MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
25
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Παλαιστίνη: Ένας νέος εποικισμός του Ισραήλ απειλεί σημαντικό μνημείο της UNESCO

Ένας νέο εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συνιστά απειλή για την καταγεγραμμένη από την UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς «Γη των Ελαιών και των Αμπέλων» στα νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ.

Η Γη των Ελαιών και των Αμπέλων θεωρείται περιοχή τεράστιας πολιτιστικής αξίας | Φωτογραφίες: Unesco
Monopoli Team

Ένας νέος οικισμός που σχεδιάζει να χτίσει το Ισραήλ σε ένα μνημείο αναγνωρισμένο από την Unesco στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη απειλεί να εξαφανίσει ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά και να αποκόψει τους Παλαιστίνιους από την πρόσβαση στη γη τους, προειδοποιούν ΜΚΟ και κάτοικοι.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Bezalel Smotrich, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και επί μακρόν ακτιβιστής των εποίκων, ενέκρινε την ίδρυση του οικισμού Nahal Heletz στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την Peace Now, μια ισραηλινή οργάνωση που παρακολουθεί τη διαδικασία των εποικισμών, το νέο σχέδιο θα καταλάβει περισσότερα από 150 στρέμματα από την καταγεγραμμένη από την Unesco Γη των Ελαιών και των Αμπέλων -πολιτιστικό τοπίο της Νότιας Ιερουσαλήμ -στο Μπατίρ. Η περιοχή, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ, εγγράφηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco το 2014. Διαθέτει αρχαίες αναβαθμίδες και εξελιγμένα συστήματα άρδευσης που μαρτυρούν χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τι λένε οι ακτιβιστικές οργανώσεις:

Η οργάνωση Peace Now προειδοποιεί ότι η θέση του σχεδιαζόμενου οικισμού, ανάμεσα σε αρκετά παλαιστινιακά χωριά, θα δημιουργήσει «έναν θύλακα απομόνωσης βαθιά μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος» εμποδίζοντας την πρόσβαση των κατοίκων στη γη τους.

«Με βάση προηγούμενες εμπειρίες από εποικισμούς, είναι πολύ πιθανό ότι τμήματα της γης εκτός της μπλε γραμμής [των συνόρων του οικισμού] θα ενσωματωθούν σε αυτόν και οι Παλαιστίνιοι θα στερηθούν την πρόσβαση στη γη τους», αναφέρει η οργάνωση σε δελτίο τύπου.

Ο Smotrich έκανε την ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο X, κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή» και προσθέτοντας: «Καμία αντι-ισραηλινή και αντισιωνιστική απόφαση δεν θα σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του οικισμού. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την επικίνδυνη ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους».

Στο νότιο τμήμα του πολιτιστικού χώρου, οι έποικοι έχουν ήδη αρχίσει να καταπατούν παλαιστινιακή γη εκτός των ορίων του σχεδιαζόμενου οικισμού Nahal Heletz.

Ειρηνικές διαμαρτυρίες από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ακτιβιστές

Στις 31 Ιουλίου, η Alice Kisiya, μια χριστιανή Παλαιστίνια με ισραηλινή υπηκοότητα, ανακάλυψε ότι είχε αποκλειστεί από τη γη της από μια νέα πύλη που είχαν εγκαταστήσει έποικοι οι οποίοι είχαν καταλάβει την ιδιοκτησία της.

Η Kisiya επικοινώνησε με την αστυνομία και την συνόδευσαν ακτιβιστές που προσπάθησαν να τη βοηθήσουν να ανακτήσει ξανά την πρόσβαση: «[Η γη μου] δεν ήταν στρατιωτική ζώνη πριν- ξαφνικά έγινε», λέει στην εφημερίδα The Art Newspaper.

Μια ομάδα ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι, έχει ενωθεί με την Kisiya στον αγώνα της να διεκδικήσει τη γη της. Έχουν δημιουργήσει έναν καταυλισμό όπου πραγματοποιούν ειρηνικές διαμαρτυρίες.

«Δεν απαντάμε με βία, απαντάμε με αγάπη. Νομίζω ότι η αγάπη είναι πολύ ισχυρότερη από τον πόλεμο, από το μίσος. Αυτό το μήνυμα και ο παλμός που διαδίδουμε είναι πολύ σημαντικά», δηλώνουν.

«Στόχος μου είναι να τα πάρω όλα πίσω», λέει η ίδια. «Ήρθε η ώρα για ειρήνη. Αρκετό αίμα, αρκετοί πόλεμοι, αρκετοί φόνοι. Μόνο δικαιοσύνη», προσθέτει η Kisiya.

Άμεση απειλή για το μνημείο

Η ισραηλινή ΜΚΟ Emek Shaveh και η ισραηλινο-παλαιστινιακή ΜΚΟ Μαχητές για την Ειρήνη, μαζί με την Peace Now έχουν εκτιμήσει ότι ο νέος οικισμός, ένα ακόμη παράνομο φυλάκιο που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και η κατάληψη της γης της Kisiya όχι μόνο θα διαταράξει την εδαφική συνέχεια των Παλαιστινίων αλλά και θα απειλήσει άμεσα τον πολιτιστικό χώρο.

«Οι ενέργειες αυτές όχι μόνο κατακερματίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη και στερούν από μεγάλες κοινότητες τη φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά συνιστούν επίσης άμεση απειλή για μια περιοχή που θεωρείται ότι έχει την υψηλή πολιτιστική αξία για την ανθρωπότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου

Ο Xavier Abu Eid, ένας χριστιανός Παλαιστίνιος του οποίου η οικογένεια έχει γη κοντά στην Kisiya, είναι σίγουρος ότι ο νέος οικισμός Nahal Heletz δεν θα τηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Unesco. «Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει [την περιοχή] ως πολιτιστική κληρονομιά. Ακόμα και αν πρόκειται για ιστορική περιοχή που κινδυνεύει, απλά δεν τους ενδιαφέρει».

Σύμφωνα με τον Abu Eid, περίπου το 90% της γης στην περιοχή αυτή ανήκει σε Παλαιστίνιους Χριστιανούς, οι οποίοι, όπως λέει, κινδυνεύουν να εκτοπιστούν και πάλι από την περιοχή. «Πολλοί χριστιανοί στη Δύση κάνουν πολύ λίγα για να βοηθήσουν εκείνους τους χριστιανούς που αγωνίζονται να παραμείνουν. Και αντίθετα, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουν αυτούς που εξαφανίζουν τη χριστιανική παρουσία στην Παλαιστίνη, δηλαδή την ισραηλινή κατοχή», λέει.

Προτείνει επίσης ότι η Unesco θα πρέπει να κάνει περισσότερα. «Δεν ισχυρίζομαι ότι η Unesco έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τους εποικισμούς, αλλά το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να τον καταδικάσει [τον εποικισμό], κάτι που δεν βλέπουμε. Είναι πολύ απογοητευτικό», προσθέτει.

Η δήλωση της UNESCO

Σε δήλωση που απέστειλε στην εφημερίδα The Art Newspaper, η Unesco ανέφερε ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση διατήρησης του μνημείο». Προσθέτει ότι κατά την 46η σύνοδό της, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς «έλαβε υπόψη της με ανησυχία τις αναφορές για συνεχιζόμενες παράνομες κατασκευές, οικισμούς και άλλες εξελίξεις εντός του πολιτιστικού χώρου και της νεκρής ζώνης του» και ζήτησε από «όλα τα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο σε αυτόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυγκινεί η Παλαιστίνη: «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε βοήθεια στην Ελλάδα για τις φωτιές»12.09.2018

Τον Ιούλιο, το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) εξέδωσε μη δεσμευτική συμβουλευτική γνωμοδότηση με την οποία κήρυξε παράνομη την παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ζήτησε τον τερματισμό της. Το δικαστήριο ανέφερε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους εποικισμούς του στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ το συντομότερο δυνατό και να εκκενώσει όλους τους υπάρχοντες οικισμούς. Το δικαστήριο, το οποίο κλήθηκε να εξετάσει το θέμα κατόπιν αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε επίσης ότι άλλα έθνη είναι υποχρεωμένα «να μην παρέχουν βοήθεια ή συνδρομή για τη διατήρηση της κατάστασης».

Πηγή: The ArtNewspaper

Περισσότερα από Επίκαιρα