MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο Γιαν Φαμπρ στην Αθήνα από την Crux Galerie

Στην Αθήνα επιστρέφει για μια ακόμη φορά ο βέλγος «πολυκαλλιτέχνης», παρουσιάζοντας από τις 26 Σεπτεμβρίου την πρόσφατη δουλειά του με τίτλο «I am blood», σε επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά, στον χώρο της γκαλερί, ενώ νωρίτερα πρόγευση της έκθεσης αυτής θα πάρουν οι επισκέπτες της φετινής Art Athina στο Ζάππειο.

Jan Fabre, Φωτογράφος: Attilio Maranzano, Συλλογή: AMUZ, Εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου στην Αμβέρσα, Copyright: Angelos bv
author-image Σπύρος Κακουριώτης

Στην Αθήνα επιστρέφει, μετά την περιπετειώδη (πλην άκαρπη) εμπλοκή του στην αγωνιώδη αναζήτηση καλλιτεχνικού διευθυντή για το Φεστιβάλ Αθηνών, ο πολυδιάστατος βέλγος εικαστικός καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ (Jan Fabre).

Ο Γιαν Φαμπρ θα παρουσιάσει την πρόσφατη δουλειά του από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2024 στην Crux Galerie, σε μια ατομική έκθεση που επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά. Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση θα παρουσιαστεί η σειρά «I am blood», που αποτελείται από ψηφιδωτά από χρυσά πλακάκια 24 καρατίων και σμάλτο και μια σειρά από σχέδια σε χαρτί.

Εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με την γκαλερί, ο βέλγος καλλιτέχνης θα εκπροσωπηθεί από την Crux Galerie στη φετινή Art Athina, την ετήσια φουάρ σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Άποψη εγκατάστασης: Jan Fabre στο Λούβρο. Ο άγγελος της μεταμόρφωσης, 2008. Φωτογράφος: Attilio Maranzano

«Εραστής του Μεσαίωνα»

«Ο Φαμπρ ερωτεύεται τον Μεσαίωνα, μια περίοδο μεταβατική, ανάμεσα στην κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την Αναγέννηση, την αρχή της νεωτερικότητας», σημειώνει ο ιστορικός τέχνης, τεχνοκριτικός και επιμελητής Giacinto di Pietrantonio, συμπληρώνοντας αναφορικά με το καινούργια έργα του: «Η γραφή και τα γραφικά ξεχωρίζουν σε φόντο χρυσό, που είναι το έμβλημα του ηλιακού και του θεϊκού φωτός, της απελευθέρωσης, του αλτρουισμού, της αγνότητας, της διανοητικής, πνευματικής και αιώνιας τελειότητας».

Ο Γιαν Φαμπρ, γεννημένος το 1958 στην Αμβέρσα, θεωρείται σήμερα, τόσο στο Βέλγιο όσο και διεθνώς, μια από τις πιο καινοτόμες προσωπικότητες στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Με καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερα από 40 χρόνια, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του ως εικαστικός, θεατρικός καλλιτέχνης και συγγραφέας. Πολυδιάστατος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης, αυτοχαρακτηρίζεται «υπηρέτης της ομορφιάς», συγχωνεύοντας στοιχεία από το θέατρο, τα εικαστικά, το χορό και πολλούς διαφορετικούς κλάδους στο έργο του. Μέσω αυτής της διακαλλιτεχνικής προσέγγισης, προσφέρει συνεχώς φρέσκες ερμηνείες, δημιουργώντας παράλληλα ένα έντονα προσωπικό εικαστικό έργο, ένα μοναδικό και συνεκτικό σύμπαν με επαναλαμβανόμενα σύμβολα και μοτίβα.

Άποψη εγκατάστασης: Jan Fabre στο Λούβρο. Ο άγγελος της μεταμόρφωσης, 2008. Φωτογράφος: Attilio Maranzano

Έργα στον δημόσιο χώρο

Ο Φαμπρ είναι ο πρώτος σύγχρονος καλλιτέχνης που πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις σε μουσεία όπως το Λούβρο στο Παρίσι (2008) και το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη (2017). Η καλλιτεχνική του εμβέλεια εκτείνεται πέρα ​​από τους παραδοσιακούς χώρους των γκαλερί, και έργα του έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους όπως το Βασιλικό Παλάτι (2002) και τα Musées Royaux des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες (2013), ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας (2015) και η εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου στην Αμβέρσα (2018).

Η καλλιτεχνική έρευνα και πρακτική του τροφοδοτείται από την αρχαία ελληνική μυθολογία, τη φιλοσοφία και το θέατρο. Δεδομένου ότι η ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της έμπνευσής του, παρουσιάζει τακτικά στην Ελλάδα, ήδη από τη δεκαετία του 1990, το πολύπλευρο έργο του στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, καθώς και στις εκδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑrt Athina 2024: Η αθηναϊκή φουάρ τέχνης στο Ζάππειο πιο πλούσια και πολυσυλλεκτική από ποτέ12.09.2018

Οι τελευταίες μόνιμες εγκαταστάσεις του Φαμπρ βρίσκονται στη Νάπολη, καθώς το 2019 τοποθέτησε τέσσερα γλυπτά από κόκκινα κοράλλια στο παρεκκλήσι του Pio Monte della Misericordia, πλάι στα έργα του Καραβάτζιο.

Περισσότερα από Εικαστικά