MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές προκάλεσαν πελώριες εκλύσεις CO2

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές, τις οποίες κάνει συχνότερες και πιο καταστροφικές η κλιματική αλλαγή, είχαν αποτέλεσμα να εκλυθούν πελώριες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2023-2024.

Monopoli Team

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές, τις οποίες κάνει συχνότερες και πιο καταστροφικές η κλιματική αλλαγή, είχαν αποτέλεσμα να εκλυθούν πελώριες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2023-2024 και ρήμαξαν τομείς του Καναδά των χωρών που διαρρέει ο Αμαζόνιος, υποδεικνύει άνευ προηγουμένου παγκόσμιος απολογισμός που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι πυρκαγιές σε περιοχές με βλάστηση προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 σε παγκόσμια κλίμακα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024, ποσότητα 16% υψηλότερη του μέσου όρου, ίση με περίπου το 15% του συνόλου των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, είχαν αποτέλεσμα 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα να μετατραπούν σε αποκαΐδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις η πυροσβεστική – «Στην Αττική, έχει μπει η πόλη στο δάσος»12.09.2018

Μόνο η συγκριτικά ήρεμη περίοδος στα μέτωπα των πυρκαγιών στην αφρικανική σαβάνα απέτρεψε το ενδεχόμενο το 2023-2024 να γίνει η χρονιά που θα έσπαγε ρεκόρ ως προς τις εκπομπές CO2 σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό συγκαταλέγεται στα συμπεράσματα της πρώτης έκδοσης της μελέτης State of Wildfires («Η κατάσταση ως προς τις δασικές πυρκαγιές»), η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Earth Systems Science Data και εκπονήθηκε από το University of East Anglia και άλλους οργανισμούς με έδρα τη Βρετανία, που εννοούν να την εκδίδουν επικαιροποιημένη σε ετήσια βάση.

Διαβάστε περισσότερα στο Skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα