MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πανσέληνος Αυγούστου: Μαγικό το “φεγγάρι του Οξύρρυγχου” – Δείτε εικόνες

Το ολόγιομο φεγγάρι, όπως αποκαλείται στη λογοτεχνία η Πανσέληνος, ονομάζεται ειδικά τον Αύγουστο «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου».

Photo by Elia Clerici on Unsplash
Photo by Elia Clerici on Unsplash
Monopoli Team

Μαγευτικές εικόνες πρόσφερε η αυγουστιάτικη πανσέληνος.

Το ολόγιομο φεγγάρι, όπως αποκαλείται στη λογοτεχνία η Πανσέληνος, ονομάζεται ειδικά τον Αύγουστο «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», λόγω των ιθαγενών της Αμερικής οι οποίοι τέτοια μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι.

Η χθεσινή Πανσέληνος ήταν 30% πιο φωτεινή και 14% πιο μεγάλη σε σύγκριση με άλλες Πανσελήνους, καθώς το φεγγάρι πλησίασε στην πιο κοντινή του απόσταση από τη γη.

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς τη Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌλα όσα κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα (19-23/8)12.09.2018

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα