MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Δανάη και η Κυβέλη Doerken θέτουν τη «φιλία» στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το φεστιβάλ-ορόσημο της Λέσβου που εδώ και δέκα χρόνια υμνεί τη μουσική, φέτος γιορτάζει. Με θέμα τη φιλία, φιλοδοξεί αυτή τη χρονιά, να δώσει έμφαση σε όλες «σχέσεις ζωής» που έχουν δημιουργηθεί στην πορεία του μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτές τις σχέσεις, την έννοια της φιλίας και τη φετινή διοργάνωση, μάς μιλούν η Δανάη και η Κυβέλη Doerken, οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ.

Μαρία Βέλμαχου | 14.08.2024

Κλασική μουσική, συνεργασίες, δημιουργικότητα, πολιτισμός. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, εδώ και δέκα χρόνια, καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τα παραπάνω, έχοντας ως έδρα του την Λέσβο και πιο συγκεκριμένα τον Μόλυβο, τον ιδιαίτερο αυτόν τόπο, που γεμάτος γραφικότητα και μοναδική αρχιτεκτονική, επιδιώκει να αποτελεί κάθε χρόνο, σημείο συνάντησης μουσικών και γέννησης νέων ιδεών.

Αυτή ακριβώς τη συνύπαρξη, γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ, που με θέμα του τη φιλία, αποσκοπεί στο να δοξάσει, να υμνήσει και να υπενθυμίσει όλες τις ανθρώπινες συνδέσεις και τις φιλικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα χρόνων. Για ακόμη μια φορά, διάσημοι μουσικοί από όλο τον κόσμο θα επισκεφτούν το νησί, ενώ έντονη είναι και η αδημονία για τη παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Περί έρωτος και φιλίας», ενός έργου που γράφτηκε από τον συνθέτη Λουκά Θάνο, ειδικά για το Φεστιβάλ. Συναυλίες, Molyvos Musical Moments- οι αυθόρμητες συναυλίες σε σοκάκια και παραλίες-, αλλά και μια ημερίδα, με θέμα «Μπορεί το αριστοτελικό ιδεώδες περί της φιλίας να υπάρξει πέραν του υποκειμένου;» μας περιμένουν στο νησί, από την έναρξη του Φεστιβάλ και κατά τη διάρκεια των κεντρικών εκδηλώσεών του, από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου.

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει τη φιλία. (Φωτογραφία: Eleonora Pouwels)

Η Δανάη Doerken και η Κυβέλη Doerken, οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, αναφέρουν πως «στη διάρκεια του φεστιβάλ έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές τέτοιας φιλίας – συνάντηση ποικίλων πολιτισμών και ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές». Για χάρη μας, αναπολούν αυτές τις στιγμές, τις μοιράζονται μαζί μας και μας δίνουν τα φώτα του για το τι πρέπει να περιμένουμε από το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, αυτό το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει 10 χρόνια με ένα πλούσιο πρόγραμμα12.09.2018

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει φέτος τα 10ά του γενέθλια. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα για ένα μουσικό φεστιβάλ στο γραφικό χωριό του Μολύβου;

Κ. Doerken: Ο Μόλυβος είναι ο τόπος καταγωγής μας. Η κύρια ώθηση λοιπόν ήταν και είναι η αγάπη για αυτόν τον τόπο. Ψάχναμε, πολύ πριν το 2015, να βρούμε έναν καινοτόμο τρόπο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις ικανότητές μας, τόσο σαν άτομα όσο και σαν ομάδα. Θέλαμε κάτι που να ταιριάζει, αλλά που δεν υπήρχε ήδη στον τόπο, και που θα μπορούσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να γίνει ένα εργαλείο ανάπτυξης, ωφελώντας την τοπική κοινωνία, ολόκληρο το νησί, το Βόρειο Αιγαίο, και τη χώρα μας.

Μετά από πολλές σκέψεις και συζητήσεις, ιδρύσαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, βασιζόμενοι στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, συνδυάζοντας την καινοτομία με την παράδοση και ενώνοντας διαφορετικούς τομείς και ανθρώπους μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.

Κυβέλη Doerken: Το ΔιΦεΜΜ δημιούργησε έναν καλλιτεχνικό πυρήνα διεθνώς αναγνωρισμένων μουσικών και ένα συνεχώς αυξανόμενο πιστό κοινό που έρχεται αποκλειστικά για το Φεστιβάλ.

Ποια είναι η εξέλιξη του ΔιΦεΜΜ αυτά τα δέκα χρόνια; Κάνατε πραγματικότητα τους στόχους και τα όνειρα που είχατε όταν ξεκινούσατε;

Κ. Doerken: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των εννέα προηγούμενων χρόνων, το ΔιΦεΜΜ κατάφερε να καθιερωθεί ως θεσμός και σημείο αναφοράς για φιλόμουσους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσελκύοντας κάθε καλοκαίρι το παγκόσμιο ενδιαφέρον με έντονη κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δημιούργησε έναν καλλιτεχνικό πυρήνα διεθνώς αναγνωρισμένων μουσικών και ένα συνεχώς αυξανόμενο πιστό κοινό που έρχεται αποκλειστικά για το Φεστιβάλ. Ανέπτυξε πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα και συνέβαλε στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού, κερδίζοντας την αγάπη και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Όλα αυτά τα προσφέραμε ανιδιοτελώς, με επιμονή και υπομονή.

Τις εναρκτήριες συναυλίες του φεστιβάλ, θα ακολουθήσουν οι κύριες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν από 16 έως 19 Αυγούστου. (Φωτογραφία: Eleonora Pouwels)

Η φετινή θεματική του φεστιβάλ είναι η “φιλία”. Τι σας οδήγησε στην επιλογή αυτού του θέματος και ποια η σημασία αυτής της έννοιας σήμερα;

Δ. Doerken: Η φετινή θεματική βασίζεται στο πιο σημαντικό στοιχείο του φεστιβάλ, τη φιλία μεταξύ όλων των ανθρώπων. Για να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια του ΔιΦεΜΜ, θέλαμε να τονίσουμε τις φιλίες που δημιουργήθηκαν μέσα από το φεστιβάλ, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Δανάη Doerken: Υπάρχουν τόσες πολλές αναμνήσεις. Μουσικές στιγμές, αξέχαστες συναντήσεις με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και, μέσα από όλα αυτά, το έντονο συναίσθημα ότι η μουσική πραγματικά ενώνει τους ανθρώπους.

Υπάρχουν παραδείγματα έργων με θέμα τη φιλία, που θα παρουσιαστούν στο φετινό πρόγραμμα; Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά;

Δ. Doerken: Επιλέξαμε έργα που γράφτηκαν από συνθέτες για φίλους τους, όπως το κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων του Chausson, ή έργα που μιλούν έντονα για τη φιλία, όπως το “Bürgschaft” του Schubert. Επίσης, θα παρουσιαστεί θα σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «Περί έρωτος και φιλίας» του Λουκά Θάνου, που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ και για το θέμα της φιλίας.

Ιδιαίτερη στιγμή για το φεστιβάλ είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Περί έρωτος και φιλίας», που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον Λουκά Θάνο.(Φωτογραφία: Eleonora Pouwels)

Έχετε κάποια αγαπημένη ανάμνηση από το Φεστιβάλ που να ανταποκρίνεται στο φετινό θέμα;

Δ. Doerken: Υπάρχουν τόσες πολλές! Μουσικές στιγμές, αξέχαστες συναντήσεις με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και, μέσα από όλα αυτά, το έντονο συναίσθημα ότι η μουσική πραγματικά ενώνει τους ανθρώπους. Στη διάρκεια του φεστιβάλ έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές φιλίας – συνάντηση ποικίλων πολιτισμών και ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, μία πρόταση γάμου, σχέσεις που εδραιώνονται και εξελίσσονται μέσω της μουσικής ανεξαρτήτως ηλικίας, έναν γάμο, και τόσες άλλες αξέχαστες εμπειρίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε, τι θυμάστε εσείς από τα παιδικά σας χρόνια, το καλοκαίρι στη Λέσβο;

Δ. Doerken: Θυμόμαστε όλες τις πανέμορφες και αξέχαστες στιγμές του ελληνικού καλοκαιριού. Η Λέσβος ήταν ο τόπος που ονειρευόμασταν όλο τον χρόνο και μετρούσαμε τις μέρες μέχρι να έρθει το καλοκαίρι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Με θέμα τη Φιλία, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια, προσκαλώντας όλους εμάς, σε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, από τις 9 έως τις 19 Αυγούστου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα στο Ticketservice.

Περισσότερα από Πρόσωπα