MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
12
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
WELLNESS

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω πετσέτες, σεντόνια και ριχτάρι στον καναπέ

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη υγρασία ιδρώνουμε περισσότερο και κάνουμε συχνότερα ντους. Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε κάποια λευκά είδη στο σπίτι για να παραμένουν υγιεινά καθαρά;

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Τα καθαρά σεντόνια και πετσέτες είναι βασικά για την υγεία του δέρματος και την υγιεινή μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Το ίδιο και το ριχτάρι ή το κάλυμμα του καναπέ – ειδικά αν αράζουμε εκεί τα βράδια για να δούμε ταινίες ή σίριαλ. Τρεις Αμερικανοί ειδικοί μας δίνουν απαντήσεις για να είναι οτιδήποτε ακουμπά στο δέρμα μας πιο καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια και αλλεργιογόνα.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω σεντόνια

«Τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», απαντά ο δερματολόγος Δρ. Μάικλ Τζέικομπς από τη Νέα Υόρκη και εξηγεί τον λόγο: «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το δέρμα αποβάλλει νεκρά κύτταρα, έλαια και ιδρώτα που συσσωρεύονται στα σεντόνια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου βοηθά στην ανάπτυξη των βακτηρίων και των ακάρεων της σκόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα και αλλεργίες. Η τακτική αλλαγή και πλύση των σεντονιών βοηθά στη διατήρηση ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος ύπνου, μειώνοντας τις πιθανότητες ερεθισμών και λοιμώξεων» καταλήγει ο ειδικός.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω πετσέτες

«Οι πετσέτες του μπάνιου πρέπει να πλένονται μετά από τρεις έως τέσσερις χρήσεις» απαντά η Δρ. Σάρα Μπέικερ, ειδική σε θέματα υγιεινής με έδρα το Λος Άντζελες. «Η υγρασία που παραμένει στις πετσέτες μετά τη χρήση τους δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, που θα την αντιληφθείς από τη δυσάρεστη μυρωδιά. Αν οι πετσέτες του μπάνιου δεν στεγνώνουν εντελώς ανάμεσα σε κάθε χρήση, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, οδηγώντας σε προβλήματα στο δέρμα ή ακόμη και λοιμώξεις. Το πλύσιμο στο πλυντήριο με ζεστό νερό εξασφαλίζει ότι οι πετσέτες παραμένουν καθαρές και ασφαλείς για χρήση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ6 συνήθειες που καταστρέφουν την υγιεινή του σπιτιού12.09.2018

Κάθε πότε να αλλάζω το ριχτάρι του καναπέ

Ο Δρ. Έρικ Γουίλιαμς, αλλεργιολόγος από το Σαν Φρανσίσκο έχει την απάντηση: «Το ριχτάρι ή το κάλυμμα του καναπέ πρέπει να πλένεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ή συχνότερα εάν έχουμε μικρά παιδιά ή αν κατοικίδια ζώα. Το ριχτάρι απορροφά σκόνη, τρίχες ζώων και υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται -ακόμη κι αν δεν τα βλέπουμε- με την καθημερινή χρήση. Αυτοί οι ρύποι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Τα ακάρεα της σκόνης βρίσκουν εύκολα καταφύγιο στα υφάσματα, όχι μόνο του καναπέ αλλά και στα υπόλοιπα έπιπλα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα για όσους πάσχουν από άσθμα ή δερματικές αλλεργίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς θα κοιμηθείτε χωρίς air condition με τον καύσωνα!12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life