MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Λούβρο θα φιλοξενήσει την πρώτη του έκθεση μόδας – Θα τιμήσει και την βυζαντινή κληρονομιά

Στην πρώτη του έκθεση με επίκεντρο τη Μόδα, τα εγκαίνια της οποίας αναμένονται τον Ιανουάριου του 2025, το Λούβρο θα παρουσιάσει σύνολα και αξεσουάρ διάσημων σχεδιαστών εμπνευσμένα από τη συλλογή διακοσμητικών τεχνών του μουσείου.

Φωτογραφία: Heriberto Murrieta/unsplash
Monopoli Team

Καθώς λάτρευε τους εσωτερικούς χώρους του 18ου αιώνα, ο Karl Lagerfeld επισκεπτόταν συχνά το Μουσείο του Λούβρου, γνώριζε απ’ έξω τις συλλογές του και αντλούσε έμπνευση από τα πολυτελή έπιπλα και τις λακαρισμένες επιφάνειες του.

Τον Ιανουάριο, μερικές από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής και métiers d’art του εκλιπόντος Γερμανού σχεδιαστή για τον οίκο Chanel, εμπνευσμένα από το ιστορικό μουσείο του Παρισιού, θα εισβάλουν στους χώρους του. Το Λούβρο αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη του έκθεση  με επίκεντρο τη μόδα, ανιχνεύοντας πώς πολύτιμα αντικείμενα από τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι τη Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία τροφοδότησαν και εξακολουθούν να τροφοδοτούν τη φαντασία των σχεδιαστών.

«Είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο του Λούβρου αποφασίζει να δημιουργήσει μια έκθεση για τη σχέση μεταξύ της μόδας και των δικών του συλλογών», δήλωσε ο Olivier Gabet, Διευθυντής του Τμήματος Διακοσμητικών Τεχνών του Μουσείου του Λούβρου.

Στόχος της έκθεσης είναι «να κατανοήσουμε γιατί τα μουσεία μπορούν να είναι ενδιαφέροντα και σημαντικά για τους σχεδιαστές μόδας και πώς οι συλλογές μας, ειδικά στο Λούβρο, μπορούν να καλλιεργήσουν και να εμπνεύσουν τις δικές τους κολεξιόν».

Η μόδα συνομιλεί με τις συλλογές του Λούβρου

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 21 Ιουλίου και της οποίας ο τίτλος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόκειται να παρουσιάσει περίπου 65 σύνολα και 30 αξεσουάρ. Αυτά θα εγκατασταθούν στα 9.700 τετραγωνικά μέτρα που παρουσιάζουν τις τεράστιες συλλογές διακοσμητικών τεχνών του Λούβρου, οι οποίες κυμαίνονται από πανοπλίες, κεραμικά, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, ταπισερί, επιστημονικά όργανα, κοσμήματα, χάλκινα, βιτρό και ασημικά μέχρι τα πολυτελή διαμερίσματα του Ναπολέοντα Γ’.

Το τμήμα δημιουργήθηκε επίσημα το 1893 και έχει συγκεντρώσει μια συλλογή 20.000 αντικειμένων, εκ των οποίων λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο εκτίθεται κάθε φορά.

Καθώς δεν διαθέτει καθόλου αποθέματα μόδας, αν εξαιρέσει κανείς μερικά πολυτελή παλτά από το Τάγμα του Αγίου Πνεύματος, το Λούβρο δανείζεται ενδυμασίες από μια σειρά σχεδιαστών μόδας και οίκων στη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ (η εθνική συλλογή μόδας της Γαλλίας ανήκει στο Les Arts Décoratifs, όπου ο Gabet ήταν διευθυντής για εννέα χρόνια πριν από  τον ερχομό του στο Λούβρο το 2022).

Για την επερχόμενη έκθεση, ο Gabet επέλεξε να επικεντρωθεί σε «πιο πρόσφατες δημιουργίες» – από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα – θέλοντας να καταδείξει πώς η σύγχρονη μόδα έχει συχνά τις ρίζες της στην ιστορία, καθώς οι σχεδιαστές της αντλούν έμπνευση για σιλουέτες, χρώματα και διακοσμητικά στοιχεία από έργα τέχνης και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Ενώ το Λούβρο διαθέτει μια σχετικά μικρή συλλογή πανοπλιών, ο Gabet σημείωσε ότι θα μπορούσε εύκολα να διοργανώσει μια ολόκληρη έκθεση που θα εξερευνούσε πώς αυτά τα προστατευτικά ενδύματα, τα οποία απηχούν ή μεγαλοποιούν το σώμα, έχουν επηρεάσει πολυάριθμους σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Paco Rabanne, Thierry Mugler και Demna του Οίκου Balenciaga, ο οποίος έκλεισε την επίδειξη υψηλής ραπτικής του φθινοπώρου 2023 με ένα μεταλλικό φόρεμα της Ιωάννας της Λωραίνης.

Τα διαμερίσματα του Ναπολέοντα Γ΄στο Λούβρο

Στόχος η προσέλκυση του νεότερου κοινού

Η επικείμενη έκθεση θα μπορούσε να προσελκύσει «ένα διαφορετικό είδος κοινού» για να δει τις «ιστορικές συλλογές» του μουσείου, οι οποίες, όπως αναγνώρισε ο Gabet, μπορεί να φαίνονται ξένες, ιδίως στους νέους.

«Νομίζω ότι το σχέδιο μόδας είναι μια εξαιρετική γέφυρα μεταξύ των νεότερων γενιών και των μουσείων – ένας τρόπος να μιλήσουμε για κάτι που είναι πολύ παλιό με έναν πολύ ανανεωτικό και ζωντανό τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Ελπίζω ότι θα αποτελέσει μια αλλιώτικη εμπειρία περιήγησης στη συλλογή του Λούβρου».

Πως η σύγχρονη μόδα συνομιλεί με τις τέχνες και την ιστορία

Ο Gabet, ο οποίος επιμελείται την έκθεση, δήλωσε ότι επιθυμεί, μέσω της έκθεσης, οι δεσμοί μεταξύ των ιστορικών αντικειμένων και των πρόσφατων δημιουργιών μόδας να γίνουν άμεσα αντιληπτοί, αν και αντανακλούν διαφορετικούς βαθμούς έμπνευσης – άλλοτε σχεδόν άμεσες και κυριολεκτικές, άλλοτε πιο θολές.

Το πνεύμα της έκθεσης είναι να εξυψώσει το γεγονός ότι οι σχεδιαστές μόδας και άλλοι δημιουργοί που τρέφονται από τα μουσεία είναι συχνά οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτών των ιδρυμάτων, αντλώντας διαφορετικές αντιλήψεις και συνδέσεις από τους επιμελητές ή τους ιστορικούς τέχνης, δήλωσε ο Gabet.

Ο ίδιος θαυμάζει το πώς οι σχεδιαστές έλκονται από διαφορετικούς τομείς καλλιτεχνικής δημιουργίας: Ο Erdem Moralıoğlu από τα υφάσματα εποχής, ο Jonathan Anderson από τα κεραμικά και τα χειροτεχνήματα, η Maria Grazia Chiuri από τους καλλιτέχνες της ιταλικής Αναγέννησης, ο αείμνηστος Lee Alexander McQueen από τις αναγεννησιακές ταπισερί και ο Christian Louboutin από τα κεραμικά των Wedgwood και του Εθνικού Εργαστηρίου Πορσελάνης των Σεβρών, καθώς και από τα έπιπλα από επίχρυσο ξύλο, ο πατέρας του, άλλωστε, ήταν επιπλοποιός.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Ενδύματα και αξεσουάρ θα διασκορπιστούν στις μόνιμες αίθουσες του Λούβρου, ενώ η αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Nathalie Crinière επιστρατεύτηκε για το σχεδιασμό του σκηνικού. Η Crinière είχε συνεργαστεί με τον Gabet σε εκθέσεις μεγάλης κλίμακας στο Les Arts Décoratifs, συμπεριλαμβανομένης της blockbuster έκθεσης Dior το 2017.

Η έκθεση θα αποτίσει, επίσης, φόρο τιμής στην Madame Carven, καθώς η ίδια και ο σύζυγός της υπήρξαν μεγάλοι ευεργέτες του Λούβρου, δωρίζοντας μια σημαντική συλλογή επίπλων και διακοσμητικών αντικειμένων του 18ου αιώνα. «Με αυτόν τον τρόπο θα παρουσιάζουμε διαφορετικά επίπεδα διασυνδέσεων», δήλωσε ο Gabet.

Οι συμμετέχοντες σχεδιαστές θα κυμαίνονται από τους Dolce & Gabbana και τον Yohji Yamamoto «μέχρι ίσως κάποια έκπληξη με νεότερους σχεδιαστές μόδας», είπε.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ανοιχτόμυαλοι στον τρόπο με τον οποίο προτείνουμε διαλόγους μεταξύ μόδας και τέχνης», δήλωσε ο Gabet.

Πράγματι, η έκθεση πρόκειται να εξετάσει ερωτήματα σχετικά με «τη σιλουέτα και το σώμα», το ζήτημα της ιστορίας και της έμπνευσης, τη σύνδεση της μόδας με τη χειροτεχνία και την ανάμειξη στοιχείων από όλο τον κόσμο.

Η επικείμενη έκθεση αντανακλά μια όλο και πιο διαδεδομένη τάση των μουσείων τέχνης να ενσωματώνουν τη μόδα στις συλλογές και το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα. Ο Gabet δήλωσε ότι το έργο στο Λούβρο θα είναι μοναδικό, δεδομένου του βάθους της συλλογής, που καλύπτει περισσότερους από δώδεκα αιώνες, και δεδομένου ότι η έκθεση δεν είναι μονογραφική, καθώς παρουσιάζει το έργο περίπου 40 σχεδιαστών. Τόνισε επίσης ότι η έκθεση του Λούβρου ξεκινά από τη συλλογή του και δημιουργεί συνδέσεις με τη μόδα, όχι το αντίστροφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧρώματα στο κύμα: Εκθέσεις εικαστικών στα ελληνικά νησιά12.09.2018

«Σήμερα, πιστεύω ότι η μόδα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν παρουσιάζεται σε συνδυασμό με άλλους τομείς», είπε. «Όταν μιλάς με έναν σχεδιαστή, φυσικά και μιλάς για τη μόδα, αλλά μιλάς και για την τέχνη, μιλάς για τη χειροτεχνία, μιλάς για τη φωτογραφία. Είναι μια μεγάλη αλλαγή αυτή τη στιγμή στον τρόπο με τον οποίο η μόδα βλέπει τον εαυτό της – σε σχέση με άλλους τομείς δημιουργίας».

Πηγή: ArtNews

Περισσότερα από Εικαστικά