ βαθέων σκιαγράφηση της προσωπικότητας της Κλυταιμνήστρας, μίας αρκετά παρεξηγημένης γυναίκας της μυθολογίας μας. Η συγγραφέας, έχοντας μελετήσει προσεκτικά την ιστορία της πρωταγωνίστριάς της, μιας και έχει σπουδάσει Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, κατάφερε με την ξεχωριστή πένα της να συστήσει στους αναγνώστες με τη δική της ματιά την Κλυταιμνήστρα, μακριά από τις δεισιδαιμονίες και τις υπερβολές του μύθου που είχε για χρόνια χτιστεί γύρω από το όνομά της. Μέσα στη πλοκή βέβαια, δεν λείπουν οι εμφανίσεις και άλλων εξαιρετικά σημαντικών προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, όπως η Ωραία Ελένη, ο Οδυσσέας, ο Θησέας και άλλοι πολλοί. Ακολουθούμε λοιπόν την καθημερινότητα της άτυχης πριγκίπισσας της Σπάρτης, η οποία ως γνήσια Σπαρτιάτισσα μεγαλώνει ως δυναμική και αυτόνομη γυναίκα. Κάποια στιγμή, μετρώντας ήδη έναν αποτυχημένο γάμο, στη μοίρα της μπλέκεται ο Αγαμέμνονος, αδερφός του συζύγου της αδερφής της και υπερβολικά φιλόδοξος βασιλιάς των Μυκηνών. Τόσο, που προτιμά να θυσιάσει χωρίς δεύτερη σκέψη την κόρη που έχει αποκτήσει με την Κλυταιμνήστρα, ώστε να μπορέσει να εκπλεύσει το καράβι του για τον Τρωικό Πόλεμο. Η Κλυταιμνήστρα, βαθύτατα πληγωμένη, φυσικά και δε θα άφηνε ατιμώρητη μία τέτοια τραγική επιλογή από τον ίδιο τον πατέρα των παιδιών της, και ξεκινά να βάζει σε λειτουργία τα γρανάζια ενός καλοσχηματισμένου σχεδίου εκδίκησης. Και όχι μόνο δεν θα τον αφήσει να ξεφύγει, αλλά θα τον ατιμάσει, αποδεικνύοντας σε όλους πως η ίδια είναι πολύ πιο ικανή ηγέτης από αυτόν, κυβερνώντας με σθένος τις Μυκήνες καθ’ όλη τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, περιμένοντας καρτερικά να λυτρωθεί από τον θυμό της.

Μία διαφορετική εξιστόρηση της ζωής μίας από τις πιο τραγικές φιγούρες της μυθολογίας, με έμφαση στην πυγμή και τις ηγετικές ικανότητές της, που αξίζει σίγουρα να διαβάσουν οι λάτρεις της μυθολογίας.

Ο δολοφόνος στις σελίδες – Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Αλλάζοντας κλίμα, με τη συγκεκριμένη επιλογή απευθυνόμαστε σε όσους αγαπούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ο λόγος για το νέο βιβλίο του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με τίτλο “Ο δολοφόνος στις σελίδες“, μία πλοκή ικανή να αφήσει τους αναγνώστες άγρυπνους, μέχρι να φτάσουν και στην τελευταία ανατροπή, και έναν αρκετά γνώριμο και αγαπημένο πρωταγωνιστή, σε αυτούς που ακολουθούν το έργο του συγγραφέα.

Συναντώντας ξανά τον, μέχρι πριν λίγο καιρό τουλάχιστον, απόλυτα επιτυχημένο αστυνομικό, Χριστόφορο Μάρκου, τον βλέπουμε να βρίσκεται αυτή τη φορά σε μία κάπως πιο δύσκολη θέση, όταν απανωτά εγκλήματα απειλούν την ηρεμία του δεύτερου, αν και θα μπορούσαμε να πούμε και πρώτου, σπιτιού του, της ΓΑΔΑ. Και το χειρότερο, αυτές οι ανατριχιαστικές δολοφονίες δε φαίνεται να έχουν κάποιο κοινό μεταξύ τους, όσο και αν ο Μάρκου είναι πεπεισμένος πως κάπως ενώνονται και πίσω τους κρύβεται ένας κατά συρροή δολοφόνος. Σίγουρα όμως κάτι του θυμίζουν, και δε θα αργήσει να βρει το κομμάτι που λείπει από αυτή τη δολοφονική έξαρση των τελευταίων ημερών. Εξάλλου, δε χρειάζεται να ψάξει μακριά. Το κλειδί βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του, ανάμεσα στις σελίδες των αγαπημένων του αστυνομικών βιβλίων. Το ποιος θέλει να παίξει με το μυαλό του όμως, είναι ακόμα άγνωστο, και οι ύποπτοι πολλοί. Τόσοι, που για πρώτη φορά ο δαιμόνιος αστυνομικός νιώθει για λίγο πως βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από αυτό, οι μόνοι που μπορούν να τον βγάλουν είναι ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, η Άγκαθα Κρίστυ και κάνα δυο ακόμα μετρ του αστυνομικού, που πρέπει όμως να βιαστούν, πριν ξανά χτυπήσει την πόρτα τους ακόμα μία υπόθεση δολοφονίας, που αυτή τη φορά θα είναι πιο προσωπική από τις άλλες.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα, με πλοκή που θα αγαπήσει και ο πιο απαιτητικός αναγνώστης, από έναν μετρ του είδους, το οποίο θα κρατήσει σε όσους το επιλέξουν την καλύτερη καλοκαιρινή συντροφιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #3: 5 επιλογές από τις Εκδόσεις Διόπτρα12.09.2018

Καρδιά προς ενοικίαση – Felicia Kingsley

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Έφτασε επιτέλους η αγαπημένη για πολλούς, ώρα του ρομαντικού μυθιστορήματος, το οποίο δεν γίνεται να λείπει από τις καλοκαιρινές μας επιλογές, με τη βασίλισσα του ιταλικού ρομάντζου όπως εύλογα την αποκαλούν, Felicia Kingsley, να χαρίζει στο κοινό της ένα ακόμα αξέχαστο λογοτεχνικό ζευγάρι.

Στο “Καρδιά προς ενοικίαση“, η Σάμερ φαίνεται να έχει πολλές φιλοδοξίες, και αρκετή υπομονή βέβαια, μέχρι αυτές επιτέλους να την οδηγήσουν στο όνειρό της, να γίνει δηλαδή η καλύτερη σεναριογράφος της Καλιφόρνια. Το καλοκαίρι, που όλοι χρειαζόμαστε τις διακοπές μας, τη βρίσκει με αυτές τις σκέψεις στο Χάμπτονς, στο εξοχικό του πρόσφατα διαζευγμένου φίλου του αρραβωνιαστικού της, τρομερού και φοβερού κριτικού λογοτεχνίας, Τζορτζ Σάλιβαν. Ο Μπλέικ από την άλλη, χρειάζεται διακοπές για να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις του, τη συγγραφή δηλαδή του νέου του βιβλίου. Ειδικά όταν κάποιες κριτικές είναι το λιγότερο αποκαρδιωτικές και η έμπνευση του μοιάζει να έχει στερέψει. Για καλή, ή και κακή, του τύχη όμως, το μέρος που του παραχωρήθηκε για τις διακοπές του είναι το ίδιο εξοχικό στο Χάμπτονς που σε λίγο καταφτάνει η Σάμερ και ο αιώνιος εχθρός του, ο Σάλιβαν, και με αυτούς θα πρέπει να συγκατοικήσει για το υπόλοιπο των διακοπών των, αφού καμία από τις δύο μεριές δε φαίνεται να κάνει πίσω. Μάλλον όμως αυτή η “διπλοκράτηση” έγινε για καλό, γιατί κάποιες φορές η καρδιά μας πρέπει να αλλάζει ένοικο για το δικό της καλό…

Ένα ακόμα κλασικό ρομάντζο από την Ιταλίδα μετρ του είδους, που θα κάνει τις καρδιές των αθεράπευτα ρομαντικών αναγνωστών να σκιρτήσουν, χωρίς καμία αμφιβολία!

Αντιτελειότητα: Δεν οφείλεις να είσαι όμορφη για κανέναν – Φλόρενς Γκίβενς

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Πώς θα ήταν άραγε ένας κόσμος στον οποίο δε θα παλεύαμε όλοι να φτάσουμε την τελειότητα; Πόσο διαφορετικά θα ζούσαμε αν αγκαλιάζαμε την έννοια της αντιτελειότητας και την ακολουθούσαμε πιστά; Αυτόν τον κόσμο ονειρεύτηκε η μόλις 21 ετών influencer και φεμινίστρια Φλόρενς Γκίβενς και “τόλμησε” να τον περιγράψει στο χαρτί, χωρίς να τη νοιάζει η γνώμη των άλλων και το κυνήγι της τελειότητας. Κάτι που προτείνει να κάνουν στη ζωή τους και οι αναγνώστες της, φυσικά.

Η αντιτελειότητα, σύμφωνα με τη συγγραφέα, είναι το κλειδί για μία πιο ήρεμη ζωή. Μία ζωή που θα αγαπάμε τον εαυτό μας για αυτό που είναι, και όχι για αυτά που θέλει η κοινωνία να είμαστε. Το βιβλίο αυτό είναι η απάντηση που έψαχναν όσοι θέλουν να απελευθερωθούν από τα πρέπει και τις προσδοκίες των άλλων και να υπάρχουν μακριά από την τελειότητα, το σεξισμό και την τοξικότητα. Αντιθέτως, το βιβλίο αυτό προωθεί την αγάπη για το σώμα μας, υπενθυμίζει σε όλους πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη σπαταλάμε και τονίζει πως σε όλους μας αξίζει μία ευτυχισμένη ύπαρξη χωρίς να χρωστάμε εξηγήσεις σε κανέναν!

Ένα διασκεδαστικό και πολύχρωμο βιβλίο, με πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό περιεχόμενο, που αξίζει όλοι να διαβάσουμε, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η έννοια της αντιτελειότητας θα έπρεπε να είναι αποδεκτή από όλους.

Χαριστική βολή – Ντένις Λεχέιν

Φωτογραφία: Ειρήνη Μωραΐτη

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονο κοινωνικό υπόβαθρο κλείνει τη λίστα μας. Ο τίτλος του “Χαριστική βολή” και συγγραφέας του ο βραβευμένος Ντένις Λεχέιν, που υπόσχεται να ξανά θυμίσει με το βιβλίο του στους αναγνώστες πως, όχι πολύ μακριά από το σήμερα, οι άνθρωποι ζούσαν με έντονες προκαταλήψεις, κάνοντας βίαιες διακρίσεις, πίσω από την κάλυψη των λέξεων “φυλετικός ρατσισμός”.

Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία ξεκινά με τη Μέρι Πατ, η οποία παλεύει να μεγαλώσει την κόρη της κάνοντας 2 δουλειές, σε μία κοινωνία άγρια και τρομακτική. Με φόντο την προσπάθεια άρσης των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική, οι μαθητές της γειτονιάς της, και μέσα σε αυτούς η έφηβη κόρη της Τζουλς, θα πρέπει να ανταλλάξουν σχολείο με μία γειτονιά Αφροαμερικανών κατοίκων, και με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας καταφέρνει να περιγράψει με μοναδικό τρόπο το μίσος που παρακινούνταν οι άνθρωποι να εκτοξεύουν στους συνανθρώπους τους, που ήταν κάπως διαφορετικοί, συνδυάζοντάς το με αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, τη μετατροπή του σε ένα συγκλονιστικό αστυνομικό θρίλερ. Έτσι, η Τζουλς εξαφανίζεται ξαφνικά από το σπίτι, την ίδια στιγμή που βρίσκεται νεκρό το σώμα ενός Αφροαμερικανού στο μετρό. Το μητρικό ένστικτο της Μέρι Πατ κατευθείαν θα αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά, και πως με κάποιον τρόπο αυτά τα δύο τραγικά γεγονότα συνδέονται. Και όχι απλά μεταξύ τους, αλλά και με την ύποπτη δράση της τοπικής μαφίας και του αρχηγού της, Μάρτι Μπάτλερ. Αν όμως μπει κανείς στο στόχαστρο αυτού του επικίνδυνου ανθρώπου και απειλήσει να χαλάσει τη δουλειά του, το μόνο σίγουρο είναι πως θα γευτεί με τον χειρότερο τρόπο τη νοσηρή δύναμη της εξουσίας.

Για τους λάτρεις των αστυνομικών θρίλερ αυτή είναι η πιο ιδανική επιλογή, αφού χαρίζει απλόχερα σασπένς, απόλαυση, και αυτή τη σκοτεινή γοητεία του εγκλήματος που λατρεύουν οι φαν του είδους, με φόντο πάντα την τραγική ρατσιστική προπαγάνδα της Αμερικανικής υπαίθρου, η οποία δυστυχώς ακόμα γίνονται προσπάθειες να εξαλειφθεί εντελώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού #4: 5 επιλογές από τις Εκδόσεις Ψυχογιός12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δηλώστε συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία