Μαγευτικές εικόνες πρόσφερε η αυγουστιάτικη πανσέληνος.
Το ολόγιομο φεγγάρι, όπως αποκαλείται στη λογοτεχνία η Πανσέληνος, ονομάζεται ειδικά τον Αύγουστο «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», λόγω των ιθαγενών της Αμερικής οι οποίοι τέτοια μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι.
Η χθεσινή Πανσέληνος ήταν 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη σε σύγκριση με άλλες Πανσελήνους, καθώς το φεγγάρι πλησίασε στην πιο κοντινή του απόσταση από τη γη.
Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς τη Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.
Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση.
Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.